ASWH
"Zijn we er tòch ingetuind...!"
9 juli, 2017
Het is al weer een paar weken geleden dat de top van het amateurvoetbal in lichte laaie stond toen de KNVB bekend maakte dat de voetbalpiramide verder zou worden uitgebreid met belofteteams van de betaald voetbalorganisaties. Nu alle emoties zijn weggeëbd kunnen we gerust stellen dat de KNVB de amateurclubs niet serieus neemt, getuige ook het onderzoek van Hypercube over de ervaringen van het eerste jaar 2e en 3e divisie.

"Zijn we er tòch ingetuind...!" Dit was de wanhopige uitroep van sportjournalist Herman Kuiphof tijdens de WK finale West Duitsland – Nederland, op 7 juli 1974, toen de Duitse goalgetter Gerd Muller Nederland op een 2-1 achterstand en een verloren WK schoot.  

Toen de bestuurders van de topamateurclubs zich op woensdag 28 juni zich in Zeist verzamelden om de KNVB eens flink de les te lezen over het indelen van belofteteams in de 2e en 3e divisie, bleek de KNVB toch weer morele winnaar. Na afloop van bijeenkomst verscheen onderstaande tekst op de website van de KNVB:
Na de gesprekken met clubs uit het amateur- en betaald voetbal deze week, blijkt dat er onderling geen overeenstemming is over de instroom van extra belofteteams in de voetbalpiramide. Daarom zullen er de aankomende twee seizoenen geen extra beloftenteams instromen.

Wie de geschiedenis kent weet dat de amateurclubs bij de vorming van de 2e en 3e divisie hun aversie hebben geuit tegen de instroom van belofteteams. Desondanks startte de competitie 2016-2017 met vier belofteteams in de 2e en zes in de 3e divisie. Na afloop van het seizoen hebben de amateurclubs die instroom van belofteteams opnieuw eensgezinds afgewezen. Dit blijkt uit het onderzoek van het bureau Hypercube..
Beloften 1
Supporters van Quick Boys protesteren tegen de instroom van Belofteteams.

Zonder het onderzoek van het bureau Hypercube af te wachten kwam de KNVB tot ieders verrassing met het voorstel om voor het seizoen 2018/19 extra plaats maken voor de doorstroming van acht belofteteams in de top van de voetbalpiramide. De betaalde clubs stonden in de rij om zich aan te melden. In het voorstel dat op woensdag 28 juni in Zeist zou worden gepresenteerd stond vermeld dat achttien belofteteams komend seizoen een onderlinge competitie afwerken voor twee plekken in de 3e divisie en zes in de hoofdklasse. Deze clubs willen immers niet, zoals de reglementen voorschrijven, onderaan (in de 5e klasse) beginnen. De tien overgebleven belofteteams spelen vanaf het seizoen 2018/19 in een nieuwe competitie waaruit jaarlijks de twee beste ploegen de plaats van de twee laagst geklasseerde belofteteams innemen.

Als compromis voor deze invoering, waardoor ook de promotiekansen richting de hoofdklasse en 3e divisie afnemen, stelt de KNVB voor om een maximaal aantal van vier belofteteams per competitie in te voeren. Met de huidige problemen in de 3e divisie (vijf Jong-elftallen in de zaterdagafdeling) zou dat een kleine opluchting moeten zijn voor de amateurclubs, die desondanks nog altijd niet te spreken zijn over belofteteams. Daarom is het plan nu voor de eerstkomende twee jaar van tafel en heeft de KNVB daarom beloofd opnieuw haar huiswerk te zullen doen.

Het resultaat van alle brieven en vergaderingen is dat (ASWH) de 3e divisie het nieuwe seizoen 2017-2018 ingaat met vijf belofteteams. Twee uitwedstrijden, Jong Vitesse en Jong FC Twente, worden mogelijk om 18.00 uur gespeeld. Dit allemaal tegen de zin van de amateurclubs. "Zijn we er tòch ingetuind...!", zou hier evengoed van toepassing kunnen zijn.

Het blijft opmerkelijk dat de KNVB het onderzoek van het bureau Hypercube niet heeft afgewacht en dit min of meer terzijde heeft geschoven en de clubs voor een voldongen feit heeft gesteld.

door Gerrit Scheurwater

Klik op onderstaande link voor het onderzoek van Hypercube
www.knvb.nl/downloads/bestand/11695/eindrapportage-evaluatie-2e-en-3e-divisie 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft