• De KNVB doet regelmatig onderzoek naar waarom voetballers stoppen met voetballen. Dat is ook gebeurd onder de groep pupillen, de 6 tot 12 jarigen jongens en meisjes. Net zoals bij andere clubs heeft ASWH ook te maken met pupillenleden die stoppen met voetballen.
  De redenen waarom pupillenleden er mee ophouden blijft meestal onbekend. Geen zin meer, of school zijn de meest voorkomende “smoesjes” om te vertrekken bij de club. De echte reden blijft meestal in nevelen gehuld.
  Volgens het KNVB onderzoek is het gebrek aan plezier de belangrijkste reden om met voetballen te stoppen. Het plezier in de sport heeft ook te maken met de trainer/coach, de club, het team of de competitie. Als je elke week met grote cijfers verliest is de “lol” er immers gauw af. Overige oorzaken om te stoppen met voetballen zijn blessures, ziekte, verhuizing en jawel, om financiële redenen.

  Het team
  Uit het onderzoek blijkt dat voor de pupillen het team heel belangrijk is. Duidelijk zal zijn dat een vereniging de kinderen laat voetballen in een veilige omgeving en plezier laten beleven. De teamindelingen spelen hierin een cruciale rol. Het jeugdbeleidsplan is hierin de richtingaanwijzer. In dit beleid staat omschreven hoe je jeugdvoetbal als vereniging aan wil bieden, waarin jongens en meiden met veel plezier en in een veilige omgeving leren voetballen.
  Hier komen gelijk al een aantal vragen naar boven wat betreft teamindelingen. Vanuit welk vertrekpunt doen we dit? Wat is onze visie op teamindelingsbeleid? Wat is het doel en wat moet het uiteindelijk opleveren? Allereerst is het van belang om duidelijk te krijgen wat de visie van de vereniging is op voetbalspelletje en de wijze waarop je de jeugd – in lijn met die visie – met plezier leert voetballen. Dit is namelijk bepalend voor de wijze waarop teamindelingen tot stand komen.

  Uitgangspunten zijn:
  • Ieder kind heeft talent
  • Ieder kind wil plezier
  • Ieder kind wil leren voetballen
  Elk kind dat begint met voetballen doet dat omdat hij of zij dit leuk vindt. Om te bevorderen dat voetballers met plezier (blijven) voetballen en gedreven zijn om zich te ontwikkelen, is het van groot belang om het plezier blijvend te stimuleren. Dit kun je doen volgens drie psychologische basisbehoeften die gelden voor ieder mens en dus ook voor jeugdspelers. Dit zijn de behoeften aan: autonomie, relatie en gevoel van competentie. Deze behoeften kun je als trainer op allerlei manier stimuleren.

  De trainer
  Uit het onderzoek blijkt ook dat een kwart van de gestopte pupillen aangeeft gestopt te zijn vanwege de trainer. Dat is voor jongens en meiden bijna even vaak zo. In veel gevallen was de trainer een ouder/verzorger van iemand uit het team.
  Er zijn verschillende redenen waarom een trainer eventueel niet voldoet aan de wensen en behoeften van een pupil. Bij de jongens is dat meestal ‘de kwaliteit van de trainingen was onvoldoende’ Bij de meiden is dat percentage ook hoog, maar zij kiezen het vaakst voor ‘de trainer/coach had alleen aandacht voor de beste spelers van het team’ . Dit laatste komt ook bij jongens veel voor.
  Verdere kiezen zowel de jongens als de meiden vaak voor ‘mijn trainer/coach gaf mij niet het gevoel dat ik een waardevolle bijdrage leverde tijdens de wedstrijd’ en ‘mijn trainer-coach had het team niet onder controle’.
  Wat nog opvalt, is het antwoord ‘mijn trainer-coach liet zich te fanatiek/negatief uit richting spelers, tegenstanders en scheidsrechters’. Positief coachen moet natuurlijk altijd het uitgangspunt zijn. Spelers ervaren het als heel vervelend als trainers of omstanders zich negatief uitlaten tijdens wedstrijden. Denk als vereniging daarom echt na over hoe jullie hiermee omgaan. Maken hier vooraf afspraken over? En spreek ook mensen aan op dit gedrag?
  Aldus de uitkomsten van dit onderzoek.

  Wanneer de negatieve financiële positie van de ouders de reden zijn om te stoppen dan kun je een beroep doen op stichting Leergeld. Wie meer hierover wil weten klik dan op deze link: https://www.leergelddrechtsteden.nl/

  1e ELFTAL
  Onze spelers blijken meer in hun mars te hebben da sommigen criticasters wel denken. De competitiewedstrijden leveren nou niet altijd een boeiend schouwspel op en de kwaliteit van het voetbal liet tot nu toe ook wel eens te wensen over. De oorzaak zou best wel eens kunnen zijn dat onze tegenstanders ook te kort komen om het ASWH lastig te maken om zodoende de spelers te dwingen meer energie in de wedstrijd te stoppen. Hoe kom je anders aan 13 punten voorsprong en wordt je op je sloffen kampioen.
  Afgelopen dinsdagavond bewees het elftal van Roy Brinkman veel meer in huis te hebben. Voor de BetCity Cup kwam 2e divisionist Excelsior Maassluis op bezoek. De tricolores uit Maassluis werden danig verrast door een uitstekend spelende ASWH dat met 4-0 won en de achtste finale bereikte. Deze uitslag geeft vertrouwen voor het volgend seizoen in de 3e divisie. Sceptici, die vooral riepen, “we hebben niets te zoeken in de 3e
  Divisie”, zullen ongetwijfeld zichzelf moeten rectificeren.

  Wie de wedstrijd zaterdagmiddag tegen Nieuwenhoorn heeft gezien, die op een gelukkige manier met 2-1 werd gewonnen, zal met zijn ogen knipperen bij het lezen van de bovenstaande tekst. De eerste helft werd prima gespeeld. Nieuwenhoorn, met zeven invallers, kwam er niet aan te pas. Maar een inzet van een eigen verdediger in eigen doel moest ASWH toch op voorsprong brengen en vervolgens werden er een flink aantal kansen gemist door de ASWH aanvallers.
  Maar wat is dat toch met die tweede helft? Zoals meerdere malen is gebeurd dit seizoen zakt het elftal naar een bedenkelijk niveau weg. Is het gemakzucht? We staan voor, dus hoeven we niet tot het gaatje te gaan? Nieuwenhoorn kwam veel beter uit de kleedkamer en gooide er een dosis strijdlust tegenaan van wat zeg je me nou daar. De waarschuwing kwam er, het gebeurde in de 82e minuut toen de gelijkmaker op het scorebord verscheen. Nieuwenhoorn rook bloed en gooide er nog meer energie tegenaan waardoor onze middenvelders en verdedigers alle zeilen moesten bijzetten om nog een tegentreffer te voorkomen. In de laatste seconden van de wedstrijd deed ASWH nog een ultieme poging om het winnende doelpunt te forceren en zie, de wonderen zijn de wereld nog niet. In de slotseconden scoorde Genridge Prijor de winnende goal en won ASWH alsnog. De vreugde op het sportpark Schildman kende geen grenzen. Weer een stapje dichterbij de 3e divisie.

  SENIORENVOETBAL

  ONDER 23
  O23-1 kreeg hekkensluiter Bolnes O23-1 op bezoek en liet geen steken vallen. Integendeel, Bolnes had niets in te brengen en de aanvallers van ASWH konden zich uitleven. Met maar liefst 5-0 werden de blauwwitten afgepoeierd.

  LAGERE ELFTALLEN
  Voor de strijd om de eerste plaats moest het 2e elftal een pas op de plaats maken. De uitwedstrijd tegen een van de concurrenten, IFC 5, werd overtuigend met 3-0 verloren. Omdat Drechtstreek 7 met 7-0 won van Groot Ammers 6 staat die nu aan de leiding. Een knappe 3-2 overwinning noteerde het 3e elftal. Thuis werd Pelikaan met 3-2 verslagen en daardoor staat dit elftal stevig in de middenmoot. Een matig resultaat van het 4e elftal dat dure punten inleverde thuis tegen Rijsoord 7. Het werd 1-1 en daar spint Papendrecht 6 garen bij. Opnieuw een nederlaag voor het 5e dat in Rijsoord werd getrakteerd op een 3-0 nederlaag door Rijsoord 8. Dit 5e elftal staat nu op een bedenkelijke negende plek. Thuis speelde het 6e een sterke wedstrijd tegen middenmoter Peursum 6. Maar liefst 5-1 werd het voor de aanstaande kampioen. Tenminste, dit wordt bevestigd door de huidige stand op de ranglijst.

  JEUGDVOETBAL

  Afgelopen vrijdagavond is bij ASWH de opleiding verenigingsscheidsrechter gestart waar 20 cursisten van diverse verenigingen aan deelnemen. De meeste cursisten komen van ASWH en dat is uiteraard een mooie ontwikkeling. Docent is Hugo Langendoen die deze eerste avond werd ondersteund door Danny Makkelie, de internationale arbiter die al een WK achter zijn naam heeft staan. Afgelopen zaterdag hebben een aantal van deze ASWH-cursisten al hun eerste wedstrijd onder begeleiding gefloten.

  ONDER 19 JAAR
  Wederom een vette nederlaag voor het nog steeds op nul punten staan JO19-1. En dat tegen een ploeg die eveneens op nul punten stond. Dit gebeurde in de uitwedstrijd tegen Bemmel SC JO19-1 waar het 6-0 werd voor de thuisclub. Wat is er aan de hand met ons hoogste jeugdteam? Een heerlijk voetbalgevecht tussen het thuisspelende JO19-2 en GJS JO19-2. Na een gelijk opgaande wedstrijd werd het 3-3. De JO19-3 kregen een forse tik te verwerken. Dit toch redelijk goed draaiende elftal ging thuis diep door de knieën tegen De Zwerver JO19-1 dat met 8-0 won.

  ONDER 17 JAAR
  Hier wordt je treurig van, van zo’n uitslag als die van de JO17-1 om de oren kreeg. Het bezoek aan Roosendaal JO17-1 eindigde in een dramatische 10-0 nederlaag. Volgens mij is het nog nooit in de geschiedenis van ASWH voorgekomen dat zowel de JO19-1 als de JO18-1 zo ondermaats presteerden. Beide elftallen waren jarenlang toonaangevend in de jeugdcompetities. Een pleister op de wonde is wel de overwinning van de JO17-3 dat in Prinsenbeek met 3-0 won van Beek Vooruit JO17-3

  ONDER 15 JAAR
  Het bleek voor de JO15-1 toch een moeilijker opgave dan verwacht om uit van GJS JO15-1 te winnen. Dee nummer laatst spartelde behoorlijk tegen maar het werd uiteindelijk toch 2-0 voor ASWH. Dinsdagavond behaalde de JO15-2 een 1-1 gelijkspel uit tegen Rijsoord JO15-2. Dit was beslist geen prestatie om over naar huis te schrijven want Rijsoord staat stijf onderaan. De JO15-3 speelde thuis tegen het sterke (2e plek) GVV JO15-1 uit Geldermalsen. Na een spannend treffen bleken de beiden partijen even sterk en werd de uitslag een 2-2 gelijkspel. De uitwedstrijd van de JO15-4 tegen Rijsoord JO15-3 was lastig. Alle zeilen moesten bijgezet worden om te winnen. Dat lukte wel, het werd een bescheiden 1-0 overwinning. Dat net winnen lukte de JO15-5 net niet. Baronie JO15-4 dat thuis speelde was ruimschoots met 4-1 te sterk voor ASWH, dat strijdend ten onder ging. Dit ging zeker niet op voor de JO15-6. Dit team speelde uit tegen Oosterhout JO15-3 en leverde een puike prestatie om daar met 3-2 te winnen. De JO15-7 stond 3 punten voor op tegenstander Wieldrecht JO15-2 maar presteerden het om thuis met 6-1 te verliezen. Daar moet je, op z’n zachts gezegd, toch danig de pee in hebben als spelers.

  ONDER 13 JAAR
  Voor de JO13-1 werd zaterdag een fijne dag. Dat kwam door de thuiswedstrijd tegen Unitas ’30 JO13-1 die, op een slof en een oude voetbalschoen, met 5-1 werd gewonnen. De plek in de kopgroep blijft hierdoor in stand. Duur puntenverlies voor de JO13-2. In de uitwedstrijd tegen Groote Lindt JO13-1 kwam dit team niet verder dan een 3-3 gelijkspel. Dit betekent dat het verschil met koploper Groot Ammers 3 punten wordt. De JO13-4 blijft in het spoor van de koplopers. Thuis werd keurig met 3-0 gewonnen van Boeimeer JO13-4. In een kopgroep van vier, die allemaal op 12 punten staan, blijft dit team kanshebber op de titel. Een prima gelijkspel voor de JO13-5 dat 0-0 speelde tegen het twee plaatsen hoger staande Roosendaal JO13-4. Voor de JO13-6 ging het lichtje in Leerdam uit. Dit gebeurde bij LRC JO13-1. De Leerdammertjes draaiden aan alle knoppen en wonnen daarom met 7-1. Een slechte dag voor de JO13-7. Dit team moest uitspelen tegen de nummer één, Peursum JO13-1. Dit team bleek in blakende vorm te verkeren en had, gezien de uitslag, geen kind aan ASWH. Het werd 8-0 voor de Giesenburgers. Ook de JO13-8 kreeg een fikse draai om de oren. Dat kwam omdat thuis met 6-1 werd verloren van RFC JO13-2, Thuis ging de JO13-9 keihard onderuit tegen middenmoter Wieldrecht JO13-4. Het werd 7-0 voor de ploeg uit Dordrecht en duwt ASWH naar een 10e plek. Eveneens een nederlaag voor de JO13-10. De uitwedstrijd tegen DSE JO13-4 was een te grote hindernis en daarom werd met 5-3 verloren.

  ONDER 11 JAAR
  De JO11-1 struikelde in Dordrecht over Oranje Wit JO11-1. Hoewel beide teams elkaar weinig toegaven wist Oranje Wit met 2-1 te winnen. Maar spannend is de strijd on de titel. Tussen de nummers 1 en 5 (ASWH) is het verschil slechts 3 punten. De uitwedstrijd van de JO11-3 tegen Wieldrecht JO11-2 eindigde in een 2-2 gelijkspel. Gezien de stand op de ranglijst, derde en vierde, een juiste uitslag. Voorzichtig kruipt de JO11-4 omhoog. Dit is te danken aan de uitoverwinning op VVGZ JO11-3. In Zwijndrecht moest er stevig voor geknokt worden om de 3-2 over de streep te trekken, maar het lukte wel. Ook de JO11-5 kreeg de overwinning niet cadeau. Uit tegen Sliedrecht JO11-7 moest het ASWH-team tot het gaatje gaan om de 2-1 overwinning te kunnen vieren.

  VROUWEN/MEIDENVOETBAL
  De MO20-1 boekten in twee dagen twee overwinningen. Was het de afgelopen zaterdag de eerste, maandagavond volgde al de tweede. Die kwam tot stand bij De Zwerver MO20-1, al was het wel een benauwde 2-1. De opmars is begonnen voor dit team.
  De uitwedstrijd van de MO15-1 tegen Oranje Wit MO15-2 verliep zeer voorspoedig voor de ASWH-meiden. Met maar liefst 6-3 werden de Oranje Witters ingemaakt.
  Ook de MO13-1 liet zich van hun haar beste kant zien. Thuis tegen De Zwerver MO13-1 gaf dit team de bewoners van Kinderdijk een lesje die eindigde in een 4-1 winst. Ze staan zelfs op de tweede plek.
  Voor de meiden van MO11-1 was tegenstander Rijsoord MO11-1 te sterk. Thuis werd met 3-1 verloren. Ook de MO11-2 kreeg een verliespartij te incasseren. Zij verloren thuis met 6-1 van IFC MO11-1.

  Niet genoemde teams speelden geen competitie.

  Door Gerrit Scheurwater