ASWH
1959 - 1968
GESCHIEDENIS 1959 - 1968
Op 4 januari 1960 geeft de algemene ledenvergadering eindelijk toestemming om de Toto - tot dan een heet hangijzer binnen de club - bij ASWH te introduceren. Het eerste elftal heeft in die jaren veel weg van een heen-en-weer bootje tussen de derde en vierde klasse.

Op 8 september 1962 vindt de feestelijke opening plaats van sportpark Schildman aan de Reeweg. De openingswedstrijd van het eerste elftal tegen Pelikaan eindigt in 2-2. Vanwege problemen met de locatie wordt er dankzij grote zelfwerkzaamheid van de leden voorlopig een noodkantine gebouwd. Johan Kanters en Cees Nouwen worden onderscheiden als leden van verdienste, een jaar later valt ook Gerrit Spruit deze eer ten deel. In 1963, ASWH heeft dan bijna 350 leden, ziet de zogenaamde boutavond het levenslicht. Het initiatief gaat aanvankelijk uit van de korfbalafdeling van ASWH, maar wordt door de voetballers overgenomen. Deze zaterdagmiddagen in december, waarop overheerlijke kippen en kalkoenen te winnen zijn, groeien uit tot een jarenlange traditie. Gerrit ScheurwaterGerrit Scheurwater (foto rechts) treedt in 1964 toe tot het bestuur. Hij zal een opvallende rol gaan vervullen binnen het jeugdvoetbal van ASWH. Bij wedstrijden van het eerste zijn aan de poort gestencilde opstellingen en voorbeschouwingen (tegen vrije gift) verkrijgbaar. In 1965 promoveert ASWH 1 naar de derde klasse. Op de traditionele feestavond wordt Harmen Haksteeg gehuldigd omdat hij reeds 25 jaar met de voorzittershamer zwaait. De toto (en later lotto) brengt voor ASWH heel wat geld in het laatje. Cees Barendregt is de dragende kracht van de toto-commissie.

Clubhuis 001Op 8 september 1966 opent burgemeester De Ridder dan eindelijk officieel de ‘echte’ kantine. Dit schitterende clubgebouw, dat tot in 2006 dienst heeft gedaan, wordt door een kleine veertig sterke ASWH’ers zelf neergezet. De jeugdafdeling gaat voor het eerst talenten selecteren, de eerste stappen van een jeugdopleiding zijn gezet. De samenwerking met IFC verloopt steeds beter. In 1967, wanneer de buurman veertig jaar bestaat, spelen de eerste elftallen tegen elkaar, gevolgd door een etentje. Burgemeester De Ridder stelt een beker (De Riddercup) beschikbaar om de jaarlijkse wedstrijd tussen ASWH en IFC te stimuleren. Na een aantal jaren is van dit initiatief niets meer over en waarschijnlijk staat De Riddercup nu ergens in een hoekje van de prijzenkast van IFC. De gemeente roept de beheerscommissie Sportpark Schildman, met afgevaardigden van alle clubs op het sportpark, in het leven.

In januari 1968 wordt even gevreesd voor een ledenstop voor pupillen, die maar blijven toestromen. Gelukkig hoeft deze maatregel nooit te worden genomen. De verplichte sportkeuring houdt de gemoederen ook bezig, omdat inwoners van Ambacht deze zelf moeten betalen, terwijl gemeenten als Zwijndrecht en Dordrecht subsidie verstrekken. Op 28 mei 1968 overlijdt op pas 43-jarige leeftijd Jacob Kanters, die zich op verschillende terreinen voor de club verdienstelijk heeft gemaakt. De sportvereniging ASWH wordt weer voetbalvereniging en de andere sporten gaan in de loop der tijd op in Vollido (volleybal), Souplesse (gymnastiek), DVS’69 (korfbal) en Service’71 (tafeltennis). Bekend uit deze tijd zijn de zogenaamde voetbalkaarten. Niet via een weekbericht, maar via voetbalkaarten krijg je te horen waar, wanneer en tegen wie je moet spelen. Op de kaarten staan zelfs elf rondjes, in een 3-2-5 systeem, zodat je zelfs ziet op welke positie je staat opgesteld.
 
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Belangrijkste nieuws & actualiteiten
Supportersclub BINGO avond (op inschrijving)
Halloween movienight op 30 oktober
De Wedstrijden: Uniek, het 1e op de 4e plek in de 2e divisie
Bliksemstart helpt ASWH bij Scheveningen aan tweede zege op een rij
Een nieuw seizoen
ASWH damesteam van start
De corona-regels op de app
ASWH-kantine buitenverkoop en gezondheidsregistratie
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft