• ASWH stelt alternatief plan hervatting competitie voor: ,,Gelijk speelveld noodzakelijk voor eerlijk verloop!"

  23 jan 2022
 • In november vorig jaar diende de KNVB de voetbalcompetitie in onder andere de Jack's League (tweede divisie) stil te leggen, als gevolg van door de overheid opgelegde coronamaatregelen. De laatste speelronde vond plaats op 27 november 2021. Geen volledige speelronde, vergelijkbaar met de weken daarvoor. In verband met coronabesmettingen vonden verscheidene wedstrijden niet plaats.

  Lang zonder wedstrijden

  Een blik op de stand leert dat dit de huidige situatie is:

  -  2  verenigingen speelden 11 wedstrijden                                                                                                                  

  -  2  verenigingen speelden 12 wedstrijden

  -  6  verenigingen speelden 13 wedstrijden

  -  8  verenigingen speelden 14 wedstrijden

  Recent ontvingen de clubs een voorstel vanuit de KNVB, met daarin het streven om vanaf 5 februari de competitie te hervatten. Tevens bevat dit plan een wijziging van de degradatieregeling, omdat de nacompetitie in deze opzet is geschrapt. De clubs kregen de gelegenheid hierop te reageren. ASWH is tegenstander van de geschetste plannen en stelt een alternatief voor. Voorzitter John Middendorp legt uit waarom.

  ,,Er zijn verenigingen die op 13 november hun laatste wedstrijd hebben gespeeld, mede door coronagevallen. Ook wij hebben hiermee te maken gehad en zelfs recent nog. Sommige spelers hebben nog wat naweeën van het virus. Gezien de snelheid waarmee het virus nu rondwaart, is het bovendien wachten op nieuwe besmettingen, met alle gevolgen van dien", opent Middendorp zijn verhaal. ,,Als de competitie op 5 februari 2022 hervat zou worden, houdt dit in dat die verenigingen liefst 12 weken geen wedstrijden hebben gespeeld. Maar ook voor hen die wel 14 wedstrijden hebben gespeeld, bedraagt die periode 10 weken. Daarnaast mocht in die periode doordeweeks maar tot 17.00 uur getraind worden en dat was voor de meeste verenigingen geen optie. In die periode hebben wij bijvoorbeeld alleen nog een enkele keer op zaterdag kunnen trainen."

  Gezond of vragen om blessures?

  Natuurlijk was er ook binnen ASWH vreugde over de versoepelingen richting amateursport, waardoor sinds afgelopen week weer in de avonduren getraind kan worden. De heersende opvatting dat sport gezond is, wordt uiteraard gedeeld. Maar Middendorp heeft zijn twijfels of hetgeen dat in het voorgestelde plan van de spelers gevraagd wordt wel zo gezond is. ,,Normaal zit er tussen het einde van de competitie tot de start van de trainingen voor de nieuwe competitie een periode van ongeveer 8 weken. De voorbereiding, met drie trainingen per week en het spelen van oefenwedstrijden, neemt dan zo'n 6 weken in beslag. Dat is niet voor niets, deze periode is echt nodig om de spelers fit te krijgen en voor te bereiden op de intensiteit van spelen in de tweede divisie", licht hij toe. ,,Als wij nu de competitie hervatten op 5 februari met een voorbereidingstijd van  maximaal drie weken en één oefenwedstrijd, is dat na zoveel weken niets of nauwelijks iets gedaan te kunnen hebben gewoon vragen om blessures!"

  Ongelijk speelveld

  Er is nog iets dat Middendorp niet buiten beschouwing wil laten. ,,Een eerlijk competitieverloop vraagt om een gelijk speelveld. In de afgelopen tijd is er om uiteenlopende redenen echter een ongelijk speelveld ontstaan. Sommige verenigingen konden immers wel geheel of gedeeltelijk doortrainen. Denk hierbij aan de Jong elftallen, die onder de regels van de profsport vallen. Maar er was ook een vrijstelling voor de verenigingen die verder gingen in de TOTO KNVB Beker, waarvan een enkeling zelfs in de afgelopen week nog actief was en dus al die tijd mocht trainen. Bovendien kozen sommige verenigingen ervoor om toch een trainingskamp in het buitenland te beleggen, waar zij ook gewoon mochten trainen." Zij krijgen op die manier natuurlijk een voorsprong op clubs die niet konden ontsnappen aan de beperkingen van de coronamaatregelen. Dat zal ongetwijfeld terug te zien zijn in de prestaties.

  Alternatief voorstel

  Een normale voorbereiding houdt in dat de competitie op zijn vroegst op 26 februari hervat kan worden. ,,Wij begrijpen vanzelfsprekend dat dit problemen geeft met het aantal beschikbare speeldagen, waarbij spelen op doordeweekse avonden uiteraard niet de voorkeur heeft. Wij hebben geen volledige profs in dienst, maar spelers die overdag nog normaal werken. Bij uitwedstrijden geeft dit onoverkomelijke problemen", geeft Middendorp aan.

  Maar wat is dan het alternatief? Hierover heeft ASWH zelf natuurlijk ook nagedacht. Dit heeft geleid tot het volgende voorstel, dat de club inmiddels heeft voorgelegd aan de KNVB.

  * De eerste helft van de competitie uitspelen.

  * Vervolgens de verenigingen opdelen in de bovenste negen en de onderste negen.

  * De tot dan behaalde punten halveren (naar Belgisch model) en de bovenste helft tegen elkaar laten spelen voor het kampioenschap en de onderste helft tegen degradatie. Dit gebeurt dan in halve competities, van in totaal 8 wedstrijden (4 thuis en 4 uit). Hierdoor ontstaat ook ruimte om eventueel nacompetitiewedstrijden te spelen.

  Middendorp sluit af: ,,Dit voorstel geeft vanwege de niet uit te sluiten nieuwe coronagevallen en/of maatregelen een grotere kans dat daadwerkelijk de competitie uitgespeeld kan worden. Wij hopen en verwachten dan ook dat dit voorstel serieus wordt overwogen teneinde een eerlijk verloop van de competitie te garanderen!"

  de Redactie