• ASWH doet zichzelf tekort met nederlaag bij IJsselmeervogels

  11 sep 2021
 • ASWH is er vanmiddag niet in geslaagd om een resultaat te behalen op sportpark De Westmaat in Bunschoten-Spakenburg. De ploeg van trainer Rogier Veenstra verloor van IJsselmeervogels (3-2), maar deed zichzelf daarmee ernstig tekort. Op basis van het vertoonde spel had ASWH immers minimaal een punt en misschien zelfs wel een overwinning verdiend. Halverwege leidden de Ambachters terecht. De voorsprong werd in de tweede helft snel uit handen gegeven, want tien minuten na de hervatting stond IJsselmeervogels voor. Na de prachtige Ambachtse gelijkmaker kon het alle kanten op. Kort voor tijd kreeg ASWH dé kans op de volle buit, maar liet die liggen en een minuut later scoorde IJsselmeervogels aan de andere kant wel. Daardoor werd het een zure middag voor ASWH, dat wel de complimenten kreeg, maar niet de punten. En daar draait het in het voetbal uiteindelijk wél om.

  De ziekenboeg van ASWH was ook voor dit duel nog steeds goed gevuld. Diego Snepvangers, Henrico Drost en Clarence Bijl stonden al langer buitenspel, daar kwam Jesper van den Bosch nog bij. De aanvoerder viel een week eerder tegen Kozakken Boys halverwege uit en was niet tijdig hersteld voor het treffen met de amateurgrootmacht. Daarom maakte Yaël Eisden, tegen de Werkendammers al de vervanger van Van den Bosch, zijn debuut als basisspeler. Verder koos Veenstra voor dezelfde namen die vorige week het eerste punt binnenhaalden.

  Omdat IJsselmeervogels ook één punt uit drie wedstrijden behaalde, stond de druk er bij de gastheren flink op. De Rooien hebben op basis van de rijke historie immers altijd te maken met torenhoge verwachtingen. Wellicht had de thuisploeg daarom extra zekerheid ingebouwd door met liefst vijf verdedigers aan te treden, hoewel Louis van Gaal onlangs nog uitgebreid doceerde dat dit niet automatisch defensief voetbal op hoeft te leveren. Ongetwijfeld was IJsselmeervogels ook van plan om aan te vallen, maar voor rust was toch echt ASWH de betere ploeg. De Ambachters speelden energiek en voetbalden bij vlagen goed onder de druk van de gastheren uit. Bovendien speurde het in het oranje gestoken elftal zelf naar de ruimte om kansen te creëren. Dat leverde ook het eerste serieuze gevaar op, toen Jay Brand ontsnapte aan de rechterflank en een voorzet afleverde op Luuk Admiraal. De kopbal van de jonge vleugelspits eindigde buiten bereik van doelman Schaap op de paal.

  Kort na het half uur was Admiraal wel het feestvarken. Linksback Lucas Leverland Murillo kwam in balbezit en verstuurde een dietepass, die door IJsselmeervogels-verdediger Mitch Willems verkeerd werd ingeschat. Luuk Admiraal profiteerde optimaal door de bal goed mee te nemen, het strafschopgebied te betreden en met een koele schuiver in de verre hoek de openingstreffer te produceren. Doelpunt nummer drie voor de Ambachter, die ASWH daarmee de verdiende voorsprong bezorgde. ASWH rook bovendien aan een tweede treffer toen Daniël Wissel na een uitbraak de bal breed probeerde te leggen op Sam van de Kreeke. Een sliding van een verdediger van IJsselmeervogels voorkwam dat de bal Van de Kreeke bereikte. De daaropvolgende hoekschop belandde bij Levi Bouwense, maar diens harde schot eindigde op de vuisten van doelman Schaap. IJsselmeervogels stelde er aanvallend gezien weinig tegenover, al kreeg de thuisploeg nog wel een goede kans op een treffer. Bryan Janssen moest een rebound toestaan na een schot van afstand van Eef van Riel, maar Pieter Langedijk trof daarbij gelukkig het zijnet. Daarom mocht ASWH met een 0-1 voorsprong de kleedkamer opzoeken voor de rust.

 • Basidebutant Yaël Eisden duelleert met IJsselmeervogels-speler Eef van Riel (foto: PRO SHOTS / Remko Kool)

  Onwillekeurig gaan de gedachten dan toch een beetje terug naar eerdere duels, waarin ASWH tot twee keer toe een voorsprong verspeelde in de tweede helft. Daar zag het vanmiddag aanvankelijk echter niet naar uit. De eerste speldenprikken kwamen nog van ASWH, maar schoten van Luuk Admiraal en Sam van de Kreeke werden gekeerd door Schaap. Na vijf minuten stond het echter toch gelijk, min of meer uit het niets. Een vrije trap van IJsselmeervogels werd afgeslagen, maar opnieuw ingebracht. De bal vloog over Fabian Korporaal heen en daardoor kreeg invaller Khalid Tadmine net even de tijd en ruimte om aan te nemen en de hoek te zoeken. De rampspoed was nog niet ten einde, want vijf minuten later werd het zelfs 2-1 voor IJsselmeervogels. Wederom ging er een vrije trap aan vooraf, die na wegwerken door de Ambachtse defensie bij Mitch Willems eindigde. De verdediger nam aan en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied hard raak.

  Ineens moest ASWH in de achtervolging, terwijl er eigenlijk al die tijd geen vuiltje aan de lucht was geweest. Zijn we er dan toch weer ingetuind, vroegen de supporters zich wellicht af. Maar de Ambachters rechtten de rug en kwamen met een antwoord. Eerst via een klein kansje voor Sam van de Kreeke, waarmee ASWH liet zien er nog in te geloven. IJsselmeervogels loerde nu op de counter en ontsnapte ook een keer via Rydell Poepon, maar gelukkig kon Lucas Leverland Murillo met een goede sliding voorkomen dat Khalid Tadmine kon afronden. Iets na het uur vond het hoogtepunt van de wedstrijd plaats. Yaël Eisden speelde Luuk Admiraal aan. De Ambachter dribbelde naar binnen en schoot de bal vanaf de punt van het strafschopgebied op adembenemende wijze in de verre bovenhoek achter de kansloze Schaap. Een subliem doelpunt van de clubtopscorer van ASWH, waarmee hij bovendien het evenwicht herstelde.

  Beide ploegen hadden nog een klein half uur om op de winnende goal te jagen. IJsselmeervogels en ASWH besloten allebei om dat ook te doen, zodat er voor het publiek een heerlijke wedstrijd ontstond. De gastheren dachten tot twee keer toe de winst binnen te hebben, maar beide keren hield Bryan Janssen ASWH op de been. Eerst hield hij met een prachtige redding Pieter Langedijk van scoren, even later voorkwam hij dat Mike van de Laar een counter doeltreffend zou afronden. Daarna was het de beurt aan de Ambachters, met inmiddels invallers Joost van Eck en Lester Pires in de gelederen, om de meegereisde supporters te laten opveren. De voor de verdedigers van IJsselmeervogels ongrijpbare Luuk Admiraal slalomde door de defensie en kwam het strafschopgebied binnen. Daar legde hij de bal breed op Daniël Wissel. De spits koos echter niet voor een doelpoging, maar probeerde het speeltuig nog een station verder te brengen naar Lester Pires. Daardoor kon Miguel Ramdas er met een sliding tussen zitten en ging deze enorme kans op de winst verloren.

  De pijnlijke rekening volgde nog geen minuut later. Opnieuw vormde een vrije trap de inleiding, uiteindelijk kopte Kai Heerings raak. De toegevoegde tijd bood geen ontsnappingsroute meer, waardoor ASWH met een nederlaag van het veld stapte. Daarmee sneden de Ambachters zichzelf danig in de vingers, want er had in dit duel veel meer ingezeten. Goed spel blijkt echter geen garantie voor punten. Verdedigend was het bij de drie standaardsituaties niet voldoende en dat was, in combinatie met de gemiste droomkans kort voor tijd, uiteindelijk precies hetgeen dat ASWH de das omdeed. Door dit verlies zakken de Ambachters naar de voorlaatste plaats. Het is nog steeds vroeg in het seizoen, maar duidelijk is wel dat er stappen moeten worden gemaakt om dit soort onnodige nederlagen te voorkomen. De eerste mogelijkheid om die noodzakelijke groei te laten zien is volgende week, als Jong FC Volendam naar sportpark Schildman komt.

  IJsselmeervogels - ASWH 3-2 (0-1)

  31. 0-1 Luuk Admiraal 50. 1-1 Khalid Tadmine 55. 2-1 Mitch Willems 64. 2-2 Luuk Admiraal 87. 3-2 Kai Heerings

  Scheidsrechter: Christian Mulder

  IJsselmeervogels: Jaimy Schaap; Daniël van Son, Mitch Willems, Kai Heerings, Marciano van Leijenhorst (46. Khalid Tadmine), Jesse Wielinga; Eef van Riel (53. Darren Rosheuvel), Steven Sánchez Angulo (76. Yassine Tekfaoui), Mike van de Laar; Rydell Poepon, Pieter Langedijk (76. Miguel Ramdas)

  ASWH: Bryan Janssen; Jay Brand, Peter Verhoeve, Gilmaro van de Werp, Lucas Leverland Murillo; Fabian Korporaal, Levi Bouwense, Yaël Eisden (77. Joost van Eck); Sam van de Kreeke (82. Lester Pires), Daniël Wissel, Luuk Admiraal 

  Mikki

  Zie www.phsfoto.nl voor foto's van deze wedstrijd.

  De samenvatting door Eyecons is weer te zien onder het kopje 'Samenvattingen' in het menu ASWH 1.