• ASWH verliest nipt van Rijnsburgse Boys

  9 okt 2021
 • ASWH is er vanmiddag helaas niet in geslaagd om een punt mee te nemen uit Rijnsburg. De Ambachters verloren op sportpark De Middelmors nipt van Rijnsburgse Boys (2-1). Dat had niet gehoeven, want zeker na rust deed de ploeg van trainer Rogier Veenstra niet onder voor de gastheren. Halverwege keek ASWH tegen een achterstand aan na een vroege goal. Rijnsburgse Boys verdubbelde de marge al vroeg in de tweede helft, maar een benutte strafschop bracht de Ambachters terug in de wedstrijd. Hoewel ASWH het letterlijk tot het eindsignaal van de vrouwelijke scheidsrechter Shukrula nog probeerde, bleef een gelijkmaker jammer genoeg uit. Daardoor blijft de ploeg voorlaatste in de Jack's League.

  Trainer Rogier Veenstra zag na de gewonnen wedstrijd tegen Spakenburg geen aanleiding om zijn elftal te wijzigen. Dat betekende dat Peter Verhoeve, die terugkeerde na een uitsluiting, op de reservebank begon. Toch verschenen uiteindelijk niet exact dezelfde spelers aan de aftrap als een week eerder. Spits Daniël Wissel haakte namelijk af wegens ziekte. Zijn vervanger was Yarick Dorst, hetgeen ook een iets andere veldbezetting betekende. Behalve de zieke Wissel ontbrak ook de geblesseerde Sam van de Kreeke nog in de wedstrijdselectie. Bij Rijnsburgse Boys begon een oude bekende in de basis. Robbert Olijfveld, die tussen 2015 en 2017 twee productieve seizoenen bij ASWH kende, kreeg zijn kans in de spits bij de gastheren.

  De wedstrijd in een zonnig Rijnsburg stond onder leiding van scheidsrechter Shona Shukrula. De hoogst fluitende vrouw van het Nederlandse scheidsrechterskorps mocht voor de tweede keer in haar leven een wedstrijd op het hoogste amateurniveau fluiten, toevallig ook voor de tweede keer een duel van ASWH. Na haar eerste fluitsignaal begon ASWH brutaal tegen de thuis nog ongeslagen Rijnsburgers. De Ambachters, acterend in volledig wit, deelden zelfs de eerste speldenprik uit. Na een uitbraak met Fabian Korporaal en Lester Pires kon laatstgenoemde net niet tot een schot of een voorzet komen. Aan de andere kant toonde Rijnsburgse Boys zich bij de eerste serieuze aanval een stuk slagvaardiger. Een voorzet van linksback Rob Zandbergen werd uitgerekend door de vrijstaande Robbert Olijfveld in het doel getikt, waarmee hij zijn oude club een achterstand bezorgde: 1-0.

  Die treffer leek wel voor een omslag te zorgen, want het frank en vrij begonnen ASWH kroop ietwat in haar schulp. Deels was dit het gevolg van de gekozen tactiek, maar het oogde toch alsof ASWH wat was geschrokken. De ploeg voetbalde heus behoorlijk mee, maar slaagde er niet echt in om de defensie van Rijnsburgse Boys echt in problemen te brengen. Een voorzet van Yaël Eisden voorbij de tweede paal en een gestrande counter met Lester Pires waren de voornaamste wapenfeiten. Voetballend zag het er allemaal best behoorlijk uit, maar het resulteerde dus nauwelijks in kansen.

  Rijnsburgse Boys was in de eerste helft beduidend gevaarlijker, met name in een fase rond het half uur. In die periode moest Bryan Janssen redding brengen op een schot van Bram de Bruin, kopte Jeffrey Jongeneelen namens de gastheren op de paal en was het ook nog een keer alle hens aan dek nadat Janssen een inzet van Robbert Olijfveld stopte. De goalie kwam ook in de daarna ontstane scrimmage als winnaar uit de strijd. Kort voor rust leek Luuk Admiraal nog een keer op avontuur te gaan, maar met een sliding werd op het laatste moment voorkomen dat de topscorer van ASWH kon uithalen. Zo sloten de Ambachters de eerste helft af met een nipte achterstand.

 • Jay Brand springt namens ASWH over de horde die wordt gevormd door het been van Rijnsburgse Boys-verdediger Dennis van der Plas (foto: PRO SHOTS / Toon Dompeling)

  ASWH moest na rust dus een inhaalrace beginnen. De start oogde voortvarend, want de Ambachters mochten al vlot een hoekschop nemen. Die werd afgeslagen, waarna aanvoerder Jesper van den Bosch op doel schoot. Doelman Michael Bekkers, die een verleden heeft bij onder meer DFC en Rijsoord, bracht echter redding, om vervolgens ook de door Gilmaro van de Werp ingeschoten rebound te keren. Geen vroege gelijkmaker dus, maar wel een snelle tegengoal. Even later kreeg Rijnsburgse Boys namelijk ook een hoekschop, die door Bryan Janssen werd weggestompt. Daardoor viel de bal precies goed voor de voeten van invaller Roderick Gielisse. Met een droog schot werkte de oud-Spartaan de 2-0 tegen de touwen. Daardoor zag het er voor ASWH een stuk lastiger uit om nog een resultaat te boeken op de Middelmors.

  Even na het uur keerden de Ambachters echter terug in de wedstrijd. Na een interceptie achterin door Gilmaro van de Werp werd Lester Pires aan het werk gezet in de omschakeling. Met een slim tikje omspeelde Pires rond de middencirkel zijn tegenstander. Hij denderde door en gaf de bal mee aan Luuk Admiraal. De poging van Admiraal werd door doelman Bekkers gestopt, maar de rebound kon door Lester Pires worden ingeschoten. Daarbij kreeg verdediger Dennis van der Plas de bal tegen de hand. Scheidsrechter Shukrula floot resoluut voor een strafschop. Zij toonde Van der Plas daarbij de gele kaart, waar de ASWH'ers even hoopten op rood. Later legde zij voor de camera's van Eyecons uit dat de regels voorschrijven dat geel de juiste straf was. Het bleef dus elf tegen elf. Topscorer Luuk Admiraal had de bal al in handen om bij afwezigheid van vaste nemer Daniël Wissel de strafschop te nemen. Koel schoot de jonge Ambachter raak, zijn zesde van het seizoen en achtste in de tweede divisie, waardoor hij nu de meest scorende ASWH'er op dat niveau is.

  Na die aansluitingstreffer had ASWH nog een klein half uur om een gelijkmaker te forceren. De ploeg wierp alle schroom van zich af en maakte het de gastheren daarmee toch nog lastig. Veenstra begon te wisselen en bracht Diego Snepvangers als offensieve versterking voor Jesper van den Bosch. De beste kans ontstond na een aanval over de linkerkant, waarbij Luuk Admiraal een voorzet afleverde. Jay Brand kopte echter naast. Het werd een van Brands laatste acties, omdat Veenstra kort daarna twee verse, aanvallend ingestelde backs bracht met Clarence Bijl en Lucas Leverland Murillo. De jacht op de 2-2 was duidelijk geopend, al verdedigde Rijnsburgse Boys dusdanig stabiel dat grote kansen uitbleven.

  Zelf hoopten de Rijnsburgers de bevrijdende derde goal te maken, bijvoorbeeld door met de snelle invaller Delano Asante te profiteren van de ruimte in de omschakeling. Hij kreeg ook nog een kans, maar daarbij was Bryan Janssen op tijd uit het doel om de bal weg te plukken voor de schietgrage voeten van de aanvaller. Sowieso deed ASWH veel om die counter eruit te halen. Tekenend was een moment waarbij Yarick Dorst, die kon terugkijken op een sterk basisdebuut, zelfs met kramp nog achter een bal aanging om onheil te voorkomen. ASWH kreeg nog een kansje via Fabian Korporaal, maar zijn schot eindigde naast. Meteen daarna kwam met Joost van Eck nog een verse kracht binnen de lijnen. De gastheren gaven echter geen krimp meer, al kreeg ASWH diep in de extra tijd nog wel een vrije trap. Van Eck slingerde de bal voor het doel, waar de meegekomen doelman Bryan Janssen net niet kon koppen.

  Vrijwel direct daarna floot scheidsrechter Shukrula af, zodat ASWH met lege handen van het veld stapte. Op zich geen schande bij een van de betere teams in de afdeling, maar toch zat er voor het gevoel meer in. Laat dat dan maar het positieve aanknopingspunt zijn richting de komende serie wedstrijden, waarin ASWH opponenten treft die zich ook in het rechterrijtje bevinden. Een goede reeks zou betekenen dat de aansluiting wordt gevonden. Daarmee moet ASWH komende zaterdag dan maar meteen beginnen in de thuiswedstrijd tegen Quick Boys. 

  Rijnsburgse Boys - ASWH 2-1 (1-0)

  9. 1-0 Robbert Olijfveld 51. 2-0 Roderick Gielisse 63. 2-1 Luuk Admiraal (strafschop)

  Scheidsrechter: Shona Shukrula

  Rijnsburgse Boys: Michael Bekkers; Bert Koomen, Masies Artien, Dennis van der Plas, Rob Zandbergen; Jeroen Spruijt (77. Ian van Otterlo), Bram Ros, Bram de Bruin (46. Roderick Gielisse); Jeffrey Jongeneelen, Robbert Olijfveld (88. Marc Magan), Furhgill Zeldenrust (77. Delano Asante)

  ASWH: Bryan Janssen; Jay Brand (79. Clarence Bijl), Henrico Drost, Levi Bouwense, Gilmaro van de Werp (79. Lucas Leverland Murillo); Jesper van den Bosch (70. Diego Snepvangers), Yaël Eisden, Fabian Korporaal (87. Joost van Eck), Yarick Dorst; Luuk Admiraal, Lester Pires

  Mikki

  De samenvatting door Eyecons is weer te zien onder het kopje 'Samenvattingen' in het menu ASWH 1.