• Recent verschenen er op de site berichten over vier spelers die vanuit Onder 23 komend seizoen de stap naar de selectie van het eerste elftal maken. Dit is een onderdeel van een koerswijziging binnen de vereniging, waarin de blik ook steeds meer wordt gericht op talentvolle spelers uit de eigen jeugd. Dat gebeurt door heel de club, want in het nieuwe seizoen schuiven ook vier spelers vanuit JO19-1 door naar Onder 23. Dat zijn Lucas de Bruin, Filip Pausic, Gian Boom en Jesse van Es.

  Bijzonder is dat dit viertal uit echte ASWH-jongens bestaat, die al lang bij onze vereniging voetballen. ,,Dat is ook ons doel. Natuurlijk zullen we voor Onder 23 spelers van buitenaf moeten aantrekken om het niveau op peil te houden, maar talentvolle Ambachtse jongens zullen altijd de kans krijgen. We willen in dit team graag een kern vormen met ASWH'ers en komend seizoen is dat zeker het geval. Met deze vier talenten erbij telt de selectie dan namelijk negen clubjongens”, vertelt bestuurslid voetbalzaken Arjan Janssen.

  De club heeft een beleid uitgestippeld waarin de individuele ontwikkeling boven het teambelang gaat. Concreet houdt dit in dat talentvolle spelers versneld doorstromen. Dat gebeurt met deze spelers ook al. Twee van hen – Lucas en Filip - gaan al een jaar eerder naar de senioren, één – Gian - zelfs twee jaar eerder. ,,Bovendien trainen ze nu al in tweetallen mee met Onder 23 om alvast te wennen. Dat gebeurt op maandag en dinsdag. En als er oefenwedstrijden zijn, worden ze natuurlijk ook uitgenodigd”, vervolgt Janssen. Zo wordt niet alleen de stap verkleind, maar worden de spelers ook meer uitgedaagd.

  Maar wie zijn deze vier talenten eigenlijk? Uiteraard willen zij zichzelf wel nader introduceren.

  De zeventienjarige Lucas de Bruin speelt al sinds zijn vierde bij ASWH. Hij maakte ooit een kort uitstapje naar VVGZ, maar sinds zijn terugkeer maakte hij altijd deel uit van de selectieteams. ,,Ik ben een verdedigende middenvelder, die altijd de voetballende oplossing zoekt. Mijn sterke punten zijn mijn dribbel en techniek”, zegt Lucas zelf. ,,Mijn doelstelling is om een basisplaats in Onder 23 te bemachtigen en veel speelminuten te maken.”

  De eveneens zeventienjarige Filip Pausic begon als jongen van vijf jaar oud met voetballen bij ASWH. Na de Mini’s kwam hij al snel in de toenmalige F1 en bleef hij altijd voor de selectie-elftallen spelen. ,,Mijn favoriete positie is 6 of 8. Ik heb een goede trap, een goed schot en genoeg overzicht”, zegt de linksbenige Filip. ,,Volgend seizoen wil ik beter zijn dan degene die op mijn plek staat, dat is mijn doel.”

 • De vier doorschuivende jeugdspelers, vlnr: Filip, Jesse, Lucas en Gian

  Gian Boom is met zijn zestien jaar de jongste van het stel. Hij liep toen hij twee jaar oud was al rond bij ASWH en trapte voor het eerst tegen een bal bij de Mini's en Kabouters. De linkspoot speelde altijd voor de selectieteams en schoof steevast vroeger door. Hij maakte, net als Lucas, al zijn officiële debuut in Onder 23. ,,Dat was natuurlijk erg leuk, het motiveerde mij alleen maar meer om me te bewijzen. Volgend seizoen wil ik basisspeler worden en mezelf verder ontwikkelen binnen ASWH. Mijn favoriete positie is linksback, maar ik kan ook centraal in de verdediging spelen”, zegt Gian.

  Jesse van Es is misschien wel een laatbloeier. Hij begon pas op zijn twaalfde met voetbal, nadat hij ook volleybalde. Na de start in de D2 kwam hij vast in de selectieteams. ,,Ik sta het liefst in de spits, maar ik kan ook op 10 spelen. Mijn kwaliteiten zijn balvastheid, maar ook loopacties maken over een diepe spits heen. En ik heb wel scorend vermogen”, zegt Jesse, hetgeen door zijn teamgenoten instemmend wordt aangehoord. ,,Ik wil ook in Onder 23 in de basis komen en een leuk jaar draaien.”

  Doorstroming en verbinding zijn belangrijke speerpunten in het plan dat ASWH met de jeugdopleiding heeft. Jay Mangroe, hoofd jeugdopleiding van de bovenbouw, stipt aan dat daarin ook veel oog is voor nazorg. ,,Opleiden stopt niet na de JO19. Juist als spelers de overstap maken, willen we ze blijven begeleiden. Als club zijn we een weg ingeslagen waarbij alles wordt vastgelegd in Dot.com en waarin communicatie heel belangrijk is. Dat gebeurt in de vorm van gesprekken. Daarin bespreken we de ontwikkeling van de jongens, mede aan de hand van beelden”, legt hij uit.

  Mangroe zal vanuit de jeugd de overview houden en de teammanagers en trainers van Onder 23 en 1 ook wijzen op het belang van deze gesprekken. ,,Juist de jongens die vervroegd een overstap maken hebben meer gesprekken nodig. Dat zal echt op regelmatige basis gebeuren. En dat geldt niet alleen voor deze vier jongens, maar ook voor de vier die van Onder 23 naar het eerste elftal gaan. De randvoorwaarden voor een goede begeleiding zijn op orde.”

  En dat allemaal met één doel voor ogen: talentvolle Ambachtse jeugdspelers op termijn in het eerste elftal krijgen!

  de Redactie