Op dinsdag 17, woensdag 18 of donderdag 19 december speelt ASWH voor de 2e ronde van de TOTO KNVB Beker thuis tegen eredivisionist SC Heerenveen. De club van trainer Robin van Persie moet de bus in voor de lange reis naar Hendrik-Ido-Ambacht.
De Friese club, waarvoor in het verre verleden de bekende voetballer Abe Lenstra uitkwam, heeft een icoon in haar midden en dat is de welbekende Foppe de Haan. Jarenlang was hij trainer/coach van deze club. De Haan is vooral bekend om zijn nuchterheid, zijn relativeringsvermogen en zijn eenvoud. Ongetwijfeld zal hij de koppeling aan ASWH betiteld hebben als hartstikkene mooi.
Lenstra en De Haan zijn fraaie historische namen, maar de meest aansprekende naam is toch die van Robin van Persie. De 41-jarige Rotterdammer is begonnen aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van SC Heerenveen, nadat hij eerder in de jeugdopleiding van Feyenoord actief was. Van Persie is natuurlijk vooral bekend als voetballer. Met 50 interlandgoals is hij topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. De begaafde linkspoot brak door bij Feyenoord, waar hij in de jeugd teamgenoot was van ASWH's technisch directeur Mels van Driel. Hij won met de Rotterdammers in 2002 de UEFA Cup. Van Persie droeg later ook de shirts van de Engelse topclubs Arsenal en Manchester United. Na een periode in Turkije bij Fenerbahçe keerde hij in 2018 terug bij Feyenoord. In 2019 beëindigde hij zijn prachtige spelersloopbaan. Het is natuurlijk geweldig om zo'n grootheid te mogen verwelkomen op sportpark Schildman.
Een ander leuk feitje is dat Marten de Roon, de enige international die ASWH heeft voortgebracht, ook voor SC Heerenveen heeft gespeeld. De Friese fans zullen straks dus een bekend gezicht zien op het doek dat aan de tribune hangt.
Nadere informatie over deze wedstrijd volgt zo spoedig mogelijk.
De Redactie
Abe Lenstra wordt ook wel ús Abe genoemd. Abe Lenstra wordt als een van de beste Nederlandse voetballers aller tijden beschouwd. In zijn carrière maakte hij bijna 700 doelpunten in ruim 800 wedstrijden.
Naast een goede voetballer was Lenstra ook een getalenteerd schaatser en atleet, hij behoorde bij het schaatsen tot de top van Noord-Nederland en schaatste meer dan 50 wedstrijden, waarin hij onder andere Overijssels kampioen werd. Als 15-jarige maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van Heerenveen.
Na Lenstra's debuut bij Heerenveen veroverde hij al snel een basisplek in het elftal. Lenstra groeide met zijn techniek, tweebenigheid, snelheid en inzicht uit tot een grootheid in Heerenveen en later in heel Nederland. Met Heerenveen werd hij negen keer op rij kampioen van de Noordelijke eerste klasse, tweemaal greep hij met Heerenveen net naast het landskampioenschap. Bijna elk seizoen was Lenstra de topscorer.
Tot ver buiten Heerenveen genoot Lenstra een enorme populariteit. Heerenveen werd in de jaren rond 1950 ook wel 'Abeveen' genoemd. Samen met Faas Wilkes en Kick Smit stond Abe Lenstra bovendien model voor de voetballende stripheld Kick Wilstra. Dat is ook de naam van een trouwe ASWH-supporter op Twitter / X. Abe Lenstra werd in 1951 gekozen als eerste Sportman van het jaar. Het volgende jaar kreeg hij deze onderscheiding opnieuw.
Ook was Lenstra een tijd zowel speler als trainer, in de jaren 1946 en 1947. Onder leiding van Lenstra werd Heerenveen voor de vijfde maal Noordelijk kampioen en werd het tweede in de strijd om het landskampioenschap in 1947.
Lenstra werd als voetballer begeerd door veel clubs, er was interesse van onder meer Ajax en Internazionale. Volgens de verhalen bood Fiorentina hem zelfs een blanco cheque aan, maar Lenstra wilde 'zijn' Heerenveen niet verlaten.
Zijn meest legendarische clubwedstrijd speelde hij op 7 mei 1950 tegen Ajax. Een half uur voor tijd stonden de Amsterdammers (waaronder Rinus Michels) met 1-5 voor. Maar Heerenveen presteerde het dit in een 6-5-overwinning om te buigen. Lenstra scoorde de eerste twee goals en had een belangrijk aandeel in de overige doelpunten.
Abe overleed in 1985 op 64 jarige leeftijd.
Foppe de Haan volgde aan de kweekschool een opleiding tot onderwijzer. Tussen 1961 en 1974 speelde hij bij verschillende amateurclubs.
Einde jaren 60, begin jaren 70 werkte hij in Enschede (Glanerbrug), waar hij een bewonderaar was van het voetbal dat het toenmalige FC Twente speelde. Vanaf 1974 begon hij als trainer van verschillende clubs, waaronder de jeugdtak van SC Heerenveen. In de jaren 80 werkte hij aan het CIOS in Heerenveen aan het Friesland College, terwijl hij trainer was van de eersteklasser VV Steenwijk.
In 1985 werd hij benaderd door SC Heerenveen. Met ingang van het seizoen 1985-1986 werd De Haan trainer bij de Friese club, maar bleef naast zijn trainerschap ook actief op het CIOS. Na drie weinig succesvolle jaren, waarin de club op de 17e, 12e en 10e positie van de eerste divisie eindigde, besloot De Haan een stap terug te doen. Wel bleef hij actief bij de club, binnen de bredere organisatie en de jeugdafdeling.
De Haan maakte ondertussen binnen de club promotie. In 1989 werd hij aangesteld als technisch coördinator en in 1991 als technisch manager. Daarnaast werd hij actief binnen de opleiding Coach Betaald Voetbal van de KNVB, terwijl hij ook zijn baan aan het CIOS aanhield. In 1992 besloot de club De Haan naar voren te schuiven om rust te brengen in de club. Hij zou als tussenpaus een nieuwe hoofdtrainer opleiden en introduceren binnen de club. Men liet De Haan het seizoen afmaken. De club bereikte dat jaar, als eerste divisionist, verrassend de finale van de KNVB beker, die werd verloren van AFC Ajax. Daarnaast promoveerde de ploeg, na het bereiken van de 2e plaats, via de nacompetitie naar de eredivisie. Hierop werd besloten De Haan opnieuw aan te stellen als hoofdtrainer.
De Haan bleef uiteindelijk tot 2004 in dienst van Heerenveen en wist in die tijd de club uit te bouwen tot subtopper in de eredivisie. In 1997 bereikte hij wederom de finale van de KNVB beker, dit maal werd er verloren van Roda JC. In 2000 bereikte de ploeg zijn hoogste positie ooit, door 2e te worden achter PSV. Hierdoor was de club automatisch geplaatst voor de UEFA Champions League. In de Champions League wist de ploeg, in een poule met Valencia CF, Olympique Lyonnais en Olympiakos Piraeus, slechts vier punten te pakken. In de zomer van 2003 kondigde De Haan aan dat het seizoen 2003-2004 zijn laatste jaar als hoofdtrainer van SC Heerenveen zou zijn.
De Haan was de langstzittende trainer bij dezelfde club in het Nederlandse betaalde voetbal en bereikte in het seizoen 2003-2004 de mijlpaal van 500 competitiewedstrijden als trainer/coach bij SC Heerenveen.
In 2007, drie jaar na zijn vertrek als hoofdtrainer, keerde De Haan terug bij SC Heerenveen en kwam hij wederom in dienst bij de club als senior coach en technisch adviseur. Hij richtte zich in deze functie vooral op het opleiden van individuele talenten en het versterken van het technische beleid van de club.
Op 21 oktober 2015 werd hij interim-coach van de Friese ploeg. Hoewel hij meerdere keren uitsprak slechts tot het einde van het kalenderjaar te blijven, besloot hij uiteindelijk om in het belang van de club toch het seizoen af te maken en eindigde veilig op een 12e plaats.