• Column: De Voetbalpiramide…….

    Door Gerrit Scheurwater 

    Sinds eindjaren 90 ligt de Voetbalpiramide als een steen op de maag bij de KNVB. Jullie, trouwe volgers van het amateurvoetbal, zullen daar de afgelopen jaren best wat van meegekregen hebben. ASWH heeft immers in dit proces meegelopen. Nu, ongeveer 30 jaar later, is de KNVB zover dat er een evaluatie gaat plaatsvinden. Men wil in Zeist wel eens weten hoe de clubs de afgelopen jaren de piramide als competitie hebben ervaren.

    We duiken even de geschiedenis in. Tot en met het seizoen 2009-2010 bestond de top van het amateurvoetbal uit drie hoofdklassen, zowel bij het zaterdag- als het zondagvoetbal. Tot die tijd floreerde het zaterdagvoetbal. De regionale indelingen zorgden voor enorme toeschouwers aantallen. Het waren spannende competities waarin gestreden werd om de afdelings- en periodekampioenschappen terwijl in de maand juni door de drie afdelingskampioenen van de hoofdklassen werd gestreden om het landskampioenschap zaterdagvoetbal. En als slagroom op de taart streden de zaterdag- en zondagkampioen nog eens om het algemeen landskampioenschap. Al deze wedstrijden trokken duizenden toeschouwers. Herinneren jullie zich nog de krakers van ASWH tegen Argon in 2005?

    Eind jaren 90 is de klad in het zondagvoetbal gekomen. Toeschouwersaantallen bij het zondagvoetbal liepen onrustbarend terug. Er waren toen al zondagclubs die overwogen om naar het zaterdagvoetbal over te stappen. Toen viel in Zeist ook het woord piramide en de gedachte daarachter was amateurclubs laten doorstromen naar het betaald voetbal. Er moest een proces opgang gebracht worden om de amateurclubs zover te krijgen dat zij daar in meegingen. Maar de amateurbestuurders lieten zich niet overtuigen van de noodzaak van die hervormingsplannen van de KNVB. De toenmalige voorzitter van Heerjansdam, Janus van Peenen, was een van de felste strijders die zich verzette tegen de plannen van de KNVB. Net zoals zovele andere bestuurders die die verandering niet zagen zitten. De KNVB drukte toch door en zo ontstond in het seizoen 2010-2011 de Topklasse. Met daaronder de drie hoofdklassen, zowel bij het zaterdag– als zondagvoetbal.

    De Topklasse was bedoeld om als brug te dienen tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal, om zo doorstroming tussen profs en amateurs mogelijk te maken. Hoewel met de invoering van de Topklasse in 2010 op papier een eind kwam aan het gesloten systeem van het betaald voetbal in Nederland, bleek er bij de clubs in de Topklasse weinig interesse voor promotie naar de Eerste Divisie te bestaan. Alleen Achilles '29 besloot na het seizoen 2012/13 onder versoepelde voorwaarden de stap wél te maken. Na slechts één jaar was deze club failliet.

    Sinds het seizoen 2016/17 is de semiprofessionele Tweede Divisie heringevoerd. Ook de Topklasse onderging een naamswijziging. Vanaf dat seizoen kreeg de Topklasse de naam Derde Divisie. De Derde Divisie bleef uit twee competities bestaan, een voor zaterdagteams en een voor zondagteams. Die scheiding tussen het zaterdag- en zondagvoetbal verviel vanaf 2023 ook in de Derde Divisie.

    Vanaf het moment dat die scheiding tussen het zaterdag- en zondagvoetbal werd opgeheven mochten de zondagclubs hun thuiswedstrijden op zaterdag om 18.00 uur vaststellen. Dit zeer tegen de zin van de zaterdagclubs. Geen supporter die meer de behoefte had om mee naar uitwedstrijden te gaan. Ook de thuissupporters van de zondagclubs lieten/laten het afweten zodat de ambiance langs de lijn ver te zoeken is. Hoewel er zeker meerdere zaken tijdens de evaluatieronden ter sprake zullen komen zouden de zaterdagclubs de handen ineen moeten slaan om die beroerde aanvangstijden van 18.00 uur bij de KNVB van tafel zien te krijgen.