• Is de invoering blauwe kaart, een idee van de FIFA, een goed idee? Het zou zomaar kunnen dat deze in de toekomst kan worden ingezet als voetballers bijvoorbeeld protesteren bij een beslissing van de scheidsrechter, of als spelers ageren tegen de scheidsrechter of een kansrijke aanval voorkomen met een onsportieve overtreding (bijvoorbeeld door een tegenstander bij het shirt te pakken, dan kunnen spelers een tijdstraf van tien minuten krijgen.
  De discussie over de tijdstraffen speelt al decennia. Een van de argumenten ertegen was toen dat spelers koud konden worden tijdens de gedwongen pauze, en daarna meer risico zouden lopen op spierblessures. "Clubartsen maakten zich daar toen al zorgen over. Als het 20 graden is, zal dat geen probleem zijn. Maar als je tegen het vriespunt zit, kan dat een risico inhouden.
  Mijn mening is dat tijdstraffen absoluut invloed kunnen hebben op het gedrag in het veld. Als een speler naar de kant moet voor een actie die nodig was, hoor je er niemand over. Maar je wilt toch niet de speler zijn die door een onnodige stommiteit zijn team benadeelt.

  De blauwe kaart zou best een aanwinst kunnen zijn voor het voetbal. Om twee redenen: Het voorkomen dat de scheidsrechters continu belaagd worden, terwijl er wereldwijd miljoenen kinderen meekijken. Zo'n blauwe kaart kan daar misschien eindelijk verandering in brengen maar dan moeten de scheidsrechters consequent zijn in het uitdelen ervan. Daar staat of valt de effectiviteit mee.
  De tweede reden: de gele kaart is te weinig effectief omdat het team daar verder geen nadeel van ondervindt, en de rode kaart is in veel gevallen (zoals spelbederf) een te zware straf. Rood verpest meteen de wedstrijd, ook voor het publiek. Tien minuten met een man minder is precies goed: het team voelt de gevolgen meteen, maar het verpest niet de wedstrijd.

  Of de blauwe kaart er inderdaad komt zal de tijd leren. Het tempo van de organisatie FIFA is traag. Als het plan doorgaat zal het nog wel enige jaren duren voor wij er mee geconfronteerd worden.

  1e ELFTAL
  Het was diep in de 1e helft toen achter mij op de tribune een toeschouwer de opmerking maakte, “als ASWH zo blijft voetballen is ’s-Gravenzande zeker niet kansloos.” Deze man sprak profetische woorden. Tot aan de 1-0 voorsprong was ASWH heer en meester en overklaste de ’s-Gravenzanders volkomen. Maar toen het eenmaal 1-0 stond verzuimden de elf van Brinkman op jacht te gaan naar de 2-0 en 3-0. Er werd teruggeschakeld naar een lager tempo en de bal werd achterin achteloos rondgespeeld. Het leek er wel op dat het kat in ‘t bakkie was, te minste die indruk ontstond op de tribune. En die man had het haarscherp gezien. De 2e helft was nog maar 2 minuten oud of ’s-Gravenzande kwam op 1-1 na slordig balverlies op het middenveld. Toen was het hek van de dam. ’s-Gravenzande rook bloed en liet ASWH niet meer met “rust”. ASWH moest achter de blauw-roden aan, maar die waren, gesteund door hun publiek, niet meer te stoppen. Ze denderden over ASWH heen, het werd 2-1 en 3-1. De 11 van ASWH probeerden nog terug te vechten met alle risico’s van dien, echter tevergeefs. Het werd nog wel 3-2 maar ’s-Gravenzande maakte met een droge knal een einde aan de illusies van ASWH en verloor met 4-2. Was het verdiend? Op basis van de tweede helft zeker. Het aantal tegendoelpunten tot nu toe, 7!, werd opeens 11.
  Wellicht is deze uitslag een les zijn voor de volgende wedstrijd(en). Je hebt namelijk nooit gewonnen voor je over de streep bent. Komende zaterdag komt Heerjansdam op bezoek. Uit werd het 0-0. Mijn verwachting is dat de mentale weerbaarheid van de selectie zo sterk is dat we van Heerjansdam gaan winnen.

  SENIORENVOETBAL
  ONDER 23
  Dinsdagavond al speelde O23-1 al haar thuiswedstrijd tegen het onderaan staande Blauw Geel ’38 O23-1. Die wedstrijd was een mooie uitdaging voor de O23 om afstand te nemen. En dat deed dit team met allure door met 5-3 te winnen. Een prima uitslag die het team op een vierde plaats brengt.
  Ook het O23-2 deelde een tik uit. Het tweede staande VVGZ O23-1 kreeg op Schildman een heus nederlaag te slikken van ASWH dat tevens de eerste overwinning kon vieren. Er moest wel voor geknokt worden, dat wel, maar het werd wel 3-2.

  LAGERE ELFTALLEN
  In dit canavalsweekend werden de lagere elftallen door de competitieleider vrijwel allemaal met rust gelaten. Behalve het 4e elftal dat thuis moest aantreden tegen De Zwerver 7. Beide teams namen genoegen met een 1-1 gelijkspel.

  JEUGDVOETBAL
  Ook hier weinig wedstrijden. De Brabantse jeugd was aan het carnaval, terwijl de jeugd boven de Moerdijk een voetbal loze zaterdag beleefde.

  ONDER 15 JAAR
  Voor de JO15-1 stond een bekerwedstrijd op het programma. Daarvoor moest een reis ondernomen worden naar Tiel waar RKTVC JO14-1 de tegenstander was. Het werd een echte bekertriller die eindigde in een 4-3 overwinning voor RKTVC. Dit betekent eveneens het bekereinde voor de JO15-1

  Een keurige uitoverwinning voor de JO15-4. Bij Heerjansdam JO15-2 werd met 2-1 gewonnen. Dit betekent dat, na twee gewonnen wedstrijden en een verliespartij, de tweede plaats wordt bezet. Voor de JO15-7 betekende de 5-0 thuisoverwinning op Oranje Wit JO15-2 de tweede op rij. Samen met MOC ’17 voert dit team nu de ranglijst aan.

  ONDER 13 JAAR
  Zij blijven ongeslagen de JO13-2. Ook de derde wedstrijd werd in winst omgezet. SteDoCo JO13-1 werd in eigen huis met 3-1 verslagen. De JO13-3 gingen in Sliedrecht voor goud. Het team slaagde daar volledig in. Sliedrecht JO13-2 ging er, na een uiterste krachtsinspanning, aan met 3-2. De uitwedstrijd van de JO13-6 draaide uit op een 4-1 nederlaag tegen De Alblas JO13-2. Daarmee blijft dit ASWH-team op 3 punten staan.

  ONDER 11 JAAR
  Wat mooi voor de JO11-1. De eerste overwinning is een feit omdat thuis Rijsoord JO11-1 de eerste
  nederlaag werd toegebracht. Knap of niet? Ja dus. Het werd 4-2. Voor de JO11-3 liep de uitwedstrijd tegen EBOH JO11-1 uit op een nachtmerrie. EBOH had tot nu wel alles gewonnen maar ook ASWH had al 4 punten en als je dan tegen een 11-1 nederlaag oploopt is dat niet leuk. De uitwedstrijd van de JO11-4 tegen De Alblas JO11-2 verliep niet zoals misschien verwacht was. Het toch niet zo bijster sterke De Alblas won met 8-3 en liet ASWH met nul punten achter. De JO11-6 verrichtte een krachtoer uit tegen Pelikaan JO11-3. Die inspanningen waren niet tevergeefs want Pelikaan werd na een spannende wedstrijd met 4-3 verslagen. De eerste overwinning is binnen.

  VROUWEN/MEIDENVOETBAL
  De tweede overwinning op rij voor de MO17-1. Uit bij het altijd sterke De Zwerver werd een nipte 2-1 overwinning behaald.
  Ook een tweede overwinning voor de MO13-1. Thuis werd tegenstander Wieldrecht MO13-1 met 6-1 een kopje kleiner gemaakt.

  Gerrit Scheurwater