• ASWH op bezoek bij titelkandidaat Rijnsburgse Boys

  7 okt 2021
 • Lang hikte ASWH dit seizoen aan tegen de eerste zege in de Jack’s League, maar afgelopen zaterdag had de ploeg die te pakken. De winst op Spakenburg was in meerdere opzichten een fijne opsteker. Allereerst omdat de verhalen over het uitblijven van een zege daarmee in de prullenbak konden, maar ook omdat daarmee de aansluiting met het rechterrijtje werd gevonden en, evenmin onbelangrijk, het vertrouwen een boost kreeg. De ploeg van trainer Rogier Veenstra hoopt komende zaterdag een mooi vervolg aan deze prestatie te geven door ook de eerste punten buitenshuis te behalen. Dat moet dan wel gebeuren bij een tegenstander die vooraf in het brede rijtje titelkandidaten werd gezet, namelijk Rijnsburgse Boys. Makkelijk zal het niet worden op sportpark Middelmors, maar dat is op dit niveau geen verrassing.

  Dit seizoen

  Het in 1930 opgerichte Rijnsburgse Boys is een grote naam in het amateurvoetbal. De erelijst bevat de nodige titels, waaronder het zaterdagkampioenschap in 1990 en 2009. Rijnsburgse Boys was er dan ook bij toen de topklasse werd ingevoerd. Om de tweede divisie te bereiken had de ploeg nog een jaartje extra nodig, maar sinds 2017 zijn ‘de Uien’ een vaste waarde op dit niveau. In het debuutseizoen eindigde de ploeg meteen als vijfde. Dit seizoen wordt wel het nodige verwacht van Rijnsburgse Boys, dat zich immers behoorlijk versterkte. Met twaalf punten uit de eerste zeven wedstrijden staan de Rijnsburgers momenteel zesde, met zes punten achterstand op koploper Katwijk. Opvallend is dat het qua uitslagen alles of niets is. Vier zeges, drie nederlagen, geen enkele remise. Rijnsburgse Boys won de drie thuiswedstrijden tegen Excelsior Maassluis (3-0), Katwijk (2-0) en Spakenburg (3-1). Ook werd op de openingsdag gewonnen bij GVVV (0-3). Drie keer werd verloren. Dat gebeurde steeds op verplaatsing. Jong Sparta Rotterdam (3-1), HHC Hardenberg (2-1) en, afgelopen zaterdag, IJsselmeervogels (2-1) waren op eigen veld te sterk. Die laatste nederlaag was overigens op basis van het spelbeeld absoluut onterecht. Rijnsburgse Boys was op bezoek bij ‘de Rooien’ namelijk de betere ploeg, maar zoals ASWH ook al heeft ondervonden, is goed voetbal niet altijd een garantie voor punten in de Jack’s League. Rijnsburgse Boys slaagde er net als ASWH overigens in om het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker te behalen. Een 0-2 zege bij Quick Boys was voldoende. Het lot koppelde de Rijnsburgers vervolgens aan competitiegenoot De Treffers.

  Trainer

  Rijnsburgse Boys heeft een ervaren trainer voor de groep staan. De 64-jarige Henk Wisman werd in 2019 aangesteld en is dus bezig aan zijn derde seizoen. Hij maakte door de coronaperikelen nog geen volledige jaargang mee. Overigens is het voor de Amsterdammer zijn tweede periode bij Rijnsburgse Boys, want hij stond eind vorige eeuw ook al enkele seizoenen aan het roer bij de Rijnsburgers. Zijn cv bevat verder topamateurclubs als Quick Boys en Ter Leede, Nederlandse profclubs als FC Volendam, FC Den Bosch, Fortuna Sittard en Almere City FC, maar ook buitenlandse avonturen bij Pyunik Erevan, Chiangrai United en de nationale bond van Armenië. Ook was Wisman in het seizoen 2007/08 een kleine maand trainer bij ASWH. Hij volgde Bill Tukker op, maar stopte er na één oefenduel en drie competitiewedstrijden al mee.

 • ASWH'er Lester Pires en Rijnsburgse Boys-verdediger Masies Artien duelleren om de bal tijdens de laatste ontmoeting tussen beide ploegen, in het seizoen 2019/20 op sportpark Schildman (foto: PRO SHOTS / Dennis Wielders)

 • Blikvanger

  De selectie van Rijnsburgse Boys bevat veel bekende namen met de nodige ervaring in de amateurtop en / of het betaalde voetbal. Doelman Wesley Zonneveld ziet bijvoorbeeld mannen als Bert Koomen, Rob Zandbergen, Dennis van der Plas en Masies Artien voor zich, terwijl ook de ervaren verdedigers Sanny Monteiro, Jordy Strooker en Roderick Gielisse tot de selectie behoren. Ook middenvelders als Bram Ros en Bram de Bruin (ex-Capelle en -Barendrecht) weten ondanks hun jonge leeftijd wat spelen op dit niveau is. Voorin heeft Wisman vele smaken. De makkelijk scorende Dani van der Moot bijvoorbeeld, maar ook Max Hudepohl, de razendsnelle ex-prof Furhgill Zeldenrust, de ervaren Jeffrey Jongeneelen en natuurlijk Robbert Olijfveld. De Rotterdammer, die tussen 2015 en 2017 voor ASWH speelde, kwam afgelopen zomer over van IJsselmeervogels. Olijfveld is nog geen basisspeler, maar zijn kwaliteiten zijn bij onze club uiteraard bekend. Als blikvanger valt de keuze op middenvelder Jeroen Spruijt. De 27-jarige Spruijt groeide bij Westlandia uit tot smaakmaker en maakte in 2018 de stap naar Rijnsburgse Boys. Hij is afmaker én aangever tegelijk, want Spruijt liet tot nu toe drie goals én drie assists noteren in de Jack’s League van dit seizoen.

  Historie

  ASWH en Rijnsburgse Boys kwamen elkaar in het verleden geregeld tegen in de competitie. De wedstrijden op sportpark Middelmors waren voor ASWH altijd lastig, al werden er ook genoeg positieve resultaten behaald. In kampioensjaar 2001/02 bleef het bijvoorbeeld 0-0, net als in 2006/07. Verder werd er nog een spectaculaire 3-3 genoteerd in het seizoen 2008/09. In seizoen 2003/04 won ASWH zelfs met 1-2. Dat was wel de laatste zege. ASWH verloor namelijk in het seizoen 2007/08 (2-1) en het seizoen 2009/10 (3-2). De laatste wedstrijd in Rijnsburg ging eveneens verloren. In de derde divisie in het seizoen 2016/17 werd het 4-2 voor ‘de Uien’. Opvallend was dat Robbert Olijfveld, nu dus in Rijnsburgse dienst, een van de twee goals voor ASWH maakte.

  ASWH zal zaterdag graag een positief resultaat willen behalen om een goed vervolg te geven aan de eerste overwinning, maar Rijnsburgse Boys zal geen averij willen oplopen in de titelstrijd en dus ook voor de volle buit gaan. Een spannende wedstrijd lijkt daarom gegarandeerd! Supporters die niet naar sportpark Middelmors kunnen komen, hebben de mogelijkheid om de wedstrijd op een andere manier te volgen. Bijvoorbeeld via het Twitter- en het Instagram-account van ASWH, maar ook door te luisteren naar het verslag van Radio Rijnmond.

  Mikki