UA
 • ASWH heeft de competitie in de derde divisie afgesloten met een nederlaag bij kampioen ACV. De thuisploeg was in Assen uiteindelijk ruim te sterk voor de Ambachters (4-0). Voor rust deed de ploeg van trainer Sjoerd van der Waal nog zeer behoorlijk mee, maar in de tweede helft liep ACV mede door twee kort na elkaar gescoorde treffers uit. Opmerkelijk was dat een aantal spelers zich op de wedstrijddag nog afmeldde, waarna op het laatste moment nog vervangers moesten worden gezocht. Gelukkig bleken vier jongens uit Onder 23 en Onder 19 bereid om de ploeg uit de brand te helpen. Tekenend voor het clubhart van dit viertal en een groot compliment waard. Uiteraard kwamen zij allemaal nog in actie als dank voor hun hulp. Door de nederlaag degradeerde ASWH overigens officieel naar de vierde divisie, maar dat had iedereen na vorige week al ingecalculeerd.

  Vooraf was al duidelijk dat de Ambachters met een vrijwel onmogelijke opdracht in de bus moesten stappen. ASWH had een monsterzege met dubbele cijfers nodig en was dan nog afhankelijk van de concurrentie. De verwachting dat dit zou lukken tegen de kampioen, die voor eigen publiek nog wel een feestje wilde vieren, was onrealistisch. Zeker omdat ASWH dan in één wedstrijd bijna evenveel moest scoren als in de voorgaande 33 competitiewedstrijden. De door blessures, ziekte en afhakers al flink uitgedunde selectie werd in de ochtenduren nog smaller, waardoor trainer Van der Waal op dat moment slechts nog over dertien spelers beschikte, onder wie twee keepers en de alleen in nood inzetbare Luis Pedro. Na telefoontjes van bestuurslid voetbalzaken Arjan Janssen kwamen de jonge ASWH'ers Kevin Nijenhuijzen, Tom Hendriks en Mike Stok echter snel naar het sportpark. Zij waren net als de al eerder aan de selectie toegevoegde Sem Verboom bereid om mee te gaan en de ploeg te helpen. Klasse van deze jongens!

  In zijn laatste opstelling als trainer van ASWH koos Van der Waal voor bijna dezelfde namen als een week eerder tegen DOVO. Sem Verboom nam de plek van Luis Pedro over en mocht daardoor debuteren in de basis. Hij startte op het middenveld, omdat de veldbezetting ook iets gewijzigd werd. Ook Samuel van der Velden verscheen aan de aftrap op het middenveld. Stefan Kok stond onder de lat en kreeg zo nog een spelend afscheid na vijf jaar ASWH. Jay Brand droeg de aanvoerdersband.

  Op een zonnig sportpark Catawiki in Assen werd na enkele festiviteiten rond het behaalde kampioenschap van ACV afgetrapt. ASWH kwam in de eerste helft niet onaardig voor de dag. De Ambachters deelden ook wat speldenprikken uit en hadden misschien wel een strafschop verdiend nadat een poging van Joshua Adney op de arm van een ACV'er eindigde. Scheidsrechter De Winter wilde er niet aan. Verder liep het met de meeste Ambachtse aanvallen mis in de eindfase, een probleem dat zich dit seizoen vaker openbaarde. ACV, dat in die eerste helft vrij slordig speelde, toonde zich in dat opzicht veel efficiënter. Na een kleine twintig minuten werd de bal na een afgeslagen aanval nogmaals ingebracht, waarna aanvoerder Luka Prljic kon controleren en een tikje breed gaf op Giovanni Zwikstra. De topscorer van de gastheren tikte binnen en zette ACV op een 1-0 voorsprong. Die stand bleef ook tot de rust op het scorebord staan. Misschien wel het seizoen in het kort: het gevoel hebben redelijk mee te doen, maar toch een achterstand moeten slikken.

 • Stefan Watson probeert ACV-aanvaller Justin Mulder af te stoppen (foto: Sander Crajé / ACV)

  In de tweede helft was de eerste grote kans voor ASWH. Na een interceptie van Wout Neelen kwam Joshua Adney in balbezit en hij stuurde Mohamed el Kharbachi de diepte in. De aanvaller kreeg de bal mee, maar kwam niet goed uit met zijn passen en schoot in kansrijke positie naast. Kort daarna ontsnapte ASWH aan een grotere achterstand bij een poging van Giovanni Zwikstra. De spits van ACV had even later wel succes. Op aangeven van Pascal Huser tikte hij de 2-0 binnen. Vervolgens ging het even snel. ACV gaf gas en kwam vier minuten later ook op 3-0 door een treffer van invaller Boy Spijkerman.

  Tussendoor had ASWH voor het eerst gewisseld. Kevin Nijenhuijzen maakte zijn debuut als vervanger van Samuel van der Velden. In de minuten die volgden bracht Van der Waal ook Mike Stok en Tom Hendriks als debutanten binnen de lijnen. Zij vervingen Ray Versluis, die kort daarvoor op aangeven van Jay Brand nog een kansje had gekregen, en de moegestreden Sem Verboom. Hij had alles gegeven bij zijn basisdebuut en mocht nog even uitblazen.

  De wedstrijd was toen uiteraard al ontdaan van alle spanning. ACV probeerde het thuispubliek nog iets te geven en meestal was Giovanni Zwikstra daarbij betrokken. Stefan Kok voorkwam nog een treffer van de spits, maar moest zich twee minuten voor tijd gewonnen gegeven op een inzet vanaf elf meter door Zwikstra. ACV kreeg die, overigens best makkelijk gegeven, strafschop na een overtreding van Stefan Watson. Het bleef bij 4-0, mede doordat Zwikstra in extra tijd nog eens de paal raakte.

  Zo kwam een voor ASWH teleurstellend seizoen ten einde en werd de degradatie naar de vierde divisie officieel een feit. Overigens had ook de benodigde monsterscore geen verlichting gebracht, omdat Excelsior '31 en Ter Leede ook allebei wonnen. Ter Leede degradeert net als ASWH, Excelsior '31 mag op basis van het doelsaldo de nacompetitie in. Ook VVOG moet zich daarin zien te redden. Voor ASWH is het nu zomerstop. Het is, door de plannen van de KNVB om zaterdag- en zondagcompetities te mengen, nog onduidelijk welke tegenstanders de Ambachters na de zomer zullen treffen in de vierde divisie. Wel zal de nieuwe selectie van de nieuwe trainer Roy Brinkman half juni al starten met de trainingen. Komende zaterdag staat er op de familiedag bovendien nog een afscheid gepland voor de vertrekkende spelers en stafleden.

  ACV - ASWH 4-0 (1-0)
  19. 1-0 Giovanni Zwikstra 59. 2-0 Giovanni Zwikstra 63. 3-0 Boy Spijkerman 88. 4-0 Giovanni Zwikstra (strafschop)
  Scheidsrechter: Frank de Winter

  ACV: Ramon Nijland; Tapmahoe Sopacua, Nande Wielink, Luka Prljic, Karim Bannani (51. Jaap van Dijken); Justin Mulder (72. Aleksandar Jankovic), Steyn Strijker (51. Gijs Jasper), Lars Dijk, Mark Jagt (61. Boyd Spijkerman); Pascal Huser (61. Niels Grevink), Giovanni Zwikstra

  ASWH: Stefan Kok; Jay Brand, Edon Fetahi, Stefan Watson, Joshua Adney; Mohamed el Kharbachi, Wout Neelen, Sem Verboom (77. Tom Hendriks), Samuel van der Velden (62. Kevin Nijenhuijzen); Ray Versluis (69. Mike Stok), Hugo Botermans

  Mikki