• De Wedstrijden: (Club)scheidsrechter zijn is leuker dan je denkt

 • Duizenden vrijwilligers zijn op zaterdag en zondag actief voor hun club of voor de KNVB. Volgens de KNVB worden er 32 duizend wedstrijden per weekeinde gespeeld. Daarvan worden er 10% gefloten door KNVB scheidsrechters. Alle overige wedstrijden worden gefloten door clubscheidsrechters of vrijwilligers. Vaak komt het voor dat er helemaal geen officiële scheidsrechter aanwezig is bij een wedstrijd. Dan worden mensen gevraagd die toevallig op het veld zijn, die geen scholing en ervaring hebben.
  Per weekeind is er een minimaal een tekort van 2000 scheidsrechters. Afmeldingen, zoals voor ziekte, winkelen met moeder de vrouw, maken het tekort nog groter. Het is zelfs al zo dat bij standaardelftallen op lager niveau soms al geen scheidsrechters worden aangesteld.
  Ook bij ASWH kennen wij het tekort aan clubscheidsrechters. Een aantal jaren geleden was ASWH een voorbeeld voor veel clubs. Veel jongeren werden opgeleid tot pupillenscheidsrechter, stroomden door naar de junioren en zelfs werden er een aantal KNVB scheidsrechters op hoog amateurniveau. Zo een was ook Marc Nagtegaal, die zelfs is doorgestroomde naar het betaald voetbal en nu een gerespecteerd scheidsrechter is op 1e en eredivisie niveau.
  Veroorzakers dat het aantal scheidsrechter is gedecimeerd zijn de voetballers, trainers, leiders en het publiek langs de lijn. De afgelopen jaren is door heel Nederland verruwing ontstaan langs de velden waarbij het meestal de scheidsrechter is die verbaal onder vuur wordt genomen. Denk aan de grote stadions waarin publiek soms tekeer gaat bij beslissingen van de scheidsrechter. Dit negatieve voorbeeld kom je dan ook tegen bij het amateurvoetbal. Zelfs bij pupillenwedstrijden worden pupillenscheidsrechters soms onheus bekegend. En natuurlijk zijn het de spelers, jong en oud, die hun eigen tekortkomingen afreageren op beslissingen van de (club)scheidsrechter. Dit zijn oorzaken waarom scheidsrechters het niet meer leuk vinden om te fluiten en daarom zijn afgehaakt. Niemand wil voor alles en nog wat uitgemaakt worden? Gelukkig gaat om een kleine minderheid die zich misdragen tegenover de scheidsrechter. Het overgrote deel van het publiek, de ouders, leiders en trainers zijn goedwillend en zullen het niet in hun hoofd halen zich te misdragen t.o.v. de man/vrouw in het zwarte pak.
  Week van de scheidsrechter
  In de komende week is het, zoals elk jaar, de Week van de Scheidsrechter. Vanaf zaterdag 1 oktober t/m zondag 9 oktober wordt de Scheidsrechter in alle takken van sport in het zonnetje gezet. Want, zonder scheidsrechter, geen wedstrijd.
  • Bij ASWH komen we ook clubscheidsrechters te kort. Te meer een reden om de ASWH clubscheidsrechters, door jong en oud, in het voetbalzonnetje te zetten.
  Hoe kunt je dat doen?
  • Ontvang de scheidsrechter met een luid applaus door beide teams, voordat er afgetrapt wordt.
  • Het is de normaalste zaak van wereld om na afloop van de wedstrijd de scheidsrechter te bedanken. Trainers, leders en spelers, geef ze een welgemeende hand of een 'boks'
  Toon je waardering
  Als je respect op kan brengen voor de scheidsrechter en hem waardeert dan wordt het ‘vak’ scheidsrechter zeker weer populair. Komen er meer scheidsrechters bij en krijgen elftallen meer scheidsrechters toegewezen. Wat is er leuker dan scheidsrechter te zijn bij 22 voetballers of bij 7 tegen 7 op een veld buiten in de natuur. Als je dat ook vindt geef je op bij de scheidsrechterscommissie van ASWH. Scheidsrechter zijn is leuker dan je denkt.

  1e elftal verrast in Rijssen
  Behalve in het meest succesrijke seizoen in de geschiedenis van ASWH, 2004-2005, toen werd gestreden om het landskampioenschap, speelde ASWH nooit in competitieverband tegen Excelsior ’31 uit Rijssen.
  Beide clubs stonden op evenveel punten dus een spannende wedstrijd lag in het verschiet. Helaas kon ik van de wedstrijd geen getuige zijn omdat ik een paar dagen eerder hoestend en proestend uit Twente was gekomen. Huisarrest dus. Na de wedstrijdbeelden van de wedstrijd te hebben bekeken, via club TV van Excelsior, kwam ik tot de conclusie hoe het clubchauvinisme van de beelden afspatte. Er werden alleen maar aanvallende beelden van Excelsior getoond plus de twee doelpunten van ASWH, waarvan de tweede buitenspel was, aldus een geïnterviewde Excelsior speler. De trainer van Excelsior hield zich op de vlakte en vond dat zijn ploeg goed had gespeeld. Opmerkelijk is dan wel weer dat hij alleen maar oog heeft voor zijn eigen spelers en verzuimd de tegenpartij een compliment te geven die toch met 2-1 wint. De ijzeren voetbalwet is toch, de club die het meeste scoort is de verdiende winnaar!!!
  In dit geval was het Lester Pires die de winnende treffer maakte. Ook weer leuk voor Lester die nog al eens kritiek krijgt op zijn manier van spelen. Zo snoer je de criticasters de mond. Complimenten voor de selectie en de staf overigens, de pittige nederlaag van vorige week tegen GVVV is toch maar mooi weggepoetst. Nu a.s. dinsdagavond DVS ’33 in Ermelo ook nog proberen te pakken. Waarom ook niet.

  ASWH O23 op kop
  ASWH O23 blijft goed presteren. Op een zeer onprettige tijd, 18.00 uur, moest in Valkenswaard aangetreden worden tegen UNA O23. Een sterke opponent. Opnieuw liet dit ASWH team zien genoeg klasse in huis te hebben om een gooi te doen naar het kampioenschap. De Brabanders bleken niet opgewassen te zijn tegen de 11 van trainer Ed Ridderhof. Met 3-1 winst werd de trip naar Brabant afgerond. De nummer 1 positie blijft gehandhaafd met nu TOGB als naaste concurrent.

  SENIOREN
  De wedstrijd Heerjansdam 2 - ASWH 2 was na 25 minuten al afgelopen. ASWH speler Eneah Zenunllari liep toen, daar leek het tenminste op, een ernstige knieblessure op. Een ambulance werd opgeroepen en ter plekke constateerde de ambulancebroeders dat zijn knieschijf uit de kom was geschoten. Met een tikje hier en een tikje daar werd de knieschijf teruggefloten. Toch maar een foto’tje gemaakt in het ziekenhuis en de conclusie was; niets beschadigd maar wel 14 dagen rust houden. Achteraf dus meegevallen.
  Gezien de ernst van de blessure in eerste instantie besloot de scheidsrechter de wedstrijd te staken. Die wordt dan op nader te bepalen tijdstip uitgespeeld. De stand was bij het moment van staken 0-0.
  In Meteren (de Betuwe) onderging het 3e elftal de eerste nederlaag. Tegenstander MVV ’58 2 wat net even slimmer en gehaaider en won met 3-2. ASWH 6 sloeg toe tegen Rijsoord 9. Op de eigen grasmat werd het probleemloos 9-0 en daarmee wordt bevestigd dat dit 6e ambities heeft. Het 7e had geen kind aan het Dordtse SC Emma 5. Onder toeziend oog van het bestuurslid voetbalzaken Ruben van der Steen werd probleemloos met 9-0 gewonnen. Opmerkelijk is dat het 8e nog geen wedstrijd heeft gespeeld.

  JEUGD
  Voordat de JO19-1 van start ging moest naarstig naar een scheidsrechter worden gezocht. De door de KNVB aangestelde scheidsrechter belde een kwartier voor de aanvangstijd dat hij, tussen Amsterdam en Maastricht, met panne op de A2 stond. Een probleem dus voor het wedstrijdsecretariaat. Na een aantal belletjes, die niets opleverde, was daar gelukkig een van de familieleden van een van de spelers van ASWH die de fluit dapper oppakte zodat de wedstrijd toch kon doorgaan. Deze scheidsrechter kon het rustig aandoen omdat hij voornamelijk op de helft van Dubbeldam behoefde te zijn. ASWH won namelijk met 14-0!! De JO19-2 heeft zijn draai nog niet gevonden in deze competitie. Alweer de derde nederlaag werd geleden. De veroorzaker was Peursum JO19-1. Hoewel het een gelijk opgaande wedstrijd was wisten de Giessenburgers op Schildman toch de 3 punten te ‘stelen’ door met 3-2 te winnen.

  De JO17-1 draaide thuis lekker tegen hekkensluiter Trinitas Oisterwijk JO17-1. Er werd met 5-3 gewonnen. Toch moet het elftal, wil men mee gaan tellen in Divisie 7D, de zaken achterin wel dicht houden gezien de 3 tegendoelpunten. Na de fraaie 7-0 overwinning vorige week op IFC toog de JO17-2 goedgemutst naar Groote Lindt JO17-1. Groote Lindt had zelfs 3 punten minder dus een overwinning moest haalbaar zijn. Maar helaas niet, Groote Lindt won met 2-0. De JO17-5 troffen uit Rijsoord JO17-3. Ze moesten tot het gaatje gaan om de 1-0 overwinning veilig te stellen en dat gebeurde ook. Door te winnen werden de 3 punten van Rijsoord afgesnoept.

  De JO15-1 hebben nu echt de smaak te pakken lijkt het. Opnieuw werd met de tegenstander korte metten gemaakt. Het Dordtse RCD JO15-1 werd duidelijk gemaakt dat met dit ASWH, zeker op eigen veld, niet te spotten valt getuige de uitslag van 7-0. Ook de JO15-2 liet zich gelden. De thuiswedstrijd tegen het ongeslagen Pelikaan JO15-5 leverde een moeiteloze 6-0 overwinning op. Beide ‘kemphanen’ staan nu gedeeld eerste. De stoute plannen van de JO15-4 zijn overduidelijk. De derde overwinning op rij werd binnen gehaald ten koste van Groote Lindt JO15-2. De club uit Zwijndrecht werd daarmee teruggezet naar de derde plek terwijl ASWH de kop overneemt. Met nog nul punten in de broekzak startte de JO15-5 de uitwedstrijd tegen het eveneens op nul punten staande Alblasserdam JO15-4. ASWH liet geen spaan heel van de tegenstander en die alle hoeken van het veld liet zien. Met 11-2 werden de oranjehemden afgedroogd en ASWH is van de nul af. Voor de JO15-6 was de opgave, om uit bij Pelikaan JO15-4 te winnen te groot. De Peli’s wonnen vrij gemakkelijk, zo blijkt uit de uitslag, met 6-3. Opmerkelijk is dat in de afdeling van dit team de onderste vier maar slechts 3 punten hebben.

  De tweede overwinning op rij voor de JO13-1. Uit werd het nog puntloze Drechtstreek JO13-1 met maar liefst met 8-0 van het veld gespeeld. Het lijkt er op dat dit team nog mee wil doen om de bovenste plaats. Het verschil met nummer 1, Oranje Wit, is maar 3 punten is. De tweede winstpartij voor de JO13-3 is binnen. Thuis werd Sliedrecht JO13-2 gastvrij onthaald maar kregen wel een 6-0 nederlaag aan hun broek en ASWH klimt een plekje op de ranglijst. De JO13-4 beleefde een sombere dag. Wat wil je ook, je staat onderaan en dan verlies je uit ook nog van VVGZ JO13-2 met 3-0. Volgende week komt de zon weer mannen! De JO13-5 konden thuis niet winnen van het lager staande Drechtstreek JO13-2. Kansen op doelpunten waren er in de eerste helft zeker wel. Maar na de rust werd Drechtstreek sterker en won uiteindelijk met 3-0. En als de spelers dan bij een 1-0 achterstand op elkaar gaat lopen mopperen dan win je zeker niet. Na 4 wedstrijden heeft de JO13-6 al 38 doelpunten tegen en hebben er slecht 5 gemaakt. Ook nu was dit team kansloos bij Pelikaan JO13-3. Er werd daar een 9-0 verlies geleden. Voor de volgende wedstrijd geldt, mouwen opstropen en voor de eerste overwinning gaan. De uitwedstrijd van de JO13-9 tegen Papendrecht JO13-4 was een echte krachtmeting. Wie gaat meedoen om de bovenste plek. Het werd Papendrecht dat een leuke spannende wedstrijd met 3-2 won. Opnieuw een forse nederlaag voor de JO13-10, het team dat bij veel te sterke tegenstanders is ingedeeld. De reis naar Etten-Leur werd ‘beloond’ met een vette 10-0 nederlaag.

  De JO11-1 kreeg dit weekend de kous op de kop. Veroorzaker was Groote Lindt JO11-1. Thuis was ASWH bij lange na niet goed genoeg om de Lindt te verrassen, integendeel. Er werd met 9-3 verloren. Ook de JO11-2 ging kopje onder. De nummer 1, Papendrecht JO11-1, ging er met de buit vandoor door op sportpark Schildman met 11-2 te winnen. Het ASWH team blijft op nul punten staan. Hieperdepiep voor het team JO11-3. De eerste winst is binnen en dan nog wel in een uitwedstrijd. Bij Wieldrecht JO11-2 werd met 6-2 gewonnen. De hatelijke nul is gelukkig verdwenen. Ook de JO11-4 deed goede zaken. Uit werd met 6-0 van Oranje Wit JO11-4 gewonnen en daarmee nestelde dit team zich in de middenmoot. Met kop en schouders steekt de JO11-5 boven de rest uit. De vierde overwinning werd in de wacht gesleept door uit met 7-1 van Oranje Wit JO11-6 te winnen. Met de doelcijfers 41 voor en 4 tegen zijn ze de trotse koploper.

  MEIDEN/DAMESVOETBAL
  Opnieuw een nederlaag voor de MO17-1, de vierde alweer. Nu was IFC MO17-2 te sterk voor de zwoegende ASWH meiden. De inzet mocht niet baten. IFC won op hun eigen veld met 6-2.
  Het goed presterende MO15-1 kreeg een tegenvaller te verwerken. Of waren de verwachtingen soms te hoog? Hoe het ook zij, de uitwedstrijd tegen Rijsoord MO15-1 ging dik met 5-1 verloren. En daardoor zakt het ASWH team naar de middenmoot terwijl Rijsoord de koppositie overneemt.
  Voor de MO11-1 was de 3-0 nederlaag een verademing na de voorgaande monsternederlagen. Thuis werd tegen het hoog genoteerde De Zwerver MO11-1 maar…………. met 3-0 verloren. Wie weet volgende week!!

  Niet genoemde teams kwamen niet in actie.

  Door Gerrit Scheurwater