UA
 • Winnen. ASWH was bijna vergeten hoe dat voelt. Vanmiddag maakte de ploeg van trainer Rogier Veenstra echter een einde aan een serie van dertien opeenvolgende wedstrijden zonder overwinning. Op sportpark Schildman klopten de Ambachters middenmoter GVVV met 2-1. Eindelijk beloonde de ploeg zichzelf met een resultaat, nadat er de afgelopen weken steevast goed werd gevoetbald. De driepunter kreeg gestalte door twee doelpunten in de slotfase. De aansluitingstreffer van de bezoekers viel te laat om alsnog roet in het Ambachtse eten te gooien. Na afloop werd er dan ook een terecht feestje gevierd. ASWH klom bovendien een plaatsje op de ranglijst, maar nog belangrijker was het feit dat er werd ingelopen op de concurrentie.

  Veenstra diende voor de ontmoeting met GVVV één wijziging door te voeren in zijn basiselftal. Koen Wesdorp ondervond te veel last van een blessure en kon niet spelen. Zijn plek werd ingenomen door Nick Slotboom. Verder zagen de supporters zowel binnen de lijnen als op de reservebank de gebruikelijke gezichten van de afgelopen tijd. Bij de bezoekers uit Veenendaal verscheen eveneens een bekend gezicht aan de aftrap. Robin Mulder, die in het succesvolle seizoen 2015/16 voor ASWH speelde, keerde als aanvallende middenvelder van GVVV terug op bekend terrein.

  Voor ASWH telde vanmiddag eigenlijk maar één ding. Na weken van complimenten werd het tijd om ook eens punten te incasseren. De spelers lieten vanaf de aftrap zien dat die boodschap was aangekomen. Een scherp ASWH zat er voortdurend kort op bij de gasten, die daardoor nauwelijks tijd kregen om te voetballen. In de openingsfase kwamen de felle Ambachters bovendien al twee keer in de buurt van de openingstreffer. Aan beide situaties ging een hoekschop vooraf. De eerste keer ondernam clubtopscorer Sam van de Kreeke een doelpoging, maar Berry Powel assisteerde zijn doelman op de doellijn en werkte weg. Poging twee kwam van de voet van Nick Slotboom. Zijn inzet vloog net langs de voor ASWH verkeerde kant van de paal. Niet veel later zetten de Ambachters een hoopgevende aanval op, die eindigde bij Clarence Bijl. De rechtsback had een poeier in gedachten en haalde uit, maar met een uiterste inspanning kon GVVV-back Taoufik Adnane de bal met een sliding blokken.


  Een poging van Clarence Bijl wordt nog net geblokt door GVVV-speler Taoufik Adnane (foto: PRO SHOTS / Dennis Wielders)

  Al deze momenten vonden plaats in het eerste kwartier, waarmee de Ambachtse dadendrang werd onderstreept. Eigenlijk werd hiermee ook het beeld van de eerste helft geschetst. Het gaat uiteraard te ver om te stellen dat GVVV in aanvallend opzicht helemaal niets liet zien, maar de bezoekers kwamen slechts zelden in de buurt van het Ambachtse strafschopgebied. Doelman Bryan Janssen hoefde eigenlijk nooit serieus in actie te komen. Dat gold wel voor zijn bijna naamgenoot aan de overzijde. GVVV-goalie Johan Jansen behoedde zijn ploeg diverse keren voor een achterstand. Zijn opvallendste redding verrichtte hij rond het half uur. Na een voorzet van Fabian Korporaal dacht Sam van de Kreeke ASWH op voorsprong te koppen, maar Jansen tikte de bal over het doel.

  Het zag er dus naar uit dat ASWH, ondanks het opnieuw goede spel, voor rust nog geen afstand zou nemen van de Veenendalers. In de slotfase van de eerste helft kreeg de ploeg nog één goede kans. De Ambachters mochten een vrije trap nemen op een ideale positie voor specialist Sam van de Kreeke. Het schot van de spits passeerde wel de muur, maar niet de doelman. Jansen kon de bal in twee instanties stoppen en voorkwam dus opnieuw een doelpunt van ASWH. De rust brak daarom aan met een 0-0 stand. Het spel gaf aanleiding tot optimisme, maar dat is zeker na de winterstop vaker het geval geweest. Ongetwijfeld zorgde de ruststand dus voor gemengde gevoelens bij de supporters.


  Nick Slotboom ontsnapt op het middenveld aan een speler van GVVV (foto: Dik Schumacher)

  De spelers gingen na rust echter op dezelfde voet verder. Voetballend was het in de tweede helft dan misschien wel minder, maar de werklust van ASWH vergoedde dat ruimschoots. Vol inzet werd er geknokt om toch die zo welkome driepunter te forceren. De beste kans in het eerste kwartier was dan ook voor de gastheren. Clarence Bijl zette goed door, kwam het strafschopgebied binnen en vond Sam van de Kreeke. De spits mikte echter naast, zodat een mooie kans verloren ging. De grensrechter stond echter fanatiek te vlaggen, dus was een eventuele treffer waarschijnlijk afgekeurd. Een schrale troost voor de spits, die niet veel later zou worden vervangen door breekijzer Lester Pires. Inmiddels had GVVV een groter aandeel in de wedstrijd dan voor de pauze. De gasten kwamen nu ook enkele keren dreigend door, waarbij Danny de Leeuw de beste kans kreeg. De linkermiddenvelder zocht het doel gelukkig voor ASWH echter te hoog.

  Een kwartier voor tijd kreeg ASWH loon naar werken. De manier waarop de goal tot stand kwam, was kenmerkend voor de beleving van de spelers. Na balverlies werd fel gejaagd om de bal te veroveren. Dat lukte via Nick Slotboom, al maakte de Ambachter daarbij volgens GVVV een overtreding. Scheidsrechter Vos zag het anders en dus maakte het verschil in gretigheid in de duels, zoals eigenlijk heel de middag zichtbaar was, het doelpunt mogelijk. Na de interceptie door Slotboom verstuurde Jesper van den Bosch namelijk direct een dieptepass. Jordie van der Laan sprintte er achter aan, terwijl GVVV-doelman Johan Jansen zijn doel uit stormde. Van der Laan was er eerder bij, tikte de bal langs de keeper en schoof beheerst de 1-0 binnen. ASWH stond op voorsprong!

  Daarmee was de koek nog niet op, want enkele minuten later verdubbelden de Ambachters de marge. Nu nam Jordie van der Laan de rol van aangever op zich. Hij lanceerde Lester Pires, die goed de ruimte voor zichzelf creëerde en met een tegendraads schot de doelman passeerde. Een 2-0 voorsprong, een bijna ongekende weelde voor ASWH. Uiteraard probeerde GVVV met iets meer opportunisme nog wel om terug te komen. In die fase liet Bryan Janssen zich echter opnieuw op positieve wijze zien. De doelman stopte eerst een kopbal van Berry Powel en deed later, met enige hulp van de paal, hetzelfde op een poging met het hoofd door Robin Mulder. ASWH, waar inmiddels Mels van Driel en Kenny Anderson als frisse krachten waren ingebracht, moest nog minimaal vijf minuten extra tijd overleven. De marge leek groot genoeg, maar toch was de spanning voelbaar. Zeker toen Robin Mulder in de vijfde minuut van de toegevoegde tijd het laatste tikje kon geven na een inzet van Berry Powel en dus alsnog voor de aansluitingstreffer tekende.


  Voormalig ASWH'er Robin Mulder gaat onder toeziend oog van Lars Bosscha onderuit in het Ambachtse strafschopgebied (foto: Philip Schmidt / phsfoto)

  Zou het dan toch nog fout gaan? Nee hoor, niet veel later floot Vos voor het laatst en dus mocht ASWH voor de eerste keer sinds 5 oktober 2019 als winnaar het veld verlaten. Een zege die de ploeg absoluut verdiende op basis van het vertoonde spel en alle geleverde arbeid. Eindelijk werden de spelers beloond, hetgeen vanzelfsprekend even goed gevierd werd. ASWH is na deze uitstekende teamprestatie de nieuwe nummer zeventien op de ranglijst. De Ambachters passeerden Jong FC Volendam, maar liepen ook in op de echte concurrenten. Twee punten op Scheveningen, drie op TEC. Dat was het extra goede nieuws na een heerlijke middag, die ongetwijfeld voor vertrouwen zorgt. Komende week mag ASWH proberen om een goed vervolg aan de zege te geven op bezoek bij De Treffers. Eerst wordt er dinsdagavond nog geoefend op eigen veld tegen zondaghoofdklasser Halsteren.

  ASWH - GVVV 2-1 (0-0)
  74. 1-0 Jordie van der Laan 80. 2-0 Lester Pires 90 (+5). 2-1 Robin Mulder
  Scheidsrechter: Martijn Vos

  ASWH: Bryan Janssen; Clarence Bijl, Menno Vooges, Gilmaro van de Werp, David Almeida; Jesper van den Bosch, Lars Bosscha, Fabian Korporaal (90. Kenny Anderson), Nick Slotboom; Jordie van der Laan (83. Mels van Driel), Sam van de Kreeke (65. Lester Pires)

  GVVV: Johan Jansen; Patrick-Prosper Fini (46. Wesley Goeman), Laurens van der Voort, Wilco den Hartog (81. Jesse van Nieuwkerk), Taoufik Adnane; Mart de Jong (81. Soufiane Laghmouchi), Tom Oostinjen, Robin Mulder, Danny de Leeuw; Berry Powel, Philip Ties

  Mikki

  Een fotoreportage van dit duel is te zien op www.phsfoto.nl en de Facebook-pagina van Dik Schumacher. Later vanavond verschijnen op de gebruikelijke plek ook weer de samenvatting en interviews door Fox.