• ASWH wint degradatiekraker tegen Excelsior '31

 • ASWH kende vanmiddag in de degradatiekraker tegen Excelsior '31 maar één opdracht: winnen. De ploeg van trainer Sjoerd van der Waal slaagde op sportpark Schildman in die missie. Dankzij een doelpunt van Brandon Robinson halverwege de eerste helft pakten de Ambachters drie belangrijke punten. Dat gebeurde zeker niet met fraai of goed voetbal, maar dat telde in dit duel niet. Dankzij de zwaarbevochten zege op de concurrent uit Rijssen droeg ASWH namelijk de rode lantaarn van de derde divisie over en klom naar een plek die veroordeelt tot het spelen van de nacompetitie om handhaving.

  Trainer Van der Waal koos in het cruciale duel voor de veldbezetting en het elftal waarmee in de oefenwedstrijd tegen Kozakken Boys al succesvol was geëxperimenteerd. Dat betekende onder meer dat Brandon Robinson voorin een basisplaats had. De trainer kon ook vrijwel over zijn complete selectie beschikken, alleen Niek den Heeten en Yusri el Kandoussi waren wegens blessures niet inzetbaar. Aangezien Excelsior '31 een week eerder een inhaalwedstrijd had gewonnen en ASWH daardoor passeerde op de ranglijst, wisten de Ambachters vooraf dat winst geboden was. Zeker omdat een nederlaag zou betekenen dat de afstand naar de veilige(re) plekken op de ranglijst alleen maar zou toenemen.

  Wellicht dat de openingsfase daardoor wat nerveus oogde aan Ambachtse kant. Excelsior '31 kreeg daarin twee behoorlijke kansen om de score te openen. Eerst kwam ASWH goed weg na een vrije trap, waarbij de bal bij de vrijstaande Haris Memic belandde. De verdediger van de bezoekers kopte gelukkig over. Even later bracht Jomar Gomes goed redding na een schot van Steff Kaptein, maar uit de daaropvolgende hoekschop nam Excelsior '31 het doel nogmaals onder vuur. Yassin Ouja werkte de bal echter weg voor die de doellijn gepasseerd had.

  Zo kwam ASWH het eerste kwartier ongeschonden door, waarna de ploeg zelf ook voorzichtig aan aanvallen toekwam. Het eerste dreigende moment ontstond uit een vrije trap van Joshua Adney, die door een verdediger van de gasten uit het doel werd gekopt. Halverwege de eerste helft sloeg ASWH wel toe. Samuel van der Velden veroverde de bal en vond Jay Brand, die meteen Hugo Botermans wegstuurde aan de rechterkant. De voorzet van de spits werd door zijn aanvalspartner Brandon Robinson knap tegendraads in de hoek gekopt en zo stond ASWH met 1-0 voor in dit belangrijke duel!

  Bijna werd de voorsprong al meteen verspeeld, want na de aftrap zocht Excelsior '31 de aanval en dat leverde een dreigend moment op voor het Ambachtse doel. Gelukkig liep het goed af. Daarna kreeg ASWH het duel meer onder controle en was zelf nog dicht in de buurt van een tweede treffer via een hard schot van Hugo Botermans, dat maar net aan de vanuit Ambachts oogpunt verkeerde kant van de paal eindigde. Verder gebeurde er niet heel veel meer voor rust, zodat ASWH halverwege de leiding had.

 • Spits Hugo Botermans probeert zich een weg te banen door het strafschopgebied van Excelsior '31 (foto: Philip Schmidt / phsfoto)

  Na rust drongen de bezoekers, gedwongen door de achterstand, meer aan. Daardoor ontstond voor ASWH ruimte in de omschakeling, maar het lukte de ploeg nog niet echt om op die manier dreigend te worden. Jay Brand kreeg de bal wel een keer goed mee, maar zijn doelpoging trof het lichaam van een speler van Excelsior '31 en dus ging die plotse kans verloren. Niet veel later ontsnapte ASWH op miraculeuze wijze aan de gelijkmaker. Na een vrije trap werd de bal op de binnenkant van de paal gekopt, waarna spits Givan Werkhoven het speeltuig op de hand kreeg. Daarna was het raak, maar scheidsrechter Van Zuilichem floot uiteraard voor hands. Een gelukje, want Werkhoven had met ieder ander lichaamsdeel een geldig doelpunt gemaakt.

  ASWH, waar Jair Oosterlen en Mohamed el Kharbachi inmiddels als invallers in de ploeg waren gekomen, moest duidelijk schakelen naar de overlevingsstand. Daarbij werd opnieuw een treffer van de gasten geannuleerd. Nadat een vrije trap van Steff Kaptein op de lat eindigde, liep de aanval door. Uiteindelijk kwam er een voorzet die werd binnen getikt, maar dat gebeurde in buitenspelpositie. De spanning nam duidelijk toe, zeker omdat ASWH er zelf niet in slaagde om via een counter de ongetwijfeld beslissende tweede goal te maken. De pogingen tot zulke uitbraken liepen steeds al vroeg spaak.

  Excelsior '31 kreeg nog een goede kans, opnieuw via Steff Kaptein. Hij dook alleen op voor Jomar Gomes, maar de doelman van ASWH redde knap en voorkwam zo de gelijkmaker. Vijf minuten voor tijd ontstond een klein duw- en trekpartijtje aan de zijlijn, waarbij Edon Fetahi door Haris Memic in een soort judoworp werd genomen. Dit gebeurde onder de neus van de grensrechter en ook scheidsrechter Van Zuilichem zelf had haarfijn gezien wat er gebeurde. Hij gaf Fetahi geel en trok rood voor Memic, zodat Excelsior '31 met tien man door moest. Dit gaf ASWH weliswaar wat ademruimte, maar het bleef toch nog tot ver in de ruim bemeten toegevoegde tijd spannend. Ook al doordat de Ambachters nog een paar keer vrije trappen weggaven op gevaarlijke posities.

  Gelukkig liep het allemaal goed af en floot Van Zuilichem eindelijk af, waardoor ASWH drie zeer belangrijke punten pakte. Daarmee voldeed de ploeg aan de enige opdracht van vanmiddag. Omdat VVOG ook verloor, passeerden de Ambachters twee teams op de ranglijst. ASWH staat nu zestiende, een plek die nog altijd veroordeelt tot het spelen van de nacompetitie om handhaving. De weg richting lijfsbehoud is nog lang, maar ongetwijfeld geeft dit resultaat vertrouwen. Volgende week mag ASWH proberen om hier een goed vervolg aan te geven in de altijd lastige uitwedstrijd bij Hoek.

  ASWH - Excelsior '31 1-0 (1-0)
  23. 1-0 Brandon Robinson
  Scheidsrechter: Stijn van Zuilichem

  ASWH: Jomar Gomes; Jay Brand, Edon Fetahi, Luis Pedro, Stefan Watson, Joshua Adney; Samuel van der Velden, Wout Neelen, Yassin Ouja (62. Jair Oosterlen); Hugo Botermans, Brandon Robinson (66. Mohamed el Kharbachi)

  Excelsior '31: Anthony van Zaltbommel; Lars Nijeboer (65. Lucas van Beek), Alex de Jong, Haris Memic, Diego Paais (65. Joel Baan); Steff Kaptein (80. Hakim Ezafzafi), Dérian Reinders, Niels Leemhuis (46. Coen Vloedgraven), Simon Seppenwoolde (27. Jasper Veltkamp); Givan Werkhoven, Rick Hemmink

  Mikki

  Een fotoreportage van dit duel is te zien op www.phsfoto.nl