• ASWH strijdt om bekerticket met Kozakken Boys

  19 sep 2022
 • ASWH heeft zoals bekend een mooie historie opgebouwd in het toernooi om de TOTO KNVB Beker. In het verleden speelden de Ambachters gedenkwaardige wedstrijden tegen grote clubs als Ajax, AZ en FC Utrecht. Vorig seizoen hield ASWH nog lang stand tegen Heracles Almelo en de stunts tegen Cambuur en Emmen staan menig ASWH'er ongetwijfeld ook nog bij. De ploeg van trainer Sjoerd van der Waal krijgt morgenavond de kans om een ticket voor dit sportief en financieel interessante toernooi te bemachtigen. Dat moet dan op eigen veld gebeuren tegen streekgenoot Kozakken Boys, dat dit seizoen uitkomt in de Jack's League. Een geweldige uitdaging!

  Ontsnapt aan degradatie

  Dat de Werkendammers nog op het hoogste amateurniveau spelen, is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Kozakken Boys maakte namelijk geen al te sterk seizoen door. De matige prestaties zorgden zelfs voor een vervroegd afscheid van trainer Rick Adjei, maar zijn opvolger Michel Langerak kon ook niet voorkomen dat Kozakken Boys op een positie eindigde die verwees naar de loodzware nacompetitie. Daarin piekten de Werkendammers echter op het juiste moment. Allereerst werd in twee dubbele ontmoetingen afgerekend met Sportlust '46 en DVS '33 Ermelo, waarna in de finale een tweekamp met de andere herkanser GVVV wachtte. Kozakken Boys was over twee duels ruim sterker, waardoor handhaving een feit werd.

  Om die reden mocht de nieuwe trainer Scott Calderwood met een vernieuwde selectie in de Jack's League starten. Daarin presteert Kozakken Boys nog wisselvallig. De eerste zes wedstrijden leverden de ploeg zeven punten op. De start was met een ruime 3-0 overwinning op Excelsior Maassluis veelbelovend, maar daarna werd met liefst 4-0 verloren bij het gepromoveerde FC Lisse. Op de derde speeldag schotelde Kozakken Boys het publiek samen met het bezoekende Spakenburg een spektakelstuk voor: 5-5! Vervolgens werd verloren bij Scheveningen (2-1), in de extra tijd gewonnen bij Jong FC Volendam (0-1) en afgelopen zaterdag verloren van Quick Boys (0-1). Daardoor staat Kozakken Boys nu op de twaalfde plek in de Jack's League.

 • Jay Brand is Lars Hutten te vlug af in de wedstrijd tussen ASWH en Kozakken Boys op sportpark Schildman van vorig seizoen, die in een 1-1 gelijkspel eindigde (foto: PRO Shots)

  Weerzien met oude bekenden

  De ontmoeting met Kozakken Boys geldt als een weerzien met oude bekenden. Drie spelers van ASWH maakten immers de overstap naar Werkendam. Doelman Bryan Janssen, die in de winter van 2020 aansloot op sportpark Schildman, staat nu onder de lat bij Kozakken Boys. Tenzij de trainer een 'bekerdoelman' aanwijst, lijkt de kans groot dat Janssen nu dus tegen zijn oude club mag keepen. Ook Fabian Korporaal is normaal gesproken basisspeler. De middenvelder, die in 2018 naar ASWH kwam en de promotie naar de tweede divisie meemaakte, is tot nu toe een vaste waarde bij Kozakken Boys. De andere overstapper, vleugelaanvaller Diego Snepvangers, kampt ook in Werkendam inmiddels weer met het nodige blessureleed. Daardoor kwam hij vorig seizoen nauwelijks in actie voor ASWH. In de voorbereiding raakte Snepvangers opnieuw geblesseerd en dus lijkt de kans klein dat hij morgenavond zal meedoen.

  Andersom heeft ASWH twee spelers in de selectie die vorig seizoen bij Kozakken Boys voetbalden. Allereerst is dat natuurlijk de creatieve linkspoot Yassin Ouja, die met drie treffers tot nu toe gedeeld clubtopscorer is. Hij speelde de afgelopen drie seizoenen in Werkendam. Mirac Akdeniz was eveneens actief op De Zwaaier, maar dan in de beloften. Daar zou hij in Hendrik-Ido-Ambacht eigenlijk ook starten. De Dordtenaar dwong door een sterke voorbereiding echter een plek in de selectie van ASWH af en stond tot dusverre ook steeds in de basis. Ongetwijfeld wil ook hij graag iets laten zien tegen zijn oude club.

  Twee keer gelijk

  Vorig seizoen eindigden beide ontmoetingen tussen ASWH en Kozakken Boys in een gelijkspel. Vroeg in het seizoen werd het 1-1 op sportpark Schildman, waarna beide teams de reguliere competitie op De Zwaaier afsloten met een remise (3-3). In die wedstrijd, waarin er voor ASWH niets meer op het spel stond en Kozakken Boys warmdraaide richting de later succesvol afgesloten nacompetitie, werkten de Ambachters in de slotfase een achterstand weg. Historisch gezien zijn de ontmoetingen op sportpark Schildman altijd wel spectaculair. En zeker gezien de inzet bij het duel van morgenavond is de verwachting dat het opnieuw een mooi duel kan worden. Net als ASWH heeft Kozakken Boys immers ook een geduchte bekerreputatie, waarin het ook al tal van mooie tegenstanders trof. De Werkendammers zullen er dus net zo op gebrand zijn om het hoofdtoernooi te bereiken en mogelijk een nieuw hoofdstuk aan hun bekerhistorie toe te voegen.

  Uiteraard kan ASWH de steun van het thuispubliek gebruiken tegen Kozakken Boys. Kom dus naar sportpark Schildman en moedig de spelers aan richting een mooi resultaat!

  Mikki