• ASWH beleefde een desastreuze middag in de derde divisie. De Ambachters werden op eigen veld met grote cijfers geklopt door Ter Leede, dat voor aanvang van de wedstrijd nota bene nog onder ASWH stond in de stand. De bezoekers uit Sassenheim namen dankzij een 1-6 overwinning de drie punten mee naar huis. De ploeg van trainer Sjoerd van der Waal beleefde een horrorstart, want binnen 18 minuten had Ter Leede de eerste drie doelpogingen omgezet in een treffer. Die klap kwam ASWH, dat vooral werd afgetroefd op doortastendheid en duelkracht, nooit meer te boven. In de tweede helft viel weliswaar de eretreffer, maar dat kon niet voorkomen dat de door de ondergrens zakkende Ambachters een stevige klap kregen. Ook op de ranglijst had de nederlaag gevolgen, want ASWH bezet daarop nu een plek die veroordeelt tot het spelen van de nacompetitie om handhaving.

  Van der Waal kon tegen Ter Leede nog altijd niet beschikken over het geblesseerde drietal Jair Oosterlen, Brandon Robinson en Yusri el Kandoussi. Mohamed el Kharbachi, vorige week nog ziek, keerde wel terug in het basiselftal. Hij nam zijn vertrouwde positie op de linkerflank in, waardoor Mirac Akdeniz nu reserve was. Verder koos de trainer voor dezelfde namen als vorige week tegen VVOG. Bij tegenstander Ter Leede verscheen een voormalig ASWH'er aan de aftrap. Lucas Leverland Murillo, die vorig seizoen enkele maanden op sportpark Schildman actief was, keerde terug op voor hem bekend terrein.

  Het belang van de wedstrijd was vooraf helder. Bij winst zou ASWH kunnen uitlopen op Ter Leede en mogelijk aansluiting vinden bij de middenmoot. Een nederlaag zou betekenen dat de blik voorlopig naar onderen gericht moest worden en dat de Sassenheimers de witzwarten zouden passeren op de ranglijst. Hoewel de eerste minuten nog het idee gaven dat ASWH van plan was om zich te revancheren voor de tegenvallende wedstrijd tegen VVOG, beleefden de Ambachters uiteindelijk toch een horrorstart. In een minuut of tien voltrok zich vanuit het oogpunt van ASWH een ware ramp. Ter Leede scoorde in die periode drie keer en nam daarmee een zeer comfortabele voorsprong.

  De eerste aanval van de gasten was meteen doeltreffend. In de zevende minuut werd een voorzet vanaf de linkerflank gegeven, die door Rowdy van der Putten wel erg eenvoudig in het doel mocht worden gekopt: 0-1. Een tik voor ASWH, dat nauwelijks tijd kreeg om te herstellen. Niet veel later lag de tweede goal van Ter Leede er ook al in. Na een goede combinatie kreeg Luc de Kruijs de ruimte om van net buiten het strafschopgebied aan te leggen. Hij vond de verre hoek en zette de 0-2 op het digitale scorebord. En alsof dat allemaal al niet erg genoeg was voor ASWH, stond het drie minuten later al 0-3. Na een hoekschop van de bezoekers kopte Grad Damen de bal in eigen doel.

  Pijnlijke cijfers voor de Ambachters, die er in offensief opzicht ook maar weinig tegenover konden stellen. Even gloorde er lichte hoop toen Stefan Watson werd gevloerd in het strafschopgebied, maar scheidsrechter Visser zag er geen strafschop in. Kort daarna stelde aanvoerder Yassin Ouja de doelman van Ter Leede voor het eerst echt op de proef, maar zijn gekrulde schot kon door de keeper worden gestopt. Een serieuze aanzet tot een inhaalrace kwam dus niet van de grond tegen een veel doortastender Ter Leede. Na een half uur moest doelman Stefan Kok met de voet naar de bal glijden na een te korte terugspeelbal. Kok raakte daarbij ook de aanvaller van Ter Leede en nu floot de leidsman wel. Strafschop voor Ter Leede. Tomas Arroyo schoot feilloos raak en maakte er 0-4 van. Die tussenstand stond tot het rustsignaal op het bord.

 • Ter Leede-aanvaller Rowdy van der Putten kopt binnen, waarmee de ellende voor ASWH al vroeg in de wedstrijd begon (foto: Philip Schmidt / phsfoto)

  ASWH startte de tweede helft daarom in de wetenschap dat het bijna onbegonnen werk was om nog een resultaat over te houden aan dit duel. Met Denzley Griët als vervanger van Stefan Watson verscheen er wel een nieuw gezicht binnen de lijnen. De Ambachters probeerden het nog wel en konden wat speldenprikjes uitdelen, ook doordat Ter Leede iets minder scherp uit de kleedkamer leek te zijn gekomen. Een gekraakt schot van Mohamed el Kharbachi eindigde echter naast het doel en de doelman van de gasten stopte een inzet van Yassin Ouja. Verder ontstond er nog enige dreiging na een voorzet van de zijkant en haalde Jay Brand nog eens de achterlijn, maar meer dan een hoekschop leverden beide momenten niet op.

  Halverwege de tweede helft werd er wel gescoord en helaas opnieuw door Ter Leede. Marc de Kruijs kon een actie maken in het Ambachtse strafschopgebied en leverde een voorzet af, die op de paal eindigde. De rebound werd door Rowdy van der Putten in het doel gewerkt, waarmee de 0-5 een feit was. Trainer Van der Waal voerde meteen daarna een dubbele wissel door. Hij bracht Giovano van Ree en Mirac Akdeniz voor Jay Brand en Niek den Heeten. Een kwartier voor tijd slaagde ASWH er nog in om de eretreffer te produceren. Samuel van der Velden haalde van afstand uit en schoot de bal op schitterende wijze in de kruising. De mooiste goal van de middag, maar gezien de tussenstand uiteraard niet meer dan een doekje voor het bloeden. Zeker omdat Ter Leede twee minuten later de marge weer op vijf bracht. Rowdy van der Putten voltooide zijn hattrick nadat hij alle gelegenheid kreeg om aan te nemen en en te draaien in het Ambachtse strafschopgebied. De spits profiteerde optimaal en schoot de 1-6 binnen.

  Een klein kwartier later maakte scheidsrechter Visser een einde aan de Ambachtse lijdensweg. Dezelfde ploeg die twee weken geleden nog prima speelde tegen hoogvlieger Sportlust '46 zakte vanmiddag op pijnlijke wijze door het ijs tegen een concurrent op de achterlijst. Door deze blamage bevindt ASWH zich inmiddels op de vijftiende plek, een positie in de gevarenzone dus. Dat de knop snel om moet worden gezet, mag daarom duidelijk zijn. Het elftal heeft al geregeld laten zien wel degelijk een prima niveau te kunnen halen, maar de ondergrens is nu ook zichtbaar geworden. Ongetwijfeld zal de wedstrijd van vandaag goed geanalyseerd worden, om vervolgens de blik op volgende week te richten. Dan moet ASWH uit bij DOVO proberen om zich te revancheren en de noodzakelijke punten te behalen. 

  ASWH - Ter Leede 1-6 (0-4)
  7. 0-1 Rowdy van der Putten 15. 0-2 Luc de Kruijs 18. 0-3 Grad Damen (eigen doelpunt) 31. 0-4 Tomas Arroyo (strafschop) 67. 0-5 Rowdy van der Putten 76. 1-5 Samuel van der Velden 78. 1-6 Rowdy van der Putten
  Scheidsrechter: Tim Visser

  ASWH: Stefan Kok; Jay Brand (67. Giovano van Ree), Edon Fetahi, Grad Damen, Stefan Watson (46. Denzley Griët); Niek den Heeten (67. Mirac Akdeniz), Wout Neelen, Samuel van der Velden; Yassin Ouja, Ray Versluis, Mohamed el Kharbachi

  Ter Leede: Mark de Vries; Dirk Hoekstra, Tomas Arroyo, Ziad Ouled Haj M'hand, Lucas Leverland Murillo (80. Tomas de Louw); Mike van den Steenhoven (72. Bart van der Weijden), Nino Roffelsen (56. Steven Wajer), Tim Bloemendaal; Marc de Kruijs (80. Melvin van Stijn), Rowdy van der Putten (80. Noah Marti), Luc de Kruijs

  Mikki

  Een fotoreportage van dit duel is te zien op www.phsfoto.nl