• Ook de tweede uitwedstrijd van ASWH in de derde divisie is geëindigd in een ruime nederlaag. Op bezoek bij medepromovendus Noordwijk moesten de Ambachters een flink pak slaag incasseren (5-1). Na een hoopvol begin van de ploeg van trainer Rogier Veenstra nam Noordwijk het initiatief over. Dit resulteerde in de openingstreffer, waarna ASWH de kans op de gelijkmaker liet liggen en vervolgens moest toezien hoe de gastheren voor rust de marge vergrootten tot drie. In de tweede helft mochten de Ambachters na een snel doelpunt nog heel even aan een comeback denken. Vijf minuten later was die hoop vervlogen door een nieuwe treffer van de gastheren, waarna het uiteindelijk nog 5-1 werd. Na de pijnlijke middag in Noordwijk is ASWH gezakt naar de dertiende plaats op de ranglijst.

Veenstra had vooraf weinig aanleiding gezien om zijn elftal te wijzigen. Hij koos voor vrijwel dezelfde ploeg die vorige week van Scheveningen won. Alleen Abderrahim Loukili ontbrak. De aanvaller ondervond te veel hinder van een blessure. Zijn plek werd ingenomen door Ismail Yildirim, die juist weer was hersteld van de kwetsuur die hem vorige week aan de kant hield. Voorts debuteerde Aytaç Asim Metin in de wedstrijdselectie.

Gilmaro van de Werp zet de achtervolging in op Noordwijk-aanvoerder Emiel Wendt (foto: PRO SHOTS / Wouter Dill)

ASWH begon goed aan het treffen met de nummer twee van de ranglijst. Na een prima dieptepass van Koen Wesdorp dook de slim weggelopen aanvoerder Jesper van den Bosch al in de tweede minuut op voor doelman Mike van Vliet. De goalie was uit zijn doel gekomen, waarna Van den Bosch de bal op de rand van het strafschopgebied langs hem heen titke, maar helaas ook naast het doel en dus bleef een vroege voorsprong uit. Het moment was illustratief voor de openingsfase, waarin ASWH eigenlijk gewoon de betere ploeg was. Noordwijk, na twee kampioenschappen op een rij opnieuw sterk begonnen aan het seizoen, had veel moeite met het spel van ASWH. De ommekeer volgde echter na een minuut of twintig.

De gastheren toonden in die fase aan hoe gevaarlijk zij kunnen zijn bij spelhervattingen. Tot drie keer toe ontsnapte ASWH aan een achterstand. De akelig vrijgelaten Nick van Staveren kopte bij poging één rakelings naast, vond bij poging twee de lat op zijn weg en trof ook bij zijn derde poging de staander, waarna Stefan Kok de bal uiteindelijk kon pakken. Drie grote kansen dus, waardoor het gevoel ontstond dat de openingstreffer aanstaande was. Kort daarna had Noordwijk wel succes. De behendige vleugelaanvaller Sabir Achefay liet een gevoelige boogbal los, die precies over Stefan Kok in het doel plofte. Daarmee had de thuisploeg een op basis van de voorgaande minuten niet onlogische voorsprong te pakken.

Rond het half uur verzuimde ASWH om de stand gelijk te trekken. Jesper van den Bosch veroverde de bal in de opbouw van Noordwijk en zette direct Sam van de Kreeke alleen voor de keeper. De spits koos een hoek, maar zijn inzet eindigde naast de verkeerde kant van de paal. Bij een volgende kans aarzelde Van de Kreeke wellicht net te lang, zodat een verdediger nog kon blokken. De misser kwam ASWH duur te staan, want een minuutje later lag aan de andere kant de 2-0 achter Stefan Kok. Emiel Wendt kopte raak uit een voorzet van de zijkant en verdubbelde daarmee de voorsprong van Noordwijk. Kort voor rust werd het nog erger toen Nick van Staveren de 3-0 binnen kon glijden, zodat ASWH ondanks een echt niet zo onaardige eerste helft wel al met een ogenschijnlijk onoverbrugbare achterstand de kleedkamer moest opzoeken.

Ismail Yildirim draait weg bij zijn tegenstander (foto: PHSfoto / Philip Schmidt)

Na rust verscheen er een debutant binnen de lijnen. Josimar Lima nam plaats in het hart van de defensie als vervanger van Victor Stenzler. ASWH leek nog even werk te willen maken van een wonderbaarlijke comeback, want de start van de tweede helft was zeer behoorlijk. Na een minuut of tien kwamen de Ambachters ook daadwerkelijk dichterbij. Een voorzet van Jesper van den Bosch werd door Kenny Anderson met het hoofd teruggelegd op Koen Wesdorp en de middenvelder schoof de 3-1 in de hoek. Heel erg lang mocht ASWH niet dromen over een inhaalrace, want nadat een waarschuwingsschot van Sabir Achefay rakelings langs de kruising was gevlogen, had de aanvaller vijf minuten na het Ambachtse doelpunt wel succes. Hij rondde een aanval van dichtbij af en tekende voor de 4-1.

Daarmee waren de kaarten wel geschud, al probeerde trainer Rogier Veenstra door het inbrengen van Lester Pires wellicht nog iets te forceren. De wedstrijd kabbelde echter enigszins voort, zonder dat ASWH de spanning terug kon brengen. Er kwam nog één kans voor Sam van de Kreeke, die na een aanval met Jesper van den Bosch en Ismail Yildirim het doel te hoog zocht bij de afronding. ASWH, waar ook Lorenzo Braaf in de slotfase minuten mocht maken, kon dus niet echt meer een vuist maken. Noordwijk wilde het publiek nog wel op een doelpuntje trakteren en kreeg nog wat kansen, waarvan invaller Fanuel Waandels er nog één benutte. Hij maakte de middag daarmee nog wat pijnlijker voor ASWH.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Vos dropen de Ambachters uiteraard teleurgesteld af. De eerste zege van een week eerder werd gevolgd door een onverwacht forse nederlaag bij de nieuwe gedeeld koploper van de tweede divisie. Een resultaat dat stof tot nadenken geeft, terwijl er ondanks het ruime verlies toch ook aanknopingspunten zichtbaar waren. Met name in balbezit liet ASWH bijvoorbeeld meer zien dan in de voorgaande duels, maar het mag duidelijk zijn dat er nog genoeg stappen te maken zijn. Op de ranglijst vindt ASWH zichzelf na vier duels terug op de dertiende plaats. Volgende week wacht de kans op revanche, als de andere koploper IJsselmeervogels naar sportpark Schildman komt. Wederom een geweldige uitdaging.

Noordwijk - ASWH 5-1 (3-0)
    23. 1-0 Sabir Achefay 32. 2-0 Emiel Wendt 43. 3-0 Nick van Staveren 56. 3-1 Koen Wesdorp 61. 4-1 Sabir Achefay 86. 5-1 Fanuel Waandels
    Scheidsrechter: Martijn Vos

Noordwijk: Mike van Vliet; Huib Oversloot, Rob Overvliet, Dylan Rietveld, Brayen Bröcker; Raïes Roshanali (75. Martijn le Congé), Thomas Reynaers, Sander Bosma (84. Axel Wendt); Nick van Staveren, Emiel Wendt (81. Fanuel Waandels), Sabir Achefay

ASWH: Stefan Kok; Clarence Bijl, Gilmaro van de Werp, Victor Stenzler (46. Josimar Lima), Roy van 't Hoog; Jesper van den Bosch, Lars Bosscha (81. Lorenzo Braaf), Kenny Anderson (64. Lester Pires), Koen Wesdorp, Ismail Yildirim; Sam van de Kreeke

Mikki

Een fotoreportage van dit duel is te zien op www.phsfoto.nl en de Facebook-pagina van Dik Schumacher. Later vanavond zal op de gebruikelijke plaats ook weer de samenvatting van Fox te zien zijn.