• ASWH strijdt voor laatste kans bij GVVV

  12 mei 2022
 • Er zijn voor ASWH weinig strohalmen meer over in de Jack’s League. Misschien wacht komende zaterdag wel de laatste, als de ploeg van trainer Rogier Veenstra op bezoek gaat bij GVVV. Die tegenstander is de enige concurrent die nog is overgebleven in de strijd om degradatie te ontlopen. Waarbij meteen moet worden gezegd dat ‘de Blauwen’ uit Veenendaal de laatste tijd door enkele goede resultaten al een aardig gaatje hebben geslagen. In principe is het simpel: het wordt voor ASWH alles of niets. Als de Ambachters nog hoop willen blijven koesteren, is een overwinning op sportpark Panhuis pure noodzaak. Met die gedachte zal het team dus de bus moeten betreden en, belangrijker nog, ook het veld. Een uitdaging, waarvan we rond vijf uur ’s middags zullen weten of het een haalbare was. 

  Omgekeerde wereld

  Daarmee beginnen beide teams met een uitgangspositie die precies tegenovergesteld is aan die bij de hervatting van de competitie begin februari. Toen had ASWH een voorsprong van vier punten en diende het een aanval van de gasten af te slaan of liefst de voorsprong te vergroten. Dat laatste lukte. Wie GVVV destijds zag vertrekken na het verlies op sportpark Schildman, dacht eigenlijk al dat het einde verhaal was voor de hekkensluiter. ASWH had mooi afstand genomen. Vervolgens begonnen de Ambachters ook nog eens aan een goede reeks, die tien punten uit zes duels opleverde. Voorzichtig werd er al gedroomd over ‘het sprookje van ASWH’, waarbij zelfs directe handhaving een reëel doel leek.

  Nu weten we dat die gedachte te optimistisch was. De ploeg van trainer Rogier Veenstra is sindsdien namelijk alleen maar op sprookjesfiguren gestuit die je liever zou willen ontlopen. Boze heksen, kwaadaardige stiefmoeders, draken, wolven en andere figuren die niet van plan waren om mee te werken aan een ‘happy end’. Tegelijkertijd lijkt GVVV de zevenmijlslaarzen te hebben gevonden én aangetrokken, want de Veenendalers harkten de laatste tijd een enorme sloot aan punten binnen. Ook op plekken waar dit niet werd verwacht vonden zij soms de pot met goud. Waardoor we ruim drie maanden na de vorige ontmoeting ineens in een omgekeerde wereld leven.

 • Fabian Korporaal probeert een aanval van GVVV te onderbreken tijdens het laatste bezoek van ASWH aan sportpark Panhuis in het seizoen 2019/20 (foto: PRO SHOTS)

 • Nog altijd niet in eigen hand

  En dus is er nog altijd heel wat nodig om ASWH alsnog aan de goede kant van de streep te krijgen. Het verschil bedraagt momenteel niet alleen zes punten, maar ook het doelsaldo is inmiddels ruim in het voordeel van GVVV. ASWH heeft -30, de concurrent -16. Dat scheelt dus veertien goals en dat is heel veel. Daarom hebben de Ambachters het simpelweg niet in eigen hand. Zaterdag wel, dan zou een overwinning de afstand kunnen verkleinen. Als dat lukt, blijft het echter pittig. Dan moet ASWH nog steeds ergens drie punten wegwerken, maar gezien het doelsaldo eigenlijk zelfs vier punten inlopen.

  Een snelle berekening leert dat er uit de komende vijf wedstrijden dus minimaal zeven punten gepakt moeten worden en dan mag GVVV niets meer winnen of gelijkspelen. Je zou dit kunnen omschrijven als een onwerkelijk scenario, waar acteurs voor zouden kunnen passen als zij gevraagd worden om er een rol in te spelen. Anderzijds, in films en boeken kan het wel, dus zolang het nog kan moet ASWH toch geloven in dit script. Als er zaterdag niet wordt gewonnen, kan het draaiboek overigens wel zo goed als zeker in de prullenbak worden gedeponeerd. Dan lijkt degradatie echt onafwendbaar.

  Bizarre kraker van vorige keer

  De eerste ontmoeting werd een ronduit bizarre kraker. Een sterk openend ASWH kwam op voorsprong door een doelpunt van Daniël Wissel. Daarna leek er geen vuiltje aan de lucht voor de gedreven Ambachters. Totdat de assistent-scheidsrechter in een actie van doelman Bryan Janssen na een hoekschop een overtreding zag. Leidsman Te Kloeze nam dit advies over, gaf GVVV een strafschop en trok tot overmaat van ramp ook rood voor Janssen. Die kaart werd enkele dagen later omgezet in een gele, waarmee de arbitrale misser door de KNVB werd bevestigd. Op het moment zelf had ASWH daar natuurlijk niets aan. Adham El Idrissi schoot vanaf elf meter de gelijkmaker aan de koud binnen de lijnen verschenen Stefan Kok, die daarna overigens een prima wedstrijd keepte. Met een man minder sleepte ASWH op wilskracht echter toch de winst binnen. Daniël Wissel benutte twee keer een strafschop, terwijl GVVV door twee rode kaarten uiteindelijk met negen man eindigde. Een wedstrijd waarover veel is gesproken.

  De Ambachters weten dus dat GVVV te verslaan is, al bevinden beide teams zich nu in een compleet andere fase van het seizoen. Toch zal ASWH met die overtuiging aan de ontmoeting met de Veenendalers moeten starten. Uiteraard hoopt de ploeg hierbij op de steun van de trouwe supporters. Reis de ploeg dus toch nog een keer achterna en laat je horen. Hopelijk inspireert dit bij het grijpen van de laatste strohalm!

  Mikki

  De wedstrijd bezoeken? Supporters die niet naar sportpark Panhuis kunnen komen, hebben de mogelijkheid om de wedstrijd op een andere manier te volgen. Bijvoorbeeld via het Twitter-account van ASWH, maar ook door te luisteren naar het verslag van Joost Trouwborst op Atos RTV of natuurlijk Radio Rijnmond.