UA
 • Toen 2021 begon zaten wij met z’n allen in een volledige lockdown die tot eind april zou voortduren. Het aantal coronabesmettingen steeg naar grote hoogte. Gelukkig namen de vaccinaties in omvang toe en de mensen hielden zich redelijk aan de regels. Toen eind april door de overheid versoepelingen werden afgekondigd, slaakten wij allemaal een zucht van verlichting. Het oude normaal kwam langzamerhand terug. De horeca en de terrassen mochten weer open, de winkels werden weer bezocht; kortom, de deuren werden op alle fronten weer geopend. Wat hebben we er van genoten.

  Helaas ging het in het najaar weer fout. Coronavarianten als delta en omikron gooiden roet in het eten. Dit leidde er toe dat het aantal besmettingen opnieuw onrustbarend hoog opliep. Zo hoog zelfs dat de overheid op 14 december opnieuw een lockdown afkondigde. Wij weer terug bij af, maar met dit verschil dat miljoenen mensen nu zijn gevaccineerd waardoor de ziekenhuizen minder belast worden dan een jaar geleden. Het lijkt er op dat de gevolgen van de nieuwe variant omikron volgens de wetenschappers minder heftig wordt. Laten we daarom hopen dat 2022 ons gunstiger gezind zal zijn.

  Voetballend was 2021 een jaar van een onafgemaakte competitie en een gestaakte competitie. In oktober 2020 werd het seizoen 2020-2021 platgelegd en niet meer hervat. ASWH stond toen 2e op de ranglijst. De trainingen mochten wel doorgaan. Op de zaterdagen mochten er onderlinge wedstrijdjes worden gespeeld, maar zonder publiek. Vooral onze jeugd heeft hiervan optimaal gebruik gemaakt om toch te kunnen blijven voetballen. Dit dankzij de inzet van een aantal vrijwilligers die onvermoeibaar het elke zaterdag weer voor elkaar kregen die wedstrijden te organiseren. Respect daarvoor!

  Toen eind april versoepelingen van de maatregelen steeds ruimer werden, mochten er ook weer wedstrijden tegen andere clubs gespeeld worden. Maar de voorwaarden waren niet altijd even duidelijk en gemakkelijk. Wie naar wedstrijden wilde komen kijken moest geregistreerd worden, later kwam de QR-code etc etc. Wie herinnert zich niet de bekerwedstrijd thuis tegen Heracles Almelo. Elke bezoeker moest via de QR-code worden gecheckt waardoor meters lange rijen ontstonden voor de toegangspoort. Ook om in de kantine te komen moesten soms de gekste maatregelen genomen worden. Helaas, het was niet anders. Het waren barre tijden waarin het bestuur ook nog eens te maken kreeg met mopperende supporters en leden. Of het bestuur de maatregelen, die door de overheid waren opgelegd, zelf had verzonnen.

  In augustus leek er geen vuiltje meer aan de lucht. De competitie ging zonder beperkingen van start. De kantine ging weer op volle toeren draaien en iedereen werd daar gelukkig van. Dankzij de inzet van het kantinepersoneel liep de kantine en het buitenterras weer op rolletjes. De covid-ellende leek voorbij. Totdat in oktober de varianten de kop opstaken en vele Nederlanders zich niet meer bekommerden om de voorzorgsmaatregelen. De gevolgen zijn bekend. Op 14 december ging opnieuw alles plat en zijn we weer net zover als in december 2020.

  Gebeurde er dan helemaal niets leuks in 2021? Zeker wel! Financieel is de vereniging goed overeind gebleven. Dankzij de inventiviteit van de penningmeester is optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare regelingen die door de overheid zijn aangeboden. Ook de inzet van de businessclub was bewonderenswaardig. De leden van deze club hebben hun uiterste best gedaan om de sponsors binnenboord te houden. Dat dit gelukt is, ook dankzij de solidariteit van deze sponsors, mag best wel eens genoemd worden.
  De vereniging heeft in het kader van duurzaamheid afgelopen zomer zonnepanelen laten plaatsen en dit betekent voor de komende jaren minder energiekosten. In het clubgebouw is ledverlichting aangebracht en de verwachting is dat in 2022 ook de veldverlichting wordt vervangen door energiezuinige ledverlichting.

  Wat gaat 2022 ons brengen? Voorlopig is nog veel onvoorspelbaar. Zeker is dat Sjoerd van der Waal de nieuwe hoofdtrainer wordt als opvolger van Rogier Veenstra. Of Sjoerd ook in de Jack's League (tweede divisie) aan de slag gaat zal mede afhangen van het moment waarop de eventuele herstart van de competitie gaat plaatsvinden. Maar we rekenen er wel op.
  In de planning voor 2022 is opgenomen de vervanging van de kunstgrasmat van veld 2. Dit is met de gemeente overeengekomen en zal in de zomerstop gaan gebeuren. Tussen de gemeentebestuurders en het bestuur van ASWH is veel contact geweest het afgelopen jaar. Een belangrijk punt van overleg is geweest hoe het sportpark Schildman zo effectief mogelijk gebruikt kan worden in de toekomst. Gezien de goede contacten met het gemeentebestuur zal daar zeker een oplossing voor worden gevonden.

  Dank aan al onze vrijwilligers die zich het afgelopen jaar voor ASWH hebben ingezet. Hopelijk kan het bestuur ook in 2022 op jullie rekenen. Onze huidige vrijwilligers kunnen nog wel versterking gebruiken. Het zou goed voor de vereniging zijn als nieuwe gezichten onze club zouden komen versterken. Kijk eens om je heen in je familie en/of vriendenkring of er iemand is die ook iets voor ASWH  zou willen doen. Stuur een mailtje naar vrijwilligers@aswh.nl, wij ontvangen hem of haar met open armen.

  Namens het bestuur wens ik iedereen een gelukkig nieuwjaar!

  Gerrit Scheurwater