• ASWH heeft de in een goede vorm stekende titelkandidaat HHC Hardenberg vanmiddag niet kunnen verrassen. De Ambachters verloren op sportpark Schildman uiteindelijk ruim van de bezoekers (0-4), waardoor de puntloze reeks in stand bleef. Toch had de ploeg van trainer Rogier Veenstra nog een tijd uitzicht op een beter resultaat. HHC Hardenberg was sterker, maar creëerde ook geen enorme kansen. Een fase van zeven minuten werd ASWH echter fataal. Daarin incasseerde de ploeg, mede door persoonlijke fouten, liefst drie tegendoelpunten. Die achterstand konden de Ambachters uiteraard niet meer wegpoetsen, waarna HHC Hardenberg de nederlaag in de extra tijd nog wat pijnlijker maakte. Door dit resultaat zakte ASWH naar de laatste plaats in de tweede divisie.

Trainer Rogier Veenstra koos voor de eerste ontmoeting ooit met HHC Hardenberg voor dezelfde elf spelers als een week eerder tegen Rijnsburgse Boys. Alleen de veldbezetting op het middenveld en voorin was iets anders. Aanvoerder Jesper van den Bosch keerde terug in de wedstrijdselectie en nam plaats op de bank. Als de situatie er om zou vragen, kon hij eventueel invallen. Abderrahim Loukili viel weg uit de wedstrijdselectie, omdat hij opnieuw geblesseerd was. Ook Lorenzo Braaf was er niet meer bij en dat is definitief, want de vleugelverdediger stopte afgelopen week bij ASWH. Voorts werd de ziekenboeg bemand door de vaste namen van de laatste weken.

De wedstrijd kende een aftastend begin, waarna de gasten het initiatief naar zich toetrokken. Gezien de posities op de ranglijst was dat niet zo vreemd. HHC Hardenberg liet zien over een sterk team te beschikken. Toch kwam ASWH nog niet echt in problemen. De Ambachters deelden bovendien zelf ook een speldenprik uit na een vrije trap. Na een variant waarbij Fabian Korporaal werd vrijgespeeld, kon de middenvelder uithalen. Zijn schot vloog echter over het doel van de bezoekers. Kort daarna moest doelman Michel Franken aan de andere kant voor het eerst in actie komen. De rappe Ravelino Junte probeerde het met een ouderwets puntertje, maar Franken bracht redding.

Gilmaro van de Werp komt hoog in het duel met een HHC Hardenberg-aanvaller (foto: PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Inmiddels was wel duidelijk dat de doelman van ASWH nog wel meer werk zou krijgen, want HHC Hardenberg was de bovenliggende partij. De Ambachters gooiden echter veel energie in de wedstrijd, om daarmee te voorkomen dat de bezoekers heel veel gevaar konden stichten. Bijna hielp ASWH de tegenstander in het zadel toen Josimar Lima in de opbouw een breedtepass voor het eigen doel langs gaf. Goalgetter Rob van der Leij, al goed voor meer dan vijftig doelpunten in de tweede divisie, profiteerde bijna. Gelukkig voor ASWH moest de spits van HHC Hardenberg gehaast te werk gaan en kon hij zijn kopbal niet voldoende sturen, zodat de bal naast het lege doel eindigde. Daarmee was de beste kans uit de eerste helft genoemd, al zorgde een voorzet van Ravelino Junte nog voor dreiging en leverde Koen Wesdorp namens ASWH nog een vrije trap af, die net niet kon worden verlengd. Daardoor kon doelman Sander Danes de bal uiteindelijk vangen en stond er na drie kwartier nog altijd 0-0 op het digitale scorebord.

Spits Sam van de Kreeke bleek halverwege te veel last te ondervinden van een blessure, waardoor hij na rust niet terugkeerde op het veld. Lester Pires was zijn vervanger. ASWH kwam zeer behoorlijk uit de kleedkamer. Al snel zette Koen Wesdorp de goalie van de bezoekers aan het werk na een hard schot, maar doelman Danes stompte de bal uit zijn doel. In die fase liet ASWH zich veel meer dan voor rust zien op de helft van de tegenstander. Helaas zou het niets opleveren, omdat de bezoekers door drie kort na elkaar gescoorde doelpunten de wedstrijd beslisten. Op het uur kwam HHC Hardenberg op voorsprong na een persoonlijke fout van doelman Michel Franken. Bij het opbouwen dacht de keeper meer tijd te hebben dan hij daadwerkelijk had, waardoor de door hem weggeschoten bal door Rob van der Leij geblokt kon worden. In deze fase heeft ASWH dan nooit het geluk dat zo'n bal dan nog naast het doel valt. Het speeltuig eindigde keurig in de hoek en dus was het 0-1.

Sam van de Kreeke vecht een luchtduel uit met de sterke Serge Fatima (foto: Philip Schmidt / phsfoto)

Een flinke domper voor de Ambachters, die waarschijnlijk doorwerkte in de hoofden van de spelers. Vier minuten later schakelde HHC Hardenberg razendsnel om, waarna de voorzet van Nick de Bondt door Michel Franken niet werd geklemd. De rebound werd een prooi voor Glenn Kobussen. Met een hard schot tekende hij voor de 0-2. Het gejuich van de meegereisde aanhang uit Hardenberg was amper verstomd toen de bezoekers ook nog op 0-3 kwamen. Na een hoekschop ontstond een rommelige klutssituatie, waaruit Serge Fatima als winnaar tevoorschijn kwam. De verdediger schoot binnen en besliste daarmee de wedstrijd. Zeven zure minuten voor ASWH, zeven zalige minuten voor HHC Hardenberg.

Over en uit dus, al bleef ASWH proberen om nog een onwaarschijnlijke comeback te forceren. Dan is het een must om snel te scoren. Die kans kreeg ASWH ook, want Koen Wesdorp snoepte de bal af van Serge Fatima en bediende met een hakje de opkomende Fabian Korporaal. Diens balletje breed op Lester Pires was de juiste keuze, maar de afronding van de ingevallen spits was niet goed genoeg om doelman Danes te passeren. De keeper van de gasten hield dus de nul. Dat lukte hem even later ook na een kopbal van Kenny Anderson uit een hoekschop. Danes bracht redding, waarna de rebound uiteindelijk ook weer bij Anderson belandde. Nu bleef zijn schot via de doelman en een verdediger uit het doel. Een sensatie zat er dus niet in, waarna HHC Hardenberg in de extra tijd na een aanval over de linkerkant ook nog op 0-4 kwam. Rob van der Leij gaf het laatste tikje, een doelpunt voor de statistieken.

Ismail Yildirim probeert tussen twee spelers van HHC Hardenberg door te glippen (foto: PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Al met al leed ASWH dus opnieuw een flinke nederlaag, nadat er toch lang zicht was op een beter resultaat. Helaas zat het er wederom niet in, waardoor de ploeg inmiddels laatste staat. Dat was eigenlijk al zo, omdat de belofteteams niet van belang zijn in de degradatiestrijd. Bovendien zag ASWH een concurrent onderin uitlopen, waardoor de middag nog vervelender werd. Anderzijds zijn er nog altijd 19 wedstrijden te gaan om in elk geval twee amateurclubs te passeren. Daarvoor zijn uiteraard wel punten nodig. Mogelijk slaagt ASWH er volgende week in de regioderby bij Jong Sparta Rotterdam in om toch met een beter gevoel de winterstop in te gaan.

ASWH - HHC Hardenberg 0-4 (0-0)
    60. 0-1 Rob van der Leij 64. 0-2 Glenn Kobussen 66. 0-3 Serge Fatima 90 (+2). 0-4 Rob van der Leij
    Scheidsrechter: Jerôme Vries

ASWH: Michel Franken; Clarence Bijl, Josimar Lima, Gilmaro van de Werp, David Almeida; Kenny Anderson, Fabian Korporaal, Lars Bosscha, Koen Wesdorp; Sam van de Kreeke (46. Lester Pires), Ismail Yildirim

HHC Hardenberg: Sander Danes; Danny Bouws (80. Kevin Görtz), Serge Fatima, Stephen Warmolts, Ashwin Manuhutu (73. Shkodran Metaj); Joël Amakodo, Jurjan Mannes, Glenn Kobussen; Ravelino Junte, Rob van der Leij, Rick Hemmink (61. Nick de Bondt)

Mikki

Een fotoreportage van dit duel is te zien op www.phsfoto.nl en de Facebook-pagina van Dik Schumacher. De samenvatting en interviews door Fox zullen in de loop van de avond weer op de gebruikelijke plaats op de website verschijnen.