ASWH
Column: Over een appel en een postzegel
8 augustus, 2017
Al sinds dat gedoe van Eva met die appel weten we dat we niet om vrouwen heen kunnen. Slechts  één terrein leek aan mannen voorbehouden: voetbal dus. Vaak werd er met vrouwenvoetbal een beetje de spot gedreven. Tot bij degenen die op onze velden die meiden bezig zag, langzamerhand begon door te dringen dat voetbal door vrouwen dezelfde benadering verdient als b.v. hardlopen, wielrennen, schaatsen, hockey, noem maar op. Vergelijken met mannen is niet de bedoeling!
Tom 1
Natuurlijk, ook al is dat EK nu gewonnen, er valt nog heel veel te verbeteren, gun ze de tijd om techniek en tactiek verder bij te schaven. Op bijna elk spelonderdeel kan je wel met kritiek komen, maar koppen en keepen leren ze heus wel. In België desnoods met hulp van een diëtiste.
Intussen is er een behoorlijk trainersoverschot ontstaan met de hoogste diploma's, die moeten zich niet te groot voelen het vrouwenvoetbal naar een nog hoger plan te stuwen.
Met tv, tablet en desnoods ook nog met je smartphone is het tegenwoordig mogelijk meer dan één wedstrijd tegelijk te volgen. Wie afgelopen week tegelijk naar het Nederlands vrouwenteam en het (hopelijk tijdelijk) gestuntel van PSV keek, heeft zijn lesje intussen wel geleerd.
Tom 3
Al meer dan tien jaar geleden drong een bij de vrouwen van Stedoco spelende collega er bij het personeel van onze afdeling aan een keer bij een wedstrijd van haar te komen kijken. Sommigen begonnen daar niet eens aan, anderen hadden heus wel een leuke avond, vooral in de kantine. En de volgende morgen ging het gesprek bij de koffiezetmachine nu niet echt over een analyse van de wedstrijd van de avond ervoor.
Maar intussen hebben die meiden het wel geschopt tot een eigen postzegel én een enthousiasme dat de mannen pas kunnen afdwingen als ze komend najaar de weg naar Moskou soepeler weten te vinden dan Napoleon indertijd.
Vrouwenvoetbal was toch al de snelst groeiende sport van ons land, na dit EK moet Schildman er vermoedelijk een veld bij zien te krijgen, zo groot zal het aantal nieuwe aanmeldingen van meisjes ongetwijfeld zijn. Het wedstrijdsecretariaat weet nu al van gekkigheid niet hoe het programma goed te laten verlopen, dat worden straks lichtwedstrijden als ik me niet vergis.
In boekhandels zijn de elftalposters en de boeken over meidenvoetbal niet aan te slepen en dan niet met een inhoud als bij Gijp, Kieft of Andy, want het zijn voorbeeldige schoondochters die kampioenen!
Tom 2
Laat het plezier er nog een tijd van afspatten, minuten wachten op de video-ref, gebruikmaken van Hawkeye, het abba penaltysysteem: het zal allemaal vast zijn intrede doen bij het vrouwenvoetbal, maar voorlopig genieten we nog even na. Wel nadert al snel de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2019 in Frankrijk.
Mannen krijgen straks als vanzelf genoeg aandacht, of moeten we de transfer van 222 miljoen van Neymar als hét toppunt van deze voetbalzomer beschouwen? Er is een spreekwoord dat zegt dat de wal het schip zal keren, wat transfersommen betreft wordt dat de hoogste tijd!
Laat ons eerste de lopende reeks oefenwedstrijden maar vervolgen, ze krijgen vanaf de eerste wedstrijden tegen Hoek voor de beker en nota bene tegen Spakenburg als eerste competitiewedstrijd direct alle schijnwerpers op zich gericht.
Voor dit moment verdienen de vrouwen voorrang, hoe hoog of laag ze ook spelen. Dat van die appel is ze al lang vergeven en die speciale postzegel is weliswaar aan de dure kant, maar dat wist Adam vast ook al.

Geschreven door Tom Rotmeijer
 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft