• ASWH staat ook na regioderby bij Kozakken Boys met lege handen

 • Vanmiddag stond voor het eerst in zeven jaar weer eens een competitiewedstrijd tussen Kozakken Boys en ASWH gepland. De hernieuwde kennismaking met de Werkendammers verliep teleurstellend voor de Ambachters. De ploeg van trainer Rogier Veenstra ging op De Zwaaier geflatteerd onderuit (3-0).

 • David Almeida komt als winnaar uit het duel met Kozakken Boys-aanvaller Don Bolsius (foto: PRO SHOTS / Marcel van Dorst)
 • Daardoor stond ASWH opnieuw met lege handen na een wedstrijd waarin de ploeg niet of nauwelijks onder deed voor de tegenstander. Na een gelijkopgaande eerste helft, waarin door beide teams geen noemenswaardige kans werd gecreĆ«erd, ging het kort na rust mis voor de Ambachters. Na de openingstreffer van Kozakken Boys zocht ASWH naar de gelijkmaker, maar het maken van doelpunten was helaas ook vanmiddag een te lastige opgave. De gastheren lieten in de slotfase zien dit onderdeel van het spel beter te beheersen, waardoor zij uitliepen naar een ruime overwinning. Daardoor blijft ASWH onderin hangen, zonder dichter in de buurt van de concurrentie te komen.

 • Trainer Rogier Veenstra, die afgelopen week zijn contract verlengde, koos in Werkendam voor dezelfde elf spelers als een week eerder tegen Quick Boys. Een elftal dat, ondanks de ongelukkige nederlaag, goed voetbal liet zien. In de wedstrijdselectie was bovendien weer een plaats voor de weer van een blessure herstelde Ismail Yildirim. Hij keerde daardoor terug op vertrouwd terrein, net als Toby Mulder. De verdediger maakte voor het eerst dit seizoen deel uit van de groep bij een competitieduel.

  Zoals alle clubs in de tweede divisie, sloten ook Kozakken Boys en ASWH zich aan bij het officiƫle statement tegen racisme. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Vos werd daarom wel afgetrapt, maar daarna bleven alle 22 spelers een minuut lang staan waar ze stonden. De boodschap was helder. Racisme? Dan voetballen we niet! Een prima initiatief, dat hopelijk ook daadwerkelijk effect zal sorteren. Na die minuut begonnen beide teams dan echt aan de wedstrijd. ASWH liet in de eerste helft zien dat de goede wedstrijd van vorige week geen incident was geweest. De ploeg kon zich prima meten met Kozakken Boys en was misschien zelfs wel iets sterker dan de gastheren.

  Dat wilde echter niet zeggen dat de Ambachters ook echt in de buurt van de openingstreffer kwamen. Diverse keren stoomde ASWH wel dreigend op richting het strafschopgebied van de thuisploeg, maar daar stokte het dan meestal. De laatste voorzet was bijvoorbeeld net niet op maat, waardoor er niemand tot afronding kwam. Het dreigendst was nog de uithaal van Nick Slotboom van grote afstand, nadat hij in de diepte werd gelanceerd. De Ambachter mikte echter ruim naast. Kozakken Boys kampte voor rust met hetzelfde probleem. De Werkendammers stelden doelman Michel Franken niet op de proef. Een kopballetje, ver naast, was het gevaarlijkst. Daardoor kreeg het publiek een eerste helft te zien waarin van kansen geen sprake was. Wel kregen verzorger Henry Eshuis en zijn Werkendamse collega het nodige werk, want er waren diverse blessurebehandelingen aan beide kanten.

  Daar had ASWH uiteindelijk meer last van dan Kozakken Boys. Josimar Lima moest in de rust namelijk geblesseerd achterblijven in de kleedkamer. Met Lorenzo Braaf als zijn vervanger begonnen de Ambachters aan de tweede helft. Al binnen de minuut gaf ook Kenny Anderson aan dat het niet meer ging. De middenvelder was voor rust betrokken bij een botsing met Leon Bot, waarbij de hoofden elkaar raakten. Ismail Yildirim maakte dus zijn rentree in het elftal. Omdat er ook een speler van Kozakken Boys op de grond lag, kende de tweede helft een rommelig begin. Of dat van invloed was, zullen we nooit weten. Feit is dat de thuisploeg al in de derde minuut de score opende. Een hoekschop werd kort genomen, voor het doel gebracht en uiteindelijk ingekopt door Sven van Ingen. Michel Franken kon nog wel redding brengen, maar de bal had de doellijn al gepasseerd en dus was het 1-0.

  ASWH moest in de achtervolging. Niets nieuws voor de Ambachters, die zich dan ook niet van de wijs lieten brengen en naar de gelijkmaker zochten. Bijna had die zoektocht al snel succes. Ismail Yildirim begon aan een goede actie en zette voor, maar Sam van de Kreeke kopte helaas in de handen van de doelman. Ook Clarence Bijl had pech met een gekraakt schot na een vrije trap en een uithaal op de buitenkant van de paal. De Ambachters drongen dus zeker aan. Terwijl ASWH een aanvallende wissel voorbereidde, kreeg de ploeg een nieuwe tik te verwerken. Een uitbraak van Kozakken Boys leidde een misverstand achterin in, waardoor de bal niet werd weggewerkt, maar in het strafschopgebied viel. Michel Franken kwam in een poging onheil te voorkomen snel uit zijn doel en kon de bal nog wel weg tikken voor Charlton Vicento gevaarlijk werd, maar dat bood Leon Bot wel een goede kans. De ervaren middenvelder van Kozakken Boys schoot met een boogbal raak en leek het duel daarmee te beslissen.

  Met nog een kwartier op de klok kwam Abderrahim Loukili als verse aanvaller binnen de lijnen voor Nick Slotboom. ASWH verdiende de complimenten voor het feit dat de ploeg nog wel bleef proberen om dichterbij te komen, maar een kopbal van Sam van de Kreeke had te weinig kracht. Even later slaagde de spits er ook net niet in om Abderrahim Loukili te bereiken bij een veelbelovende aanval. Kozakken Boys zocht in de omschakeling naar een derde treffer. Charlton Vicento schoot echter naast bij een aanval die hem alleen voor Michel Franken bracht. Vijf minuten voor tijd mochten de gastheren wel weer juichen. Een afgeslagen hoekschop belandde voor de voeten van Don Bolsius. Hij haalde ineens uit, een alles of niets poging van ruim twintig meter. Het werd alles voor de vleugelspits, want met een fraaie boog eindigde de bal in het Ambachtse doel.

  Daardoor stapte ASWH met een 3-0 nederlaag van het veld. Een geflatteerde uitslag, die uiteraard voor een teleurstelling zorgde. Het is de ploeg nog niet gegeven om ook een resultaat te behalen als beloning voor de vele arbeid die wordt geleverd. Op de ranglijst bleef ASWH zeventiende, waarbij de meeste concurrenten gelukkig ook niet wonnen, al speelt TEC zondag nog. Volgende week wacht een nieuwe kans in de thuiswedstrijd tegen Rijnsburgse Boys.

  Kozakken Boys - ASWH 3-0 (0-0)
  48. 1-0 Sven van Ingen 74. 2-0 Leon Bot 85. 3-0 Don Bolsius
  Scheidsrechter: Martijn Vos

  Kozakken Boys: Richard Arends; Frenk Keukens, Norichio Nieveld, Sven van Ingen, Nando Wormgoor (81. Nizar Mekkaoui); Leon Bot, Jeffrey van Nuland, Mark Veenhoven (50. Jeffrey Rijsdijk); Don Bolsius, Charlton Vicento, Tyrone Conraad (69. Jordie van der Laan)

  ASWH: Michel Franken; Clarence Bijl, Josimar Lima (46. Lorenzo Braaf), Gilmaro van de Werp, David Almeida; Kenny Anderson (47. Ismail Yildirim), Fabian Korporaal, Lars Bosscha, Koen Wesdorp, Nick Slotboom (76. Abderrahim Loukili); Sam van de Kreeke

  Mikki

  Een fotoreportage van dit duel is te zien op www.phsfoto.nl en de Facebook-pagina van Dik Schumacher. Later vanavond komen de samenvatting en interviews van Fox ook weer op de gebruikelijke plaats op de website te staan.

 • Kenny Anderson probeert een aanval op te zetten aan de zijlijn (foto: Philip Schmidt / phsfoto)
 • Fabian Korporaal achtervolgt Don Bolsius van de thuisploeg (foto: Dik Schumacher)