In de zomer van 1979, het jaar waarin Frans van Son aftreedt als voorzitter, wordt op uiterst sfeervolle wijze het vijftigjarig bestaan van ASWH gevierd. Voor het eerst wordt er voor de portefeuille technische zaken een apart bestuurslid aangesteld, en wel Gidi Jacobs. Zijn aanwezigheid in het bestuur zou van korte duur blijken. Het spelen van zaalvoetbal, naast de bezigheden op het veld, is een onderwerp van discussie. Als het bestuur besluit het contract met hoofdtrainer Ron Schleurholtz-Boerma niet te verlengen, leidt dit tot negatieve artikelen in de regionale pers. Het bestuur onder leiding van interim-voorzitter Ger van der Straaten blijft echter bij haar besluit en stelt Henk van Osch aan als nieuwe oefenmeester voor de A-selectie.
In 1980 wordt de supportersclub voor het eerst besmet met het tribunevirus. De leden van dit orgaan weten hun enthousiasme op menigeen over te brengen en de tribune zit ‘in de pen’. Omdat de jubileumcommissie een centje overhoudt, is er zelfs al een beginkapitaaltje voor de tribune. Lee Towers luidt het jaar uit op de feestavond.
Adrie Haksteeg wordt in februari 1981 tweede penningmeester. Veel ras-ASWH’ers denken in die dagen met veel respect terug aan zijn vader Harmen Haksteeg, die als voorzitter zo’n groot stempel op de vereniging heeft gedrukt. Op 18 mei komt het bestuur ten val, nadat het vertrouwen in voorzitter Ger van de Straaten is opgezegd. Het is het begin van een zeer vervelende periode, waarin Flip Schmidt (als tweede voorzitter) met zijn bestuursleden de honneurs waarneemt. Er worden commissies van goede diensten in het leven geroepen voor hoofd- en jeugdbestuur, dat ook een crisis beleeft. De commissies lichten de club in al haar facetten door en polsen mogelijke kandidaten voor het voorzitterschap. Uiteindelijk gaat Kees Zwijnenberg, die wel eist dat alle resterende bestuursleden aftreden, de ASWH-kar trekken. Hij is nog niet zo lang lid en staat dus vrij onbevangen tegenover de vereniging en haar mensen. Ook in het jeugdbestuur worden de problemen opgelost. Ger van de Straaten neemt het voorzitterschap van het jeugdbestuur op zich en keert in die hoedanigheid ook weer terug in het hoofdbestuur. Nog meer goed nieuws: Piet Scheurwater en Cor Provily worden in november 1981 tot leden van verdienste benoemd.
De supportersclub, die de oude spanten van de tribune van vv Heerjansdam in de wacht heeft gesleept, is inmiddels driftig de tribune aan het bouwen. Via allerlei acties komt er geld binnen. De naam van de onverzettelijke Cor Tims, de vader van de eerste elftal-spelers Wout en Paul, blijft voor eeuwig aan de tribune van ASWH verbonden. Ook Flip Schmidt steekt zijn handen flink uit de mouwen. Op 20 mei wordt de tribune officieel geopend door burgemeester J. Hof. De rode stoeltjes in het midden kunnen worden gekocht, zodat ASWH’ers een eigen zitplaats hebben. De aansluitende wedstrijd tegen Be Fair - met voor aanvang één minuut stilte vanwege het overlijden van ASWH’er van het eerste uur H. de Koning - gaat helaas verloren.
Onder leiding van Gerrit Scheurwater wordt in januari 1982 het eerste weekbericht uitgegeven. Vandaag de dag is het weekmagazine nog altijd onmisbaar. Joke van der Straaten is vanaf het eerste nummer bij het weekbericht betrokken.
Op 16 april 1983 bereikt ASWH een sportieve mijlpaal in de clubgeschiedenis. Het eerste elftal promoveert na winst op AZVV naar de eerste klasse, op dat moment het hoogste niveau in het amateurvoetbal. De kampioenswedstrijd, een week later, tegen Good Luck eindigt in een 1-0 zege. Nog dezelfde avond worden vanuit de garage van de familie Biezepol 6000 zogenaamde promotiekranten in het dorp verspreid. Op het kampioensfeest draven zelfs de kappers Jan Pons en Arie Breur op om enkele weddenschappen af te ronden. Zo moet de snor van succestrainer Henk van Osch het ontgelden. Er wordt zelfs kampioenswijn (Primeure d’ASWH) op de markt gebracht. Op 27 augustus wordt een jeugddag gehouden: teams van ASWH nemen het heel de dag op tegen elftallen van Feyenoord. Ook een fancy-fair maakt deel uit van de dag. Ex-lid Robin Schmidt, tegenwoordig uitkomend voor Sparta, wordt gekozen voor het UEFA-elftal. Hij is de eerste ASWH’er in Oranje. Op de algemene ledenvergadering van 20 september wordt Gerrit van de Berg tot erelid benoemd. Janus den Hoed stopt na vele jaren met het kalken van de lijnen. Hij wordt opgevolgd door een heuse krijtploeg.
Aannemer Van der Poel, gesteund door tal van vrijwilligers, begint op 4 februari 1984 met de bouw van nieuwe kleedkamers, jeugdhonk en bestuurskamer. Op 17 maart is officieel de eerste steen gelegd door het oudste en jongste lid van ASWH, repectievelijk Gerrit van de Berg en Gerard Mook.
De allereerste wedstrijd van ASWH op het hoogste niveau wordt gewonnen van Spijkenisse. Later kwam de klad er behoorlijk in, maar een goede eindsprint resulteert in een zesde plaats. Na de zomer van 1984 vertrekt één van ASWH’s beste aanvallers, Jaap Kense, naar Alliance. Zijn overgang doet nogal wat stof opwaaien. Het vierde en achtste elftal hoeven van de KNVB niet in actie te komen, omdat veel spelers meelopen in de vredesdemonstratie in Den Haag. Teun Visser, terug van (even) weggeweest, keert terug in het jeugdbestuur. Op 30 oktober doet John van Spronsen, de latere voorzitter, tijdens de algemene ledenvergadering zijn intrede in het hoofdbestuur. Dankzij de supportersclub is voor het eerst op sportpark Schildman een geluidsinstallatie te horen. Het eerste elftal draait onder leiding van nieuwe trainer Cees van den Bosch goed en neemt zelfs even de derde plaats in. Arthur Dorré wint in zijn jubileumwedstrijd (400e) met ASWH met 2-0 van Nieuw-Lekkerland. Cor Tims wordt benoemd tot lid van verdienste.
Ad de Bondt krijgt medio 1985 een receptie aangeboden in verband met zijn 25-jarig trainerschap. De A-selectie moet nogal wat gereputeerde krachten laten gaan, te weten Leo Verhoeven (Feyenoord), Tjesco de Goede (DS’79), Arthur Dorré en Ewald van ’t Hof. Toch stunt ASWH in z’n eerste officiële wedstrijd tegen een profclub. Voor de beker wordt op eigen veld met 2-1 gewonnen van Emmen. Fred en Dick Rijnenberg (300 wedstrijden in de hoofdmacht) en Andries Dorré (250) worden voor aanvang van het bekerduel in het zonnetje gezet. In de tweede ronde wacht eredivisionist Fortuna Sittard. De wedstrijd wordt tot ongenoegen van ASWH vastgesteld op een doordeweekse dag (woensdag 18 december). Desondanks reist ‘heel’ ASWH af naar Limburg om getuige te zijn van een ware happening. Tot kort voor rust houden de zwart-witte bezoekers de ‘nul’, om in de tweede helft een eervolle 3-0 nederlaag te incasseren.
In zijn nieuwjaarstoespraak van 1986 stelt voorzitter Kees Zwijnenburg dat de verbouwing nog een vervolg moet krijgen. Via allerlei acties, zoals een sponsorloop en enveloppenactie, wordt geld bijeengebracht. De nieuwbouw, waarbij Joop Valk en zijn ‘mannen’ de handen flink laten wapperen en ASWH op die manier heel wat kosten besparen, wordt uiteindelijk in twee fasen uitgevoerd. Voor het seizoen 1986-1987 wordt Gerard Weber als nieuw hoofdtrainer aangesteld. In mei 1986 overlijdt Cor Tims, de grote initiator achter de bouw van de tribune. Het klutstoernooi sluit het seizoen af, ditmaal opgeluisterd met een wedstrijd van oud-internationals. Voor de eerste keer wordt de verkiezing speler van het jaar georganiseerd. Wout Tims mag zich de eerste winnaar noemen. Tijdens de ledenvergadering van 14 oktober draagt Kees Zwijnenburg de voorzittershamer over aan John van Spronsen. Leo Klootwijk mag zich vanaf dan lid van verdienste noemen, terwijl Jan Scheurwater wordt gehuldigd omdat zijn naam al 50 jaar op de ledenlijst voorkomt.
Op de nieuwjaarsreceptie van januari 1987 kan burgemeester Hof liefst achttien personen die 40 jaar lid zijn, in het zonnetje zetten. Cees Barendregt ontvangt de zilveren waarderingsspeld van de KNVB. In Dordrecht wint ASWH 1 het in die tijd zeer populaire De Dordtenaar Indoor Soccer Toernooi. In deze maand laat ook de jeugd zich weer eens zien tijdens een soundmixshow in de kantine. Maar ook droevige berichten ontbreken niet, want een van de meeste getalenteerde ASWH’ers ooit, Robert Dorré, komt te overlijden. Iedere ‘wat oudere’ ASWH’er herinnert zich zijn optreden in de derby bij RVVH, waarin hij hoogstpersoonlijk een 2-1 achterstand in een 2-4 zege omzette. Een aantal leden van ASWH is op tv te bewonderen in de Ambachtse Zeskampploeg onder leiding van Gerrit Scheurwater.
Op de feestavond na het klutstoernooi wordt het clubblied door de componisten Ton Schreuders en René van Rijswijk geïntroduceerd. De band van Harry de Vries zet het nummer, heden ten dage een hit bij de spelers van het eerste na een klinkende zegepraal, op band. Voor de competitie 1987/1988 wordt de eerste presentatiegids ‘geboren’. Dat seizoen verloopt voor de hoofdmacht allerminst voorspoedig. Zo is er geen vertrouwen meer in trainer Gerard Weber, die in februari 1988 wordt ontslagen. Cees van den Bosch en ‘good-old’ Ad de Bondt worden als interim-coaches aangesteld. Andries en Arthur Dorré keren terug in het vlaggenschip, maar de situatie blijft zorgelijk. Tenslotte wordt voor de ogen van 2000 toeschouwers ten koste van Nieuw-Lekkerland een plaats in de nacompetitie verdiend. Daarin wordt ten koste van ESA en DSVP het vege lijf gered. Op de aansluitende feestavond zingen nieuwe trainer Arnold Lobman en Andries Dorré professioneel zanger Nico Haak bijna van het podium. In september wordt afscheid genomen van verzorger Pleun van ’t Hof, ook bekend als de ‘man met de pet’. Dankzij de gemeente wordt iets gedaan aan de slechte toestand van hoofd- en trainingsveld. De Herfstweek in oktober blijkt een prima initiatief van Erik Helmink en Gerrit Scheurwater. Er zijn trainingsstages, minitoernooien, een coachdag en de bekende scheidsrechter Ignace van Swieten komt uitleg geven. Het belangrijkste punt van de ledenvergadering in november is de benoeming van Kees Barendregt tot erelid. Joop Valk, super-timmerman, allesregelaar en lottokoning, mag zich lid van verdienste noemen. John van Spronsen wijst tevens op zijn verdiensten voor het eerste elftal (zeventien jaar) en de ASWH-jeugd.