• De Wedstrijden: De competitie 2022-2023 wordt anders

  8 mei 2022
 • Het huidige seizoen duurt nog wel een aantal weken maar de verenigingen zijn al druk bezig met de voorbereidingen op het seizoen 2022-2023. Ook de KNVB denkt ver vooruit en heeft voor het komende seizoen belangrijke competitiewijzigingen in het vooruitzicht gesteld.

  Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:
  • Binnen het meidenvoetbal is er komend seizoen sprake van een gewijzigd competitie-aanbod. Zo is onder meer de MO20 in de plaats gekomen van de MO19 en is er binnen elke leeftijdsgroep sprake van een 3-fasenmodel. Dit betekent concreet dat voor deze categorieën in september 2022 wordt gestart met fase 1, die na de herfstvakantie wordt gevolgd door een 2e fase. In het voorjaar van 2023 wordt een 3e fase gespeeld. Indeling in de vervolgfasen zal geschieden op basis van de prestaties in de voorgaande fase(n). Bekijk deze pagina voor meer informatie over het competitie-aanbod MO13 t/m MO20.
  • In de competitie van de reserve-elftallen mannen senioren wordt de grens tussen de A- en B-categorie verhoogd. Deze komt in alle districten in zowel het zaterdag- als zondagvoetbal te liggen tussen de reserve 2e klasse en reserve 3e klasse. Met ingang van het seizoen 2022/’23 behoort de reserve 3e klasse in het hele land dus tot categorie B. Verder wordt komend seizoen in de reserve 2e klasse een vrije inschrijving gehanteerd en wordt in deze klasse een najaar- en voorjaarscompetitie gespeeld. Bekijk deze pagina voor meer informatie over het competitie-aanbod reserve-elftallen.
  • De opzet in een groot deel van de competities voor de JO13 t/m JO19 verandert komend seizoen. Vanaf de hoofdklasse en lager gaat er in drie fases gespeeld worden. De 1e fase start begin september en staat in het teken van het bekervoetbal. Na de herfstvakantie start de 2e fase en in het voorjaar wordt de 3e fase gespeeld. Indeling in de vervolgfasen zal geschieden op basis van de prestaties in de voorgaande fase(n). Bekijk deze pagina voor meer informatie over het competitie-aanbod jeugdcompetities.

  1e ELFTAL
  Tegen Katwijk, de ongenaakbare nummer één, hing lang tijd een stunt in de lucht. ASWH had op 5 april voor het laatst, thuis tegen Rijnsburgse Boys, gescoord maar in de 37e minuut vielen de honderden aanwezige Katwijkers stil toen Sam van de Kreeke 1-0 scoorde en ASWH op een verrassende 1-0 voorsprong bracht. Eerlijk is eerlijk, Katwijk was wel de betere ploeg en had al ettelijke kansen om zeep geholpen. Maar toch! Wie weet! Het wonder van Ambacht bleef jammer genoeg uit omdat Katwijk in de 62e minuut de niet verrassende gelijkmaker produceerde en kort daarna zelfs op een 2-1 voorsprong kwam. Het werd tenslotte nog 3-1 en vriend en vijand waren het ervoer eens dat het verdiend was. De gedoodverfde kampioen werd ook nog eens verder in het zadel geholpen omdat concurrent Kon. HFC met 1-0 verloor van Rijnsburgse Boys.
  Een strijdbaar ASWH verloor weliswaar maar werd ook nog eens onaangenaam verrast door de overwinning van GVVV. De Veenendalers wonnen verrassend in Amsterdam met 3-0 van AFC. Dit betekent dat wij nu op zes punten achterstand van GVVV staan. Komende zaterdag staan GVVV – ASWH op het programma!

  SENIOREN
  Het 5e elftal was op het hoofdveld niet opgewassen tegen Wieldrecht 4 en verloor met 3-0. Meer dan een bescheiden plaats in de middenmoot zal niet haalbaar zijn voor dit. Het 6e elftal speel 1-1 gelijk bij VVGZ 7 en deze uitslag doet recht aan de stand op de ranglijst. Zesde ASWH en zevende VVGZ met een punt verschil. Het 10e speelde thuis tegen koploper Papendrecht 6. Na een wat roerige wedstrijd won het 10e met 8-3 en dit betekent dat de achterstand op Papendrecht nog maar drie punten bedraagt. En ASWH heeft ook nog een wedstrijd minder gespeeld. Het 11e elftal moest het uit opnemen tegen Papendrecht 5. Papendrecht bleek in dit duel de sterkste en won met 3-1.

  Onder 23
  De O23 moest haar koppositie verdedigen bij de nummer laatst, UDI ’19. Het werd geen gemakkelijk karweitje zo bleek uit de score. Er werd ternauwernood met 2-1 gewonnen. Maar wel genoeg om op de troon te blijven. De beslissing valt volgende week in Wijchen als O23 op bezoek gaat bij AWC, de nummer vijf. Dat gaat een zware kluif worden, daar kunnen de mannen van Ed Ridderhof wel op rekenen. Minimaal is een gelijkspel genoeg om de kampioensvlag te hijsen en TEC voor te blijven. Het zou voor ASWH een opsteker zijn om met O23 naar de 1e divisie te promoveren.

  JUNIOREN
  Jongens Onder 19

  Wederom een puntje er bij voor de JO19-1. De uitwedstrijd tegen Victoria JO19-1 eindigde in 2-2. Met zeven punten achterstand op voorlaatste DOVO moet er nog veel gebeuren om aan degradatie te ontsnappen.
  Een onaangename verrassing komt van de JO19-2. De uitwedstrijd tegen nummer drie Hardinxveld JO19-2 werd namelijk met 1-0 verloren. Dit betekent nu drie punten achterstand op nummer één Sliedrecht.

  Jongens Onder 17
  De uitwedstrijd van de JO17-2 naar koploper Heerjansdam JO17-1 beloofde een moeilijke wedstrijd te worden. Heerjansdam liet zich niet verrassen en stuurde ASWH met een 3-1 nederlaag terug naar Ambacht.

  Jongens Onder 13
  De JO11-3 haalde een enorme stunt uit door het op papier sterke WNC JO11-1 te verrassen. In Waardenburg werd het 6-1 voor ASWH en zij klimmen naar de vijfde plaats.

  Vanwege de meivakantie waren de meeste teams vrij.

  Door Gerrit Scheurwater