• ASWH heeft vanmiddag drie punten toegevoegd aan het totaal in de derde divisie. De ploeg van trainer Sjoerd van der Waal won in Rijssen van Excelsior '31 (1-2), dat voorafgaand aan het duel exact evenveel punten had behaald. De winnende treffer van Lester Pires viel ver in de toegevoegde tijd en vormde een voor ASWH fijn sluitstuk van een bijzondere slotfase. Na een doelpuntloos afgesloten eerste helft kwamen de Ambachters na een kleine zeventig minuten op voorsprong. Kort voor tijd maakten de gastheren gelijk. Nadat ASWH eerst nog een treffer afgekeurd zag worden, kon er later dus toch nog een feestje gevierd worden. Door de overwinning maakten de Ambachters een sprong op de ranglijst.

In vergelijking met de verloren thuiswedstrijd tegen koploper GVVV was de selectie van ASWH weer iets vollediger. Aanvoerder Jair Oosterlen keerde terug na ziekte, terwijl Jay Brand ook voldoende hersteld was van zijn blessure. Beide verdedigers kregen een basisplaats van Van der Waal. Brand begon op zijn vertrouwde positie van rechtsback, waardoor Edon Fetahi terugkeerde in het centrum en weer een koppel vormde met Oosterlen. Het centrale duo van een week eerder, Grad Damen en Wout Neelen, schoof door naar het middenveld. Ook Niek den Heeten schoof iets naar voren, terwijl Yassin Ouja eveneens weer voorin kon spelen. Daardoor vielen Mirac Akdeniz en Lester Pires buiten het basiselftal. Jomar Gomes keerde na een blessure ook terug in de wedstrijdselectie. Bij tegenstander Excelsior '31 had Vincent Schmidt, de kleinzoon van ASWH-fotograaf Philip, een basisplaats.

De openingsfase op het mooie sportpark De Koerbelt was voor de gastheren. Excelsior '31 dwong al in de eerste tien minuten enkele hoekschoppen af. Rechtsback Dérian Reinders testte bovendien de keeperskwaliteiten van Stefan Kok, maar zijn harde schot eindigde op de vuisten van de goalie van ASWH. De Ambachters moesten duidelijk even in de wedstrijd komen. Al snel kreeg ASWH de aanvalsdrift van de thuisploeg beter onder controle. Daarna leken de witzwarten op voorsprong te komen. Yassin Ouja lanceerde Mohamed el Kharbachi en die kon alleen naar de doelman sprinten. El Kharbachi omspeelde de keeper keurig en schoot raak, maar helaas had de grensrechter gevlagd voor buitenspel. Zijn signaal werd overgenomen door scheidsrechter Veekamp, hoewel het er toch op leek dat El Kharbachi van eigen helft vertrok op het moment dat Ouja de pass verstuurde.

Jammer genoeg bleef de eerste goal dus uit, maar ASWH had duidelijk de smaak te pakken. Vrijwel meteen daarna verstuurde Mohamed el Kharbachi een voorzet op Brandon Robinson. De poging van de aanvaller werd geblokt, waarna ook Niek den Heeten en andermaal Robinson de bal in de herkansing niet voorbij de doelman kregen. De wedstrijd raakte hierna meer in evenwicht, met wat mogelijkheden aan beide kanten. De beste kans was voor Excelsior '31 na een snelle aanval over de rechterflank, die een teruggetrokken voorzet opleverde. Jasper Veltkamp schoot naast en daardoor bleef ASWH een achterstand bespaard. Zelf dreigden de Ambachters nog een keer met een goede loopactie in de diepte van Niek den Heeten. Hij kreeg de bal echter net niet lekker genoeg mee om direct uit te kunnen halen, waardoor zijn uiteindelijke poging geen probleem vormde voor de doelman van de gastheren. Na de eerste vijfenveertig minuten stond het dus nog 0-0 in Rijssen.

• Een aanvaller van Excelsior '31 duikt op in het strafschopgebied van ASWH, maar wordt nauwlettend gevolgd door Grad Damen (foto: Philip Schmidt / phsfoto)

Met een ongewijzigd elftal begon ASWH aan de tweede helft. Net als voor rust zorgde Excelsior '31 voor het eerste gevaar. Stefan Kok was echter alert bij een schot van Rick Hemmink. Zijn beste redding verrichtte de doelman van ASWH echter enige minuten later. Er ontstond plotseling een kans voor Hakim Ezafzafi. De ervaren vleugelspeler van Excelsior '31 probeerde Kok in de korte hoek te verrassen, maar de redding met de voet was een sterk staaltje keeperswerk. Daardoor bleef het 0-0. Gaandeweg de tweede helft ontstond wel steeds meer het gevoel dat er voor ASWH iets te halen viel. De thuisploeg leek enigszins aan het einde van de krachten te komen, maar steeds als er een veelbelovende uitbraak in de maak leek, was de pass net niet op maat.

Na een minuut of twintig spelen bracht Van der Waal Lester Pires in de ploeg voor Brandon Robinson. Pires kreeg meteen al een mogelijkheid om zich te onderscheiden na een pass van Mohamed el Kharbachi, maar de spits raakte de bal niet vol. Rond de zeventigste minuut volgden twee cruciale momenten elkaar op. Een uitbraak van Excelsior '31 bracht Givan Werkhoven een kans, die hij niet benutte. De spits claimde echter dat de bal tegen de arm van Jair Oosterlen was gekomen, maar de scheidsrechter zag hier geen opzettelijke handsbal in. Geen strafschop dus en de eerstvolgende aanval van ASWH leverde meteen de 0-1 op. Yassin Ouja kwam aan de rechterkant in balbezit en verstuurde met buitenkant voet een werkelijk sublieme pass. De bal kreeg een fijne curve mee en viel precies achter de defensie in de loop van de diepgaande Niek den Heeten. De middenvelder schoof de bal keurig in de verre hoek en bracht ASWH op voorsprong.

Daardoor moest Excelsior '31 wel in de aanval om nog een gelijkmaker af te dwingen en ontstond er voor ASWH ruimte in de tegenstoot. Dat speelden de Ambachters lang niet altijd goed uit, waardoor de spanning in de wedstrijd bleef. Zelf gaf ASWH ook weinig weg, op een vrije trap rond het strafschopgebied na. De poging van Steff Kaptein werd door Stefan Kok prima gestopt. Met Samuel van der Velden voor de moegestreden Yassin Ouja ging ASWH de slotfase in. Het had er alle schijn van dat de Ambachters op weg waren naar een driepunter, maar kort voor tijd werd het toch gelijk. Die goal kwam wat uit het niets. Na een voorzet zat Stefan Watson mis bij een poging om op te ruimen, waarna Lucas van Beek de bal op de schoen nam en de hoek vond: 1-1.

Een domper voor ASWH, waar Mirac Akdeniz in de ploeg kwam voor Mohamed el Kharbachi. Bijna werd Akdeniz het goudhaantje, want bij zijn eerste balcontact kwam hij naar binnen en schoot de bal maar net naast. Het was het begin van een tumultueus slot, waarin ook Excelsior '31 de winnende goal had kunnen maken. Invaller Simon Seppenwoolde schoot bij een goede kans echter voorlangs. De klok stond al op negentig toen ASWH een vrije trap kreeg. De bal werd in het strafschopgebied gebracht, waar de uitgekomen doelman Amos Wesseh de bal los liet. Mirac Akdeniz profiteerde en schoot raak. Het feestje ging echter niet door, omdat de grensrechter vlagde en van mening was dat Edon Fetahi de bal onderweg had geraakt. Hoogst twijfelachtig, maar het moment werd snel vergeten omdat ASWH diep in de toegevoegde tijd alsnog de volle buit bemachtigde. Grad Damen ging nog een keer diep en werd gezocht met een lange pass. Uiteindelijk viel de bal na goed doorzetten van Damen voor de voeten van Niek den Heeten en diens voorzet werd door Lester Pires in het doel getikt: 1-2!

De treffer werd uitbundig gevierd door de spelers, maar er moest nog wel even gevoetbald worden. Gelukkig duurde dat niet lang en floot Veekamp vrij snel af, waardoor ASWH een fijne driepunter kon bejubelen. Een mooie beloning voor de getoonde strijdlust en veerkracht, want de late gelijkmaker van Excelsior '31 moest toch maar verwerkt worden. Dat deden de spelers echter op de best denkbare wijze. Dankzij deze overwinning stijgen de Ambachters zelfs naar de vierde plek op de ranglijst, al zijn de verschillen erg klein. Komende dinsdag staat de volgende wedstrijd al op het programma. Dan speelt ASWH opnieuw uit, nu bij het altijd sterke DVS '33 Ermelo. Wederom een mooie uitdaging dus voor het nog altijd groeiende team.

Excelsior '31 - ASWH 1-2 (0-0)
    71. 0-1 Niek den Heeten 87. 1-1 Lucas van Beek 90 (+4). 1-2 Lester Pires
    Scheidsrechter: Stef Veekamp

Excelsior '31: Amos Wesseh; Dérian Reinders (79. Lars Nijeboer), Coen Vloedgraven, Niek Davina (46. Lucas van Beek), Vincent Schmidt (72. Diego Paais); Rick Hemmink (60. Steff Kaptein), Michel Gerritsen Mulkes, Niels Leemhuis; Hakim Ezafzafi (72. Simon Seppenwoolde), Givan Werkhoven, Jasper Veltkamp

ASWH: Stefan Kok; Jay Brand, Edon Fetahi, Jair Oosterlen, Stefan Watson; Wout Neelen, Grad Damen; Mohamed el Kharbachi (88. Mirac Akdeniz), Niek den Heeten, Brandon Robinson (65. Lester Pires); Yassin Ouja (80. Samuel van der Velden)