In februari 1969 ontaardt de wedstrijd tussen Oranje Wit en ASWH in een complete veldslag. Op Koninginnedag organiseert het Oranjecomité voor het eerst een wedstrijd tussen de veteranen van ASWH en IFC. Sjoerd Klaassen wordt als 500ste lid ingeschreven. Het veertigjarig bestaan van ASWH wordt gevierd met een receptie in het Hervormd Jeugdcentrum, een expositie met foto’s en knipsels en een feestavond (met het Cocktail Trio) in De Schoof.
Op sportief gebied is 1970 een belangrijk jaar. Na een heroĂ¯sche thuiswedstrijd tegen RCL pakt ASWH de titel en promoveert naar de tweede klasse. De winnende treffer valt in blessuretijd en doet denken aan het befaamde doelpunt van de Engelsman Geoff Hurst tegen West-Duitsland in de WK-finale van 1966. Ab Ritmeester kopt de bal tegen de onderkant van de lat en het speeltuig springt terug in het veld. ‘Voor of achter de lijn?’, dat is de grote vraag. Arbiter J. van Pelt brengt hĂ©Ă©l ASWH in extase door naar de middenstip te wijzen. 1-0 en kampioen! Cees Barendrecht en Cor Scheurwater treden toe tot de rijen der ASWH-leden van verdienste.
De begroting van de vereniging bedraagt inmiddels 40.000 gulden, de contributie gaat van drie gulden naar 3,50 gulden per maand. In 1971 wordt dit zelfs vijf gulden.
Tijdens de algemene ledenvergadering van 1 oktober 1971 wordt het jeugdbestuur (tot dan jeugdcommissie) officieel in het leven geroepen.
Dit A1 elftal bracht in 1972 het 1e bezoek aan SG Marssel: Staande v.l.n.r. Arie Legersteee (leider), Aart van Wingerden, Harry van de Linden, Petter van Kooten, Henk Koppelaar, Wim Helmink, Teun van der Berg, Gerrit Scheurwater (trainer), Herman van
Benthem, ?. Gehurkt v.l.n.r. Wim Verhoeven (leider), Wally Dorre, Erik Voll, Gerard Hansma, Rene Opschoor, Kees d Hollander, Simon van der Meulen.
Voor de eerste keer komt het Duitse SG Marssel op bezoek. Veel jeugdleden zullen plezierige herinneringen hebben aan de uitwisselingen met onze oosterburen. Wim van ’t Hof doet in het clubblad, dat vaak andere redactieleden kent en soms een tijdje helemaal niet verschijnt, een opmerkelijke uitspraak. De aanvoerder van het eerste voorspelt dat binnen vijf jaar amateurvoetballers zullen worden betaald. In het geval van ASWH duurt het wat langer, maar over een vooruitziende blik blijkt Wim toch wel te beschikken. Maar 1971 is vooral het jaar van het aftreden van Harmen Haksteeg. Op abrupte wijze legt hij zijn functie neer en stelt de leden van ASWH hiervan in kennis. De club wil haar grote dankbaarheid betonen door hem tot erevoorzitter te benoemen, maar hij heeft door helaas nooit van willen weten. Frans van Son wordt de nieuwe voorzitter van ASWH en Jan van Honschoten (foto) wordt de allereerste jeugdvoorzitter.
Op 30 juni 1972 heeft ASWH 315 senioren en 339 junioren en pupillen op de ledenlijst staan. Het budget passeert de 80.000 gulden. Voor het eerst vertrekt een lid van ASWH naar een betaald voetbalclub. Robert Dorré gaat voor FC Dordrecht spelen en maakt ASWH (zoals de KNVB voorschrijft) 3000 gulden rijker. Op 22 oktober overlijdt de in ASWH-kringen overbekende Wim van der Padt. Arie Legerstee mag zich lid van verdienste noemen.
In augustus 1974 komt er een opvallend bedankje binnen. Na 45 jaar houdt ‘lid van het eerste uur’ Jan van Nieuwenhuyzen het voor gezien. Voorzitter Frans van Son tobt enige tijd met zijn gezondheid, maar besluit toch met de hamer te blijven zwaaien. In de verzorging is er wel sprake van een aflossing. J. Bussching wordt opgevolgd door Pleun van ’t Hof. Gerrit Scheurwater neemt afscheid als jeugdsecretaris, jeugdbestuurslid en jeugdtrainer. Hij mag zich ook lid van het selecte gezelschap van leden van verdienste noemen. 1975 kent een uiterst droevig begin: een van de oudste leden, Bas van den Berg, wordt tijdens het kijken naar een wedstrijd van ASWH 1 onwel en overlijdt ter plaatse. De in 1973 samengestelde bouwcommissie, bestaande uit de heren Karel Burcksen, Martin Dekker, Aart van der Kuyl, Gerrit Spruit en Dick en Joop van der Wulp, houdt een grote loterij om geld binnen te halen.
Op 17 juni 1976 vindt onder leiding van Jaap Stremler voor de eerste keer het zogeheten klutstoernooi, waarop alle leden met onderlinge wedstrijdjes het voetbalseizoen uitluiden, plaats. Voor het eerst bekleedt een dame, mevrouw Swart, een commissiefunctie bij ASWH. Zij gaat zich bezighouden met de sportkeuring van jeugdspelers. Twee échte ASWH’ers, Maarten Moerkerken en ex-verzorger J. Bussching, komen te overlijden.
De vergunning voor de nieuwbouw, waarover veel te doen is geweest, komt begin 1977 eindelijk af. Er wordt ‘gewoon’ gebouwd op sportpark Schildman. Een nieuwe accommodatie, die enige tijd in aantocht leek, komt er niet. Hoewel niet iedereen staat te juichen (het is toch amateursport?), vertrekt de geselecteerde jeugd voor een heus trainingskamp naar Ermelo. In 1978 overschrijdt de begroting van ASWH de 100.000 gulden. Met het oog op het vijftigjarig bestaan in 1979 wordt een jubileumcommissie gevormd onder voorzitterschap van Frans Eschauzier. Ook Wim Helmink, Rob Prins, Jan Rijsdijk, Jaap Stremler en Arie Kanters dragen hun steentje bij.
21 februari 1978 is een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van ASWH. Oud-voorzitter Harmen Haksteeg overlijdt op 58-jarige leeftijd in het RK Ziekenhuis in Dordrecht. Voorzitter Frans van Son herdenkt een van de meest prominente ASWH-leden aller tijden, zo niet het méést prominente, in een artikel in het clubblad. Hij benadrukt de onvergetelijke waarde die Harmen Haksteeg voor ASWH heeft gehad. Aanvoerder Wim van ’t Hof neemt op passende wijze afscheid als voetballer op het hoogste niveau. De verdediger sleept met zijn ploeg de felbegeerde De Dordtenaar Cup in de wacht door in het stadion van FC Dordrecht Heerjansdam te verslaan.
Een grote groep onverzettelijke ASWH’ers gaat aan de slag om de kantine te vergroten en het aantal kleedkamers uit te breiden. Er komt zelfs een bestuurskamer hoog in de nok (het huidige archief). Onder leiding van onder anderen Joop van der Wulp en Philip Schmidt wordt de ASWH Supportersclub opgericht.