• ASWH is dit seizoen buitenshuis nog weinig gelukkig. De puntloze reeks in uitwedstrijden werd vanmiddag opnieuw uitgebreid. De Ambachters leden op bezoek bij Excelsior Maassluis een nipte nederlaag (1-0). De enige en winnende goal in de kwalitatief matige regioderby werd enkele minuten voor rust gemaakt. Het lukte ASWH niet meer om dit nog recht te zetten. Even leek er een slotoffensief te worden ontwikkeld, maar dat werd al vlot in de kiem gesmoord door een rode kaart voor invaller Abderrahim Loukili. Omdat de gastheren de overtalsituatie slecht uitspeelden, bleef ASWH tot het laatste fluitsignaal tevergeefs hopen op een punt. Door de nederlaag bleef de ploeg van trainer Rogier Veenstra vijftiende op de ranglijst.

  De selectie was in vergelijking met de voorgaande competitiewedstrijd van twee weken geleden een stuk breder. Alleen Mels van Driel, Toby Mulder en Mitchel Louwerens bevonden zich nog in de ziekenboeg. Lars Bosscha was evenmin beschikbaar, omdat de middenvelder vanwege verplichtingen op het werk in het buitenland verbleef. Veenstra loste dit op door de weer volledig herstelde Fabian Korporaal op het middenveld te zetten. De trainer bracht in vergelijking met de verloren wedstrijd bij AFC nog twee andere spelers binnen de lijnen. Josimar Lima nam weer plaats in de defensie, Sam van de Kreeke startte als spits. Daardoor zaten Menno Vooges en Lester Pires op de reservebank, waar zij werden vergezeld door onder anderen de weer fitte Abderrahim Loukili en de deze week weer bij de selectie aangesloten David Almeida.


  Fabian Korporaal kwam voor het eerst na zijn in de tweede speelronde opgelopen blessure weer in actie (foto: PRO SHOTS / Dennis Wielders)

  De regioderby kende bijna een uitstekend begin voor ASWH. Na een minuut of vier verstuurde Nick Slotboom een prima pass op de goed in de diepte lopende Jesper van den Bosch. De aanvoerder verscheen daardoor in kansrijke positie voor doelman Jean-Paul van Leeuwen, maar kon de bal helaas niet langs of over de sluitpost van Excelsior Maassluis krijgen. Een goede kans op de openingstreffer bleef daardoor onbenut. Na de sterke en felle start van ASWH kwam de wedstrijd meer in evenwicht. Beide teams konden bepaald niet imponeren, waardoor er weinig actie voor de doelen was. De thuisploeg zorgde een keer voor dreiging via Daan Blij, maar Stefan Kok hoefde zich niet in te spannen bij deze poging.

  Halverwege de eerste helft moest ASWH een tegenvaller incasseren. Spelmaker Koen Wesdorp raakte geblesseerd en moest de strijd staken. Hij werd vervangen door Menno Vooges. Kort daarna ontstond er enig tumult bij een overtreding van Gilmaro van de Werp, die de Dordtenaar een gele kaart opleverde. Excelsior Maassluis probeerde Van de Werp vanaf dat moment uit de tent te lokken en schreeuwde massaal om een tweede gele kaart voor de centrale verdediger toen hij Vincent van den Berg afstopte op de rand van het strafschopgebied. Scheidsrechter De Winter hield het echter bij een vrije trap en een waarschuwing. Dat er vooral over zulke voorvallen werd gesproken, was kenmerkend voor het tegenvallende voetbal van de streekgenoten. Daarom was het extra jammer dat ASWH toch op achterstand kwam. Na een kort genomen hoekschop bracht Stephan Kruithof de bal voor het doel. Stefan Kok besloot te komen, maar kwam niet bij de bal en dus kon Sefa Kurt eenvoudig de openingstreffer binnen koppen. Daardoor had Excelsior Maassluis vijf minuten voor rust een voorsprong te pakken, die 'de Tricolores' ook vasthielden tot de onderbreking.


  Koen Wesdorp diende halverwege de eerste helft al te worden vervangen wegens een blessure (foto: Philip Schmidt / Phsfoto)

  In de tweede helft kabbelde de wedstrijd aanvankelijk maar wat voort. Excelsior Maassluis leek niet bij machte om door te drukken, terwijl ASWH er ook niet in slaagde om een vuist te maken. Tijd voor vers bloed dus en dat kwam er ook met Abderrahim Loukili. Hij verving Sam van de Kreeke. Loukili zorgde kort na zijn invalbeurt al voor lichte dreiging met een schot, dat echter zonder veel moeite werd gekeerd door doelman Van Leeuwen. Even later mikte Ismail Yildirim in het zijnet. Ook de thuisploeg kwam met vergelijkbare speldenprikjes, die Stefan Kok bepaald niet op de proef stelden. Daarom trok Veenstra 'Plan B' uit de kast en bracht Lester Pires aan het front voor Nick Slotboom.

  De wissel en de daarmee gepaard gaande verandering in de veldbezetting leken aanvankelijk ook voor meer schwung te zorgen. De plannen werden echter al doorkruist voordat er echt gesproken kon worden over een Ambachts offensief. Abderrahim Loukili raakte verwikkeld in een fel duel om de bal met een tegenstander. Scheidsrechter De Winter floot ook voor een overtreding en een vrije trap voor ASWH, maar daarna liet Loukili zich provoceren. Daardoor ontstond een klein opstootje. Dit gebeurde onder de ogen van de leidsman, die in de reactie van Loukili voldoende aanleiding zag voor een rode kaart. Daardoor moest ASWH met tien man verder, waardoor de missie flink werd bemoeilijkt. Verdediger Josimar Lima nam plaats in de spits in een uiterste poging om de gelijkmaker te forceren. Omdat Excelsior Maassluis weigerde te profiteren van de ruimte die daardoor ontstond, mede door een sterke ingreep van Lorenzo Braaf en een prima redding van Stefan Kok, bleef het spannend. Dat ene balletje dat dan net goed moet vallen, kwam er echter niet.


  In de slotfase ontstonden nog wat scrimmages voor het doel van Excelsior Maassluis, maar de bal viel niet goed voor ASWH (foto: Dik Schumacher)

  Daardoor stapte ASWH met een nipte nederlaag van het veld. Opnieuw leverde een uitwedstrijd dus geen resultaat op. De Ambachters hadden deze regioderby absoluut niet hoeven verliezen, maar het gebeurde dus wel. Bovendien was het spel beduidend minder dan in de vorige wedstrijden. Al met al dus een teleurstellende middag, maar heel veel tijd om te treuren is er niet. Woensdag wacht namelijk een nieuwe uitdaging in de TOTO KNVB Beker. Daarin speelt ASWH de uitwedstrijd bij Spakenburg, een mooie kans om de kater van vanmiddag weg te spoelen.

  Excelsior Maassluis - ASWH 1-0 (1-0)
  40. 1-0 Sefa Kurt
  Scheidsrechter: Frank de Winter

  Excelsior Maassluis: Jean-Paul van Leeuwen; Jamie den Hartog (74. Kilian Berkhout), Daan Smith, Sefa Kurt, Robin van der Ende; Daan Blij (61. Milton Klooster), Kevin Dercks (46. Nino van den Beemt), Stephan Kruithof, Sekou Sylla; Vincent van den Berg, Jeremy Moreno

  ASWH: Stefan Kok; Lorenzo Braaf, Josimar Lima, Gilmaro van de Werp, Clarence Bijl; Jesper van den Bosch, Fabian Korporaal, Ismail Yildirim, Koen Wesdorp (22. Menno Vooges), Nick Slotboom (73. Lester Pires); Sam van de Kreeke (59. Abderrahim Loukili)

  Mikki

  Een fotoreportage van dit duel is te zien op www.phsfoto.nl en de Facebook-pagina van Dik Schumacher. Later vanavond zullen op de gebruikelijke plaats ook weer de samenvatting en de interviews van Fox verschijnen.