• ASWH heeft vanmiddag een knap resultaat geboekt tegen GVVV. In Veenendaal hielden de Ambachters de koploper van de derde divisie in bedwang. Dankzij een doelpuntloos gelijkspel werd een punt meegenomen van sportpark De Panhuis. Dat kwam de ploeg van trainer Sjoerd van der Waal op basis van de getoonde inzet en werklust toe. Bovendien werd op deze manier duidelijk revanche genomen voor de teleurstellende derbynederlaag tegen Barendrecht van vorige week. Hoewel ASWH nog niet klom op de ranglijst, zal het punt wel degelijk vertrouwen geven voor de slotfase van de competitie.

  Van der Waal had zijn opstelling op diverse plaatsen gewijzigd ten opzichte van vorige week. Dat had deels te maken met het wegvallen van aanvoerder Jair Oosterlen (ziek) en Niek den Heeten (geblesseerd). Daardoor maakte Jay Brand zijn rentree op zijn vertrouwde positie van rechtsback en schoof Edon Fetahi door naar het centrum, waar hij een duo vormde met Luis Pedro, die tevens de aanvoerdersband droeg. Stefan Watson keerde terug als linksback, waardoor Giovano van Ree reserve werd. Voorin verscheen Mohamed el Kharbachi weer aan de aftrap, nadat hij vorige week nog ontbrak door ziekte. Lerin Duarte was in Veenendaal al niet meer van de partij, nadat hij vrijdag in goed overleg had besloten om te stoppen met voetbal.

  Tot kort voor de warming-up waren vrijwilligers van GVVV nog bezig om het veld sneeuwvrij te maken. Die inspanningen waren niet voor niets, want even na half drie kon scheidsrechter Kuijntjes fluiten voor de aftrap. De eerste doelpoging kwam van ASWH. Op aangeven van Joshua Adney schoot Hugo Botermans in, maar zijn inzet eindigde in de handen van de keeper. Niet veel later liet ook de koploper zich voor het eerst zien. Een hard schot van Ilias Latif kon door Jomar Gomes echter naast het doel worden getikt. Vanaf de aftrap viel al op dat ASWH veel strijdbaarder voor de dag kwam dan een week eerder. De ploeg oogde vastberaden om het GVVV lastig te maken door een goede organisatie achterin, maar waar mogelijk ook zelf uit te breken. Twee van die Ambachtse aanvallen werden onderbroken door een overtreding, die een vrije trap opleverde. De eerste poging van Yassin Ouja eindigde echter boven het doel.

  Even later mochten de Ambachters het nogmaals proberen met een vrije trap. Nu was Joshua Adney de schutter en hij dwong doelman Van Willige tot een goede redding. De goalie van GVVV tikte het harde schot van Adney maar net over de lat. De daaropvolgende hoekschop kwam na een klutssituatie terecht bij Edon Fetahi, maar diens inzet rolde naast het doel. Aan de andere kant ontstond dreiging na een voorzet van Barry Maguire, die door Ilias Latif maar half kon worden geraakt en dus ongevaarlijk richting de veilige handen van Jomar Gomes rolde. Rond het half uur ontstond de beste kans van de eerste helft. Na een dieptepass achter de Ambachtse defensie verscheen Anthony Berenstein ineens alleen voor Jomar Gomes. De buitenspeler van GVVV probeerde het met een wippertje, maar kalmpjes stak Gomes zijn vuist uit en tikte de bal weg. Een belangrijke redding op eigenlijk de enige echte kans die ASWH de koploper voor rust toestond. Daarom werd de eerste helft besloten zonder doelpunten.

 • Stefan Watson en Edon Fetahi zetten de achtervolging in op GVVV-aanvaller Byron Burgering, de topscorer van de derde divisie (foto: Philip Schmidt / phsfoto)

  GVVV bracht in de rust twee verse aanvallende krachten in de ploeg. De lijstaanvoerder ging daardoor met vier spitsen spelen, in de hoop onverwachte averij in de titelstrijd te voorkomen. ASWH ontsnapte na een vrije trap, die door Achraf Nejmi met het hoofd werd verlengd. De lat voorkwam een doelpunt voor de gastheren. Trainer Van der Waal reageerde op de wijziging bij de Veenendalers door de veldbezetting aan te passen. Joshua Adney versterkte de defensie. Even later bracht de trainer ook Brandon Robinson in de ploeg voor de moegestreden Mohamed el Kharbachi. Daarmee werd duidelijk dat ASWH speculeerde op de ruimte die GVVV achterin liet ontstaan.

  De thuisploeg voerde de druk weliswaar op, maar deed dat nog niet zodanig dat ASWH echt in problemen kwam. Sterker nog, de geconcentreerd spelende Ambachters bleven redelijk eenvoudig op de been. Er kwamen wel doelpogingen van onder meer Jonathan Vergara Berrio en Genrich Sillé, maar zij dwongen Jomar Gomes niet tot reddingen. De meeste schoten van GVVV eindigden naast of over het Ambachtse doel. De klok tikte rustig verder, al was dat door een technisch mankement niet te zien op het scorebord van sportpark De Panhuis. Het geloof in een goed resultaat nam daardoor steeds meer toe. Zelf probeerde ASWH in de omschakeling nog voor dreiging te zorgen. Die momenten kwamen er ook zeker, maar helaas was de voorzet dan vaak niet goed.

  In de slotfase kwam Mirac Akdeniz nog in de ploeg voor Samuel van der Velden. ASWH was nu vastbesloten om het punt vast te houden en beet zich nog meer vast in het duel. Bij de thuisploeg leek het geloof juist wat weg te vloeien. GVVV probeerde nog wel een treffer te forceren, maar de Ambachters gaven geen krimp. Die instelling leverde uiteindelijk een knap punt op, want bij het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Kuijntjes stond het nog altijd 0-0. Een prima resultaat tegen een van de topteams in de afdeling, die eerder dit seizoen nog veel te sterk was geweest. Het leverde op de ranglijst nog geen stijging op, maar ASWH tankte wel vertrouwen in Veenendaal. Volgende week ligt de competitie een weekje stil, maar de week daarna speelt ASWH op eigen veld de uiterst belangrijke wedstrijd tegen Excelsior '31. Komende donderdag oefenen de Ambachters in Werkendam bij Kozakken Boys.

  GVVV - ASWH 0-0 (0-0)
  Scheidsrechter: Willem Kuijntjes

  GVVV: Jan van Willige; Tariq Dilrosun, Achraf Nejmi, Joeri Potjes, Tim Brinkman (46. Genrich Sillé); Justin Spies (82. Mats Grotenbreg), Barry Maguire, Jonathan Vergara Berrio (69. Ezra Hoogenboom); Anthony Berenstein (46. Quincy Veenhof), Ilias Latif, Byron Burgering

  ASWH: Jomar Gomes; Jay Brand, Luis Pedro, Edon Fetahi, Stefan Watson; Joshua Adney, Wout Neelen, Samuel van der Velden (80. Mirac Akdeniz), Yassin Ouja; Hugo Botermans, Mohamed el Kharbachi (61. Brandon Robinson)

  Mikki

  Een fotoreportage van dit duel is te zien op www.phsfoto.nl