UA
 • ASWH zal dit seizoen helaas geen nieuw hoofdstuk toevoegen aan het boek met bekerontmoetingen met profclubs. Het toernooi om de TOTO KNVB Beker kwam gisteravond ten einde op sportpark de Westmaat. Competitiegenoot Spakenburg schakelde ASWH uit door een 2-0 overwinning, waardoor de naar Feyenoord vertrekkende John de Wolf afscheid nam met een zege. In de tweede helft scoorde de thuisploeg in korte tijd twee keer op vrijwel identieke wijze, waarna ASWH niet meer in staat was om de achterstand nog te repareren. Daardoor werd de eerste ronde het eindstation voor de Ambachters.

  Trainer Rogier Veenstra had zijn elftal op enkele posities gewijzigd ten opzichte van de voorgaande competitiewedstrijd bij Excelsior Maassluis. Michel Franken verdedigt in het bekertoernooi het doel en nam dus plaats onder de lat. Voorts ontbrak Koen Wesdorp, die afgelopen zaterdag geblesseerd uitviel. Zijn vervanger op het middenveld was Lars Bosscha. Tenslotte koos Veenstra voor een iets andere veldbezetting, waardoor Nick Slotboom buiten de ploeg viel. Abderrahim Loukili, die ondanks zijn rode kaart in Maassluis wel in bekerverband mocht voetballen, kreeg een basisplaats toebedeeld.

  Net als in Maassluis kreeg ASWH ook gisteravond de kans op een vliegende start. De in de punt van de aanval startende Jesper van den Bosch was uitgeweken naar de flank en gaf na een uitbraak een fantastische pass op Abderrahim Loukili. De aanvaller leek daardoor alleen op de keeper af te kunnen lopen, maar maakte de keuze om direct te schieten. Helaas raakte Loukili de bal daarbij niet goed, waardoor die naast het doel van Spakenburg eindigde. Een welkome opsteker in de vorm van een vroege voorsprong bleef dus uit. Het zou achteraf ook het enige echt gevaarlijke moment van ASWH zijn, want verder was de ploeg in balbezit vaak te slordig, waardoor het speeltuig doorgaans niet lang in Ambachts bezit was.


  Sam van de Kreeke duelleert op het middenveld met voormalig ASWH-speler Everton Pires Tavares (foto: Dik Schumacher)

  Gelukkig stelde Spakenburg daar niet heel veel tegenover. De 'Blauwen' hadden vaker de bal, maar Michel Franken hoefde nauwelijks in actie te komen. Alleen in de openingsfase moest Franken zich strekken om een vrije trap van voormalig ASWH-speler Everton Pires Tavares uit de hoek te tikken. Verder beperkte zijn werk zich tot het onschadelijk maken van niet al te gevaarlijke voorzetten. ASWH had op dat moment al een keer gewisseld. Ismail Yildirim werd bij een poging om te ontsnappen aan de defensie van Spakenburg onderuitgehaald door Tom van der Neut, die daarvoor de gele kaart kreeg. Vervelender was echter dat Yildirim hierbij een blessure opliep. Even na het kwartier moest de Dordtenaar zich laten vervangen door Nick Slotboom. Rond het half uur roken de gastheren aan een openingstreffer na een snelle aanval, die door Marlon Versteeg werd besloten met een inzet voor het doel langs. Veel meer noemenswaardige momenten waren er niet, waardoor de spelers zich met een doelpuntloze tussenstand mochten opwarmen in de rust.

  Na rust drukte Spakenburg ASWH verder terug. In tegenstelling tot voor de onderbreking was er nu wel sprake van serieuze dreiging. Een schot van Marlon Versteeg werd ternauwernood gekraakt door Gilmaro van de Werp en Michel Franken redde fraai op een inzet van Roy Castien. Alarmfase 1 brak duidelijk aan voor ASWH, dat inmiddels ook Lorenzo Braaf met een blessure naar de kant had zien gaan. Zijn vervanger was Menno Vooges. Of het luchtalarm ook bij alarmfase 1 hoorde, zullen we wellicht nooit weten. Feit is echter dat ASWH in korte tijd twee tegengoals incasseerde, allebei door de lucht. Na een uur kopte Koos Werkman bij de eerste paal een hoekschop binnen en zes minuten later herhaalde hij dat kunstje vanaf de andere kant. Spakenburg kwam dus in razend tempo op een 2-0 voorsprong, waarbij ASWH nog dankbaar mocht zijn dat Michel Franken tussen de dubbelslag van Werkman door verdere schade voorkwam met een tweetal goede reddingen op een poging van Jordi Bitter en de rebound van Tom van der Neut.


  Doelman Michel Franken voorkomt dat Spakenburg tot scoren komt (foto: Philip Schmidt / Phsfoto)

  De twee treffers van Spakenburg betekenden min of meer al de beslissing. ASWH was er tot dan toe al nauwelijks in geslaagd om een vuist te maken in offensief opzicht en had nu ineens twee doelpunten nodig om uitschakeling te voorkomen. Gevoelsmatig een 'mission impossible', al gebeuren er soms gekke dingen in bekerwedstrijden. Daarom bracht Veenstra ook breekijzer Lester Pires nog in de ploeg. ASWH probeerde het absoluut nog en kwam nog enkele keren bij het vijandelijke strafschopgebied, maar het lukte niet om door te bijten. Spakenburg was zelfs nog dichter in de buurt van een derde treffer, maar de goed keepende Michel Franken was niet van plan zich vaker te laten passeren. Daardoor bleef het bij 2-0.

  Jammer genoeg kwam daarmee een einde aan het toernooi om de TOTO KNVB Beker. Deze jaargang leverde dus geen memorabele wedstrijd tegen een profclub op. Daarom kan de blik volledig worden gericht op de competitie, waarin een ongetwijfeld pittige strijd wacht om het ontlopen van de onderste posities op de ranglijst. Komende zaterdag staat de volgende uitdaging op het programma. Subtopper De Treffers uit Groesbeek komt dan naar sportpark Schildman.

  Spakenburg - ASWH 2-0 (0-0)
  60. 1-0 Koos Werkman 66. 2-0 Koos Werkman
  Scheidsrechter: Nick Smit

  Spakenburg: Jordy Deckers; Nathaniel Will (72. Jasper Beekhuis), Barry Beijer, Koos Werkman, Tom van der Neut; Roy Castien (71. Vince Gino Dekker), Majid Ghaddari, Everton Pires Tavares (78. Youri Koelewijn), Kevin Sterling; Jordi Bitter, Marlon Versteeg

  ASWH: Michel Franken; Lorenzo Braaf (54. Menno Vooges), Gilmaro van de Werp, Josimar Lima, Clarence Bijl; Ismail Yildirim (17. Nick Slotboom), Lars Bosscha, Sam van de Kreeke (74. Lester Pires), Fabian Korporaal, Abderrahim Loukili; Jesper van den Bosch

  Mikki

  Een fotoreportage van dit duel is te zien op www.phsfoto.nl en de Facebook-pagina van Dik Schumacher