• Na een wisselvallige reeks in de 1e en 2e fase van de competitie voor JO8-2 stond vanaf eind januari de 3e fase voor de deur. Onze jongens en trainers namen de complimenten voor het spel van de tegenstanders in de Wintercup van begin januari 2024 met zich mee om met frisse moed te beginnen aan de nieuwe fase.

  Eind januari stond Heerjansdam-uit op het programma. In de thuiswedstrijd van september was de score ruim in de dubbele cijfers voor ASWH dus onderschatting lag op de loer. Dat was helaas ook wat er gebeurde met onze mooi weer voetballers (het was net boven 0 graden). Binnen afzienbare tijd stond ASWH met 2-0 achter door 2 tegengoals. Vlak voor rust maakte Finn (Mr.  Fortnite dance) de aansluitingstreffer en gingen de jongens toch met hoop de kleedkamer in.
  Een inspirerende speech van Maarten (compleet met magneten op tactisch bord) en Stefan bracht ASWH nieuw elan en ze kwamen volledig terug in de wedstrijd met 3 goede goals. Jan Willem gaf met “Wijdbeens report” (inmiddels een begrip in De Drechtsteden en ook te boeken voor feesten en partijen) alles door zodat de thuissupporters ook op de hoogte bleven. Toch bleef de focus niet behouden, een aantal kansen 1-op-1 met de keeper bleven onbenut en Heerjansdam kwam terug tot 4-4. Vlak voor tijd leidde dit zelfs tot de winnende goal van Heerjansdam waardoor ASWH alsnog met lege handen achterbleef.

  Gelukkig hadden onze jongens de week erna al de kans om zich te herpakken in de uitwedstrijd bij De Zwerver. Het krachtsverschil kwam al in de 1e minuten tot uitdrukking. Lars (oftewel The King of The Kluts) maakte een echte hattrick en binnen afzienbare tijd stond het 0-5. Jim herhaalde het kunststukje van zijn klasgenootje vlak voor tijd ook met een onvervalste hattrick dus uiteindelijk leidde dit tot dubbele cijfers en de 0 achterin. Ook de goals van onze stofzuiger Adriel, Gersom en Finn mochten er zijn. Een mooie 10-0 overwinning en voetbal waar de toeschouwers het een stuk warmer van kregen dan de week ervoor.

  Dit smaakte naar meer, maar de 2 weken erna waren er geen competitiewedstrijden ingepland. Gelukkig zaten onze trainers hier bovenop door 2 oefenwedstrijden te regelen, namelijk tegen Groote Lindt JO8-1 en Dordrecht Amateurs (combinatie van JO8-1 & 2). Dit werden mooie overwinningen van respectievelijk 13-2 en 10-1 (mooi om te vermelden dat tegen Groote Lindt elke speler gescoord had).
  Ook mocht Dordrecht Amateurs in de 2e helft met een mannetje meer spelen, maar gaf ASWH heel weinig cadeau.

  Na deze 2 (geslaagde) oefenwedstrijden stond Hardinxveld JO8-2 voor de deur. Voor ASWH was het gelijk een goede test om te kijken of ze hun niveau vast konden houden. Traditioneel werd er weer lekker begonnen en stond ASWH (onnodig) met 0-1 achter (dit was tevens de ruststand).
  In de 2e helft werd dit mooi recht getrokken door 4 goede goals van Finn (2 maal), Davy en Jim waarna onze jongens de smaak te pakken kregen en na de 4-2 nogmaals 4 goals maakten (waarvan 2 mooie schuivers van Gersom) waarna de teugels wat minder strak aangetrokken werden. Dit leidde wel tot 2 tegengoals, maar een goede overwinning van 8-4 was het resultaat. Wederom een goede prestatie met prima spel, maar zowel de scherpte voor de goal van de tegenstander als voor de eigen goal ontbrak er nog wel eens aan.

  Inmiddels was het alweer maart geworden en JO8-2 was vrij op de 1e zaterdag van deze maand.
  Toch waren er 4 jongens (Quinn, Gersom, Davy en Jim) beschikbaar om met JO8-8 mee te doen bij Heerjansdam JO8-2 voor een competitiewedstrijd. Ze hielpen mee om de dubbele cijfers te halen en de 1e overwinning voor JO8-8 in deze fase was ook een feit. Vooral Quinn onderscheidde zich (dit keer als Gele Kanarie in het doel) en dreef de toeschouwers van de tegenpartij tot wanhoop met enkele fraaie reddingen.

  De week erna kwam onze “angstgegner” van de 1e en 2e fases, namelijk Groote Lindt, op bezoek. Beide eerdere competitiewedstrijden resulteerden in een 4-3 nederlaag, maar met wat wisselingen in de selectie van Groote Lindt was er duidelijk kwaliteit ingeleverd.
  Dit kwam in de wedstrijd ook duidelijk naar voren. Mattia maakte met een schitterende goal 1-0 en kan als 1 van de weinigen nog mooi authentiek juichen (zie de 2e goal van Marco Tardelli in de WK finale van 1982, maar dan iets ingetogener). Vervolgens maakten Jim, Finn en wederom Mattia het kwartet aan goals compleet voordat de traditionele (korte) inzinking weer volgde en Groote Lindt tot 4-2 terugkwam. Hier dacht Quinn (alias De Zaag) toch heel anders over en met een schitterende poeier maakte hij de 5-2. Het verschil van 3 goals werd niet meer weggegeven waarna Lars (2 maal), Jim (2 maal) en Finn wederom het totaal op 10 goals brachten. Uiteraard mochten de 2 extra tegengoals niet ontbreken, maar de 10-4 eindstand stond weer als een huis.

  Inmiddels had JO8-2 al een mooie reeks (met oefenwedstrijden erbij) waarin wekelijks de groei in het spel naar voren kwam. In de eerder vermelde Wintercup hadden onze buren van IFC JO8-1 onze jongens echter in 2 wedstrijden afgetroefd dus de eerstvolgende wedstrijd tegen hen was een goede graadmeter om te kijken hoe we ervoor stonden. Wederom deden onze trainers er alles aan om de jongens scherp aan de aftrap te laten verschijnen (dit is al een uitdaging op zich), maar dit keer had iedereen het goed begrepen. De 1e helft werd er prima gevoetbald met mooie uitgespeelde goals en bij rust was een 6-1 tussenstand bereikt. Wijdbeens report had moeite om alle goals en acties bij te houden, maar hij slaagde er toch weer glansrijk in. Alleen was helaas in de 2e helft de focus toch even weg. Dit leidde tot 3 goals tegen en zelfs kansen op een 5e goal, maar zover lieten onze jongens het niet komen. Met 2 goede goals van Lars en Davy werd de overwinning alsnog (terecht) over de streep getrokken.

  Vervolgens was alweer de laatste wedstrijd van fase 3 aangebroken. Een mooi moment voor onze jongens om hun mooie reeks keurig af te ronden. Dit keer stond Drechtstreek JO8-2 voor de deur.
  Het werd (ondanks het soms povere spel) alsnog een mooie overwinning van 11-5 met wederom veel verschillende doelpuntenmakers. In deze wedstrijd viel vooral op dat er genoeg momenten waren om tot een goede kans te komen, maar helaas was er niet altijd oog voor een medespeler op het juiste moment. Ook werden er achterin (te) makkelijk goals weggegeven. Toch zit er meer dan voldoende kwaliteit in deze ploeg om inmiddels ook in “mindere” dagen vaak genoeg dreigend voor de goal te kunnen komen.

  Duidelijk is geworden dat gedurende fase 3 de jongens als groep zijn gegroeid. De trainingen op maandag met JO8-1, de trainingen als individuele groep op woensdag en de opkomst in het algemeen hebben ervoor gezorgd dat er mooie stappen zijn gezet. De jongens durven elkaar te corrigeren, gaan meer juichen bij goals (soms tenenkrommend, maar bepaalde dingen moet je als ouder maar even niet zien) en er kwam meer winnaarsmentaliteit gekoppeld aan plezier (dat was er sowieso altijd al) in de ploeg. Na de valse start van eind januari hebben de trainers en spelers van JO8-2 de knop kunnen omzetten en een mooie reeks neergezet die hopelijk zal leiden tot promotie naar de 1e klasse. Vanuit de ouders willen we graag de trainers en scheidsrechter “Mees Kees” bedanken voor hun wekelijkse inzet. Zowel ouders als kinderen hebben zich goed kunnen vermaken met de groei van deze leuke groep met (meer dan) genoeg potentie.

  De redactie