• ASWH ontvangt eredivisieclub Heracles Almelo

  22 okt 2021
 • Dinsdagavond wordt het een bijzondere avond op sportpark Schildman. ASWH speelt namelijk in de eerste ronde van het hoofdtoernooi om de TOTO KNVB Beker en ontvangt hierin eredivisieclub Heracles Almelo! Het is lang geleden dat de Ambachters op eigen veld in een officiële wedstrijd aantraden tegen een club van het hoogste niveau in Nederland. De laatste keer was in september 2005. FC Utrecht was toen te gast en won met 0-4. Uiteraard speelde ASWH daarna nog wel uitwedstrijden tegen eredivisionisten, zoals Ajax, AZ en FC Utrecht. Tevens werden er enkele oefenwedstrijden gespeeld op sportpark Schildman, maar dat is toch anders. De koppeling aan Heracles Almelo is natuurlijk sportief zeer uitdagend, maar spelers, staf en supporters moeten vooral niet vergeten om ook te genieten.

  Dit seizoen

  Heracles Almelo werd al in 1903 opgericht. De club is genoemd naar de Griekse halfgod Herakles. Kenners van de Griekse mythologie weten dat deze held liefst twaalf moeilijke werken verrichtte voor koning Eurystheus. Een combinatie van een enorme kracht en een behoorlijke dosis slimheid stelden hem in staat om onder meer een leeuw en een veelkoppige draak te doden, een hinde en een zwijn te vangen, vogels te verjagen, een stier, vleesetende paarden en een kostbare gordel te halen, een kudde te stelen, gouden appels te roven en een driekoppige hond te ontvoeren. Dat u het even weet! Maar dat was vroeger, de mythologie verruilen we voor het voetbal en dan zien we dat Heracles Almelo al sinds 2005 onafgebroken in de eredivisie speelt. Daarin eindigde de ploeg nooit hoger dan de zesde, maar ook nooit lager dan de vijftiende plaats. Gemiddeld genomen vinden we Heracles Almelo altijd terug in de middenmoot. Ook dit seizoen staat de ploeg daar. Op dit moment, dus nog voor het komende eredivisieweekend, is Heracles Almelo de nummer twaalf van de eredivisie met 10 punten uit 8 wedstrijden. Mogelijk kan ASWH enige hoop putten uit het feit dat Heracles er daarvan slechts één op vreemde bodem behaalde. Uit bij Sparta Rotterdam werd het gelijk.

  Trainer

  De trainer van Heracles Almelo is Frank Wormuth. De 62-jarige Duitser heeft sinds 2018 de leiding over de selectie. Zelf speelde hij als prof voor onder andere SC Freiburg en Hertha BSC. De in Berlijn geboren Wormuth is sinds 1993 trainer, aanvankelijk zelfs nog als speler/trainer. Hij werkte bij clubs als SC Pfullendorf, SSV Reutlingen 05, Union Berlin en VfR Aalen. Niet de grootste clubs, maar Wormuth verdiende zijn sporen dan ook voornamelijk in de trainersopleiding van de DFB. Liefst tien jaar stond hij aan het hoofd van de Hennes-Weisweiler-Akademie, die succesvolle, moderne en innoverende Duitse trainers heeft voortgebracht. Hij combineerde dat werk zes jaar met de functie van bondscoach van Duitsland Onder 20. Wormuth maakt ook bij Heracles Almelo een goede indruk. Hij leidde de ploeg naar achtereenvolgens de 7e, 8e en 9e plaats. Drie keer in het 'linkerrijtje' dus en dat is gezien het budget extra knap.
  Leuke bijkomstigheid is overigens dat onze trainer Rogier Veenstra geen onbekende is voor Wormuth. Hij interviewde de Duitse trainer afgelopen zomer namelijk voor het TrainersMagazine. Veenstra werd toen gastvrij ontvangen en sprak uitgebreid met Wormuth over diens werkwijze. Ze hadden destijds geen van beiden kunnen vermoeden elkaar later in het seizoen in wedstrijdverband te treffen!

 • Jesper van den Bosch legt aan voor de gelijkmaker tijdens FC Utrecht - ASWH in 2018, de laatste keer dat ASWH in de TOTO KNVB Beker tegen een profclub speelde (foto: Philip Schmidt / phsfoto.nl)

 • Blikvanger

  De spelers van Heracles Almelo kennen we uiteraard vooral van televisie. Daarom is het extra leuk om dinsdag bijvoorbeeld Janis Blaswich, de verdedigers Mats Knoester, Giacomo Quagliata en Noah Fadiga, middenvelders Luca de la Torre, Orestis Kiomourtzoglou – nu al een nachtmerrie voor onze speaker Peter de Lijster - en Lucas Schoofs en aanvallers als Delano Burgzorg, Kaj Sierhuis en ex-Feyenoorder Bilal Basacikoglu op het veld van sportpark Schildman te zien. Als zij meespelen, want wellicht kiest Wormuth voor enkele spelers die normaal minder speeltijd krijgen in de eredivisie. Voor de blikvanger valt de keuze uiteraard op Rai Vloet. De 26-jarige spelmaker streek vorig jaar na een behoorlijk nomadenbestaan neer in Almelo. Bij onze streekgenoot Excelsior had hij in het seizoen daarvoor in de Keuken Kampioen Divisie al indrukwekkende cijfers (G+A) laten noteren en die lijn trok hij bij zijn nieuwe club door. Met 16 goals en 7 assists had Vloet een enorm aandeel in het aanvalsspel van Heracles Almelo. Logisch dat er dus interesse ontstond, maar de Brabander bleef in Almelo en heeft er dit seizoen ook al drie inliggen.

  Historie

  ASWH en Heracles Almelo kwamen elkaar uiteraard nog nooit tegen. Een onderlinge historie is er dus niet. Wel kruiste ASWH in het verleden geregeld de degens met profclubs in het bekertoernooi. De laatste keer was op 31 oktober 2018, toen ASWH op bezoek bij eredivisionist FC Utrecht brutaal de gelijkmaker liet noteren. Uiteindelijk waren de door Dick Advocaat getrainde Utrechters te sterk voor een met tien man eindigend ASWH, maar er werd die avond wel weer een gedenkwaardig moment aan de toch al zo rijke Ambachtse bekerhistorie toegevoegd. Eerdere ontmoetingen met onder meer AZ, Roda JC en natuurlijk Ajax – de goal van Michael van Dommelen! – staan de meeste ASWH'ers nog helder voor de geest, net als de show van Arjan Human tegen Cambuur. Oudere leden herinneren zich ongetwijfeld ook nog hoe ASWH ooit van Emmen won en daarna tegen Fortuna Sittard mocht aantreden. De TOTO KNVB Beker, zoals het bekertoernooi tegenwoordig heet, heeft dus al voor veel gedenkwaardige momenten gezorgd. Hopelijk levert de wedstrijd van vanavond net zoveel goede herinneringen op.

  Veel kijkplezier gewenst!

  Mikki