• Dapper ASWH moet toch buigen voor koploper Katwijk

  7 mei 2022
 • Een vol inzet spelend ASWH heeft vanmiddag de huid duur verkocht tegen Katwijk. Halverwege stonden de Ambachters verrassend op voorsprong op sportpark Schildman. Toch moest de ploeg van trainer Rogier Veenstra uiteindelijk het hoofd buigen voor de ongenaakbare koploper van de Jack's League: 1-3. De manier waarop ASWH de aanstaande kampioen bestreed, verdiende echter complimenten. De witzwarten speelden naar hun vermogen, maar dat was helaas niet genoeg voor een enorme stunt. Daardoor blijft ASWH hekkensluiter in de competitie.

  De Ambachtse basiself was ten opzichte van een week eerder vrijwel ongewijzigd. Trainer Rogier Veenstra koos er wel voor om Peter Verhoeve terug in de ploeg te brengen. Hij nam centraal achterin plaats, waardoor Levi Bouwense doorschoof om zijn nieuwe club vanaf het middenveld te bestrijden. Dit ging ten koste van Najim Haidary. In de wedstrijdselectie was voor het eerst in lange tijd weer plaats voor Diego Snepvangers, Gilmaro van de Werp en Joost van Eck. Zij ontbraken de afgelopen weken om uiteenlopende redenen. Alleen Max Stofkooper was vanwege een blessure niet inzetbaar, verder was de groep zoals die nu nog is volledig. Overigens maakte Veenstra zijn keuzes in nog nauwer overleg met rechterhand Sjoerd van der Waal dan normaal, want de toekomstig hoofdtrainer deed in deze wedstrijd examen voor zijn cursus.

  Op een zonnig sportpark Schildman liet het op het kampioenschap jagende Katwijk vanaf het eerste fluitsignaal van voormalig RTV Rijnmond-verslaggever Clay Ruperti zien welke bedoelingen de ploeg had. De bezoekers hoopten snel zaken te kunnen doen en kregen al in de tweede minuut een goede kans. Ahmed El Azzouti kon alleen het strafschopgebied betreden, maar zijn inzet werd door Bryan Janssen op sublieme wijze gekeerd. De gasten bleven daarna uiteraard de betere ploeg, maar een enorme storm op het Ambachtse doel bleef uit. ASWH speelde geconcentreerd en streed voor wat het waard was, waarmee Katwijk het toch moeilijker had dan de lijstaanvoerder vooraf wellicht had verwacht. Natuurlijk ondernam de titelkandidaat genoeg doelpogingen, maar heel angstig hoefde ASWH daar niet van te worden. Vaak vlogen de inzetten naast of over.

  Het tegenhouden ging de Ambachters dus zeer behoorlijk af, maar zelf iets creëren tegen de sterke verdediging van Katwijk zat er nog niet echt in. ASWH probeerde het wel, maar verder dan een afstandsschot van Samuel van der Velden kwamen de witzwarten niet. Rond het half uur rook Katwijk twee keer aan de openingstreffer. Na een klutssituatie schoot Bart Sinteur echter naast en Bryan Janssen redde even later knap met de voet op een poging van Ahmed El Azzouti. De stand bleef dus in evenwicht, tot acht minuten voor rust. Na een opening van Samuel van der Velden kon aanvoerder Jesper van den Bosch door op de rechterflank. Zijn voorzet werd door Clarence Bijl met het hoofd voor het doel gebracht, waar Sam van de Kreeke keurig de 1-0 achter de Katwijkse goalie kopte. Een sensationele tussenstand, want zo mag je het wel noemen als de hekkensluiter op voorsprong komt tegen de ongenaakbare koploper. Van de Kreeke maakte bovendien een einde aan een langdurige doelpuntendroogte van ASWH. Gesterkt door de voorsprong gaven de Ambachters tot het rustsignaal niets meer weg, zodat de wedstrijd halverwege een verrassende tussenstand kende.

 • ASWH'er Levi Bouwense probeert de pass van zijn toekomstig medespeler Robbert Susan te blokkeren (foto: PRO SHOTS / Shane Winsser)

  Vanzelfsprekend was de achterstand voor Katwijk het signaal om nog nadrukkelijker op zoek te gaan naar een doelpunt. ASWH kon dus een zware tweede helft verwachten. Die veronderstelling bleek juist, want de gasten kregen in korte tijd al twee goede schietkansen. Bryan Janssen stak echter in goede vorm en voorkwam met prima reddingen treffers van Ahmed El Azzouti en Robbert Susan. De druk van de koploper nam echter steeds verder toe. ASWH had geluk dat Mukhtar Suleiman niet profiteerde van een inschattingsfoutje van Jorginho Soares, want de buitenspeler kreeg de bal wel voorbij Janssen, maar niet in het doel. Bij een volgende aanval van Katwijk, dat inmiddels drie keer had gewisseld, schoot Suleiman in kansrijke positie over.

  Radioverslaggevers melden in zo'n fase vermoedelijk aan hun luisteraars dat de gelijkmaker in de lucht hangt. Een dapper strijdend ASWH probeerde dat echter zo lang mogelijk te voorkomen. Toch moesten de Ambachters zich gewonnen geven na een actie van twee Katwijkse invallers. De ervaren goalgetter Marciano Mengerink zette voor, clubtopscorer Killian van Mil tikte binnen. Nog voor ASWH met een defensieve wissel kon reageren viel ook de tweede goal. Wederom was Van Mil de schutter, nu met een poging vanaf de rand van het strafschopgebied die over Bryan Janssen in de hoek plofte. Twee goals in twee minuten, waarmee de mooie voorsprong was veranderd in een achterstand. De wissel, Gilmaro van de Werp voor Samuel van der Velden, volgde na die goal alsnog.

  Mocht ASWH stiekem nog enige hoop hebben gehad om de koploper nogmaals te verrassen, dan kwam daar twintig minuten voor tijd een einde aan. Na nota bene een Ambachtse hoekschop counterde Katwijk razendsnel en messcherp. Killian van Mil kon door en schoof alleen voor Bryan Janssen uiterst koel de 1-3 binnen. Een hattrick voor de hoogblonde invaller, die zich daarmee ontpopte tot het goudhaantje van de oranjehemden. Hiermee was de wedstrijd wel zo goed als beslist. Bij ASWH kregen Yarick Dorst en Najim Haidary nog speeltijd. De Ambachters probeerden nog wel om de aansluitingstreffer te produceren, maar kwamen er nooit meer echt in de buurt. Katwijk was, met een kopbal van Ahmed El Azzouti op de lat, nog dichter bij een vierde goal. 

  Het bleef echter bij 1-3. Een uitslag die gemengde gevoelens opleverde. ASWH had zich kranig geweerd en naar maximaal vermogen gespeeld, zodat de ploeg ondanks de nederlaag met opgeheven hoofd van het veld mocht stappen. Katwijk was simpelweg beter, dus op de overwinning van de koploper viel weinig af te dingen. Helaas bleek later op de avond dat GVVV verrassend won bij AFC, waardoor de achterstand op de nacompetitieplek verder toenam. ASWH staat nu zes punten achter de Veenendalers, met nog vijf wedstrijden te spelen. Volgende week zijn de Ambachters te gast bij GVVV. Dan moet er, om degradatie te ontlopen, hoe dan ook gewonnen worden. Een uitdaging waar het team zich deze week op kan voorbereiden.

  ASWH - Katwijk 1-3 (1-0)
  37. 1-0 Sam van de Kreeke 62. 1-1 Killian van Mil 63. 1-2 Killian van Mil 70. 1-3 Killian van Mil
  Scheidsrechter: Clay Ruperti

  ASWH: Bryan Janssen; Jay Brand, Jorginho Soares, Peter Verhoeve, Clarence Bijl; Jesper van den Bosch, Levi Bouwense, Sam van de Kreeke, Fabian Korporaal (84. Najim Haidary), Samuel van der Velden (63. Gilmaro van de Werp); Lester Pires (76. Yarick Dorst)

  Katwijk: André Krul; Bart Sinteur (58. Killian van Mil / 85. Quintón Christina), Raoul Esseboom, Kay Blokland, Joey Ravensbergen (58. Paul Kok); Robbert Susan, Lars Weistra (79. Oege Sietse van Lingen), Rick van der Meer; Tim Freriks (58. Marciano Mengerink), Ahmed El Azzouti, Mukhtar Suleiman

  Mikki

  De samenvatting door Eyecons is weer te zien onder het kopje 'Samenvattingen' in het menu ASWH 1.