• Dapper ASWH buigt pas laat voor Heracles Almelo

  27 okt 2021
 • ASWH heeft weer een mooie bekeravond toegevoegd aan de toch al zo rijke historie in dit toernooi. De Ambachters bogen gisteravond pas in de slotfase het hoofd tegen eredivisionist Heracles Almelo na lang uitzicht te hebben gehouden op een stunt (1-3). Halverwege keek een vooral goed verdedigend ASWH tegen een achterstand aan, maar in de tweede helft wierp de ploeg van trainer Rogier Veenstra alle schroom van zich af. Brutaal zocht ASWH de aanval, resulterend in een schitterende gelijkmaker door Luuk Admiraal. Daarna waren de Ambachters tot twee keer toe in de buurt van een voorsprong, totdat een ongelukkig eigen doelpunt van Peter Verhoeve kort voor tijd de beslissing bracht. Diep in de extra tijd scoorde Heracles Almelo nogmaals, zodat ASWH is uitgeschakeld in het toernooi om de TOTO KNVB Beker. De spelers konden echter met opgeheven hoofd van het veld stappen, waarbij zij applaus kregen van de supporters op het gezellig drukke sportpark Schildman.

  Uiteraard werd er sinds de loting verricht was al naar de ontmoeting met de Heraclieden uitgekeken. Niet alleen door de spelers en stafleden, maar binnen de gehele vereniging. Dat bleek wel uit de ruime opkomst aan supporters, plus natuurlijk alle voorbereidingen die door bestuur en vrijwilligers werden getroffen. Omdat niemand dit duel wilde missen, nam trainer Rogier Veenstra alle spelers op in de wedstrijdselectie. Zelfs de geblesseerde Mohamed El Bannasri nam toch plaats op de bank. De enige die ontbrak was Stefan Kok, die zich eerder op de dag afmeldde. Twan Bakker, normaal doelman van ASWH Onder 23, was daarom reservekeeper. Veenstra bouwde in zijn basiselftal iets meer defensieve zekerheid in dan normaal gesproken. Peter Verhoeve begon in de versterkte defensie, waardoor in de voorhoede iemand sneuvelde. Dat werd Daniël Wissel. Frank Wormuth, de Duitse trainer van Heracles Almelo, nam de ontmoeting met ASWH duidelijk serieus. Hij bracht een sterk elftal binnen de lijnen, inclusief smaakmakers als Rai Vloet, Kaj Sierhuis, Luca de la Torre en Delano Burgzorg.

  De openingsfase was duidelijk voor Heracles Almelo. De bezoekers wilden ASWH in een hoog tempo bestrijden, in de hoop dat daardoor barstjes zouden ontstaan in de defensieve organisatie. Dat gebeurde ook wel enkele keren, vooral als de pijlsnelle rechtsback Noah Fadiga in het spel werd betrokken. De Belg was dan ook de gevaarlijkste man in het eerste kwartier. Hij probeerde tot drie keer toe om Bryan Janssen te kloppen, maar schoot eerst hard voorlangs, raakte bij zijn tweede poging de paal en trof later nog eens het zijnet. Op die wapenfeiten van Fadiga na gaf een geconcentreerd verdedigend ASWH maar weinig weg. Uiteraard was de tegenstander meer in balbezit en had Heracles het beste van het spel, maar dat viel vooraf te verwachten.

  ASWH had het achterin dus goed voor elkaar, maar slaagde er helaas nog niet in om zelf echt gevaarlijk te worden. De enige lichte dreiging ontstond bij een counter via Luuk Admiraal, maar de jonge Ambachter kon zijn aanvalspartner Lester Pires daarbij niet bereiken. Het was dus vooral tegenhouden, ook omdat ASWH na balveroveringen vaak zelf snel het speeltuig weer verloor. Dat tegenhouden werkte meer dan een half uur goed, totdat Heracles Almelo toch de ban brak. Rechtsbuiten Ismail Azzaoui vond even de ruimte en trok het strafschopgebied in. De voorzet van de Belg leek net te hard, want Rai Vloet kon de bal niet meteen controleren. Toch vond de aanvoerder nog de ruimte om met links uit te halen en via de onderkant van de lat schoot Vloet raak. Zo keek een dapper ASWH halverwege dus toch tegen een achterstand aan.

 • Doelpuntenmaker Luuk Admiraal viert de gelijkmaker tegen Heracles Almelo met aanvoerder Jesper van den Bosch (foto: PRO SHOTS / Wouter Dill)

  Met een ongewijzigd elftal begon ASWH aan het tweede bedrijf. Daarin besloot Rai Vloet om maar meteen de kwaliteiten van Bryan Janssen te testen. Het zwabberschot van de sterspeler van Heracles Almelo werd door Janssen echter prima uit de goal getikt. Nadat Delano Burgzorg nog eens voorlangs had geschoten, leek het er even op dat de bezoekers het duel naar zich toe zouden trekken. De kentering kwam echter sneller dan verwacht. ASWH kreeg een vrije trap, die richting het strafschopgebied werd geslingerd. Heracles-goalie Koen Bucker kwam daarbij ver uit zijn doel en kon de bal wegstompen, maar bood daarmee Luuk Admiraal wel de kans om de afvallende bal richting het doel te schieten. Admiraal koos voor een boogbal, die echter niet hard genoeg was, zodat Mateo Les kon verdedigen op de doellijn.

  Het moment leek voor ASWH wel het signaal om alle remmen los te laten. Meteen was er nog een brutale aanval met Jay Brand en Jesper van den Bosch en kort daarna vond de mooiste gebeurtenis van de avond plaats. Luuk Admiraal pakte de bal af van de treuzelend opbouwende Duitse verdediger Marco Rente, stormde naar voren en kapte koel een andere verdediger uit, om de bal daarna in de bovenhoek achter de kansloze Bucker te schieten. Sportpark Schildman ontplofte van dolle vreugde na deze gelijkmaker! Scoren is al mooi, maar dan ook nog eens zo'n doelpunt en uitgerekend door eigen jongen Admiraal.... een beter scenario bestond eigenlijk niet.

  Na het doelpunt verwachtte vriend en vijand een doordrukkend Heracles Almelo. Dat gebeurde echter niet. ASWH streed voor iedere meter en stond achterin goed, waardoor de op dat moment plichtmatig ogende eredivisionist eigenlijk geen gevaar meer kon creëren. Zelf loerde ASWH op de omschakeling. En die momenten kwamen zeker. Yaël Eisden onderschepte de bal, vond Jesper van den Bosch en liep zelf door. De voorzet van de aanvoerder werd door Eisden met het hoofd bij Lester Pires gebracht. Jammer genoeg kon de spits niet vol uithalen, zodat Bucker de bal naast kon tikken. Het geloof in een stunt nam echter enorm toe. ASWH veroverde ballen, Yaël Eisden deelde zelfs een 'panna' uit aan een tegenstander en ook de ingevallen back Clarence Bijl denderde steeds mee naar voren. Kort voor tijd counterde ASWH nog eens, waarbij de eveneens ingevallen Diego Snepvangers werd gevonden. Zijn voorzet kwam bij Lester Pires, de spits nam de bal mee, haalde uit en trof het zijnet. De 'oehhhhhh' van het ASWH-publiek was duidelijk hoorbaar, want dit had hem kunnen zijn!

  Vrijwel direct daarna was het sprookje zo goed als uit, toen een voorzet van de linkerflank door Peter Verhoeve ongelukkig en onbedoeld in het eigen doel werd gewerkt. De verdediger raakte de bal in een uiterste poging om op te ruimen en daardoor kreeg het speeltuig een curve, om pas in het Ambachtse net te eindigen. Ontzettend zuur, voor heel ASWH en natuurlijk zeker voor pechvogel Verhoeve. Toch rechtte ASWH nog eens de rug, trainer Rogier Veenstra bracht met Yarick Dorst en Daniël Wissel nog twee verse krachten en er ontstond zowaar nog een kansje voor Diego Snepvangers. Vanuit een lastige hoek zocht de buitenspeler de korte hoek met een hard schot, maar doelman Bucker lette goed op en liet zich niet verrassen. In de laatste aanval van de vier minuten aan toegevoegd tijd schoot Rai Vloet ook nog de 1-3 binnen, louter voor de statistieken.

  Het Ambachtse bekeravontuur kwam dus ten einde na een fantastische bekeravond, waarin de ploeg slechts enkele minuten was verwijderd van een verlenging. Er werd als een hecht collectief gestreden om een stunt mogelijk te maken. Dat lukte helaas net niet, maar de spelers hebben het publiek absoluut een mooie avond bezorgd. Een groot compliment is dan ook op zijn plaats. Hopelijk geeft dit ook vertrouwen voor de competitie, want zaterdag wacht een belangrijke uitwedstrijd in de Jack's League. ASWH gaat dan op bezoek bij concurrent Scheveningen.

  ASWH - Heracles Almelo 1-3 (0-1)

  33. 0-1 Rai Vloet 56. 1-1 Luuk Admiraal 87. 1-2 Peter Verhoeve (eigen doelpunt) 90 (+4). 1-3 Rai Vloet

  Scheidsrechter: Luca Cantineau

  ASWH: Bryan Janssen; Jay Brand, Peter Verhoeve, Henrico Drost, Levi Bouwense, Gilmaro van de Werp (76. Clarence Bijl); Jesper van den Bosch (89. Yarick Dorst), Yaël Eisden (89. Daniël Wissel), Fabian Korporaal; Lester Pires, Luuk Admiraal (76. Diego Snepvangers)

  Heracles Almelo: Koen Bucker; Noah Fadiga (65. Bilal Basacikoglu), Marco Rente, Mateo Les, Giacomo Quagliata; Rai Vloet, Lucas Schoofs (90+2. Orestis Kiomourtzoglou), Luca de la Torre; Ismail Azzaoui (90+2. Navajo Bakboord), Kaj Sierhuis (46. Sinan Bakis), Delano Burgzorg (84. Nikolai Laursen)

  Mikki