• GESCHIEDENIS 1989 - 1998

  • In januari 1989 valt een historisch besluit: ASWH gaat damesvoetbal bedrijven. De eerste uitslagen (nederlagen van 12-2 en 17-0) mogen de pret niet drukken. Tegen Sliedrecht wordt later zowaar gewonnen (4-1). De jeugdafdeling van ASWH is weer uiterst actief tijdens de bekende sportkampen in Zeist. De jubileumcommissie voor het 60-jarig bestaan (Henk van der Meulen, Joost Penning, Leo Noordzij, Ton Schreuders, Gerrit Scheurwater en Wim Helmink) regelt dat er een heuse interland in Ambacht kan worden gespeeld, en wel tussen de teams tot 17 jaar van Nederland en de (toenmalige) DDR. Het wordt een onvergetelijk dag, mede door de onophoudelijke hoosbuien. Maar de regen kan niet verhinderen dat het Wilhelmus over sportpark Schildman schalt. ‘Veiligheidsman’ Paul Tims zorgt voor een vermakelijk incidentje door bondscoach Thijs Libregts de toegang tot de bestuurskamer te weigeren. Omdat ook TOGR 60 jaar bestaat, speelt een 40-plus elftal van ASWH tegen deze Rotterdamse club in de… Kuip! Onder leiding van Arnold Lobman reikt ASWH 1 naar een bevredigende zevende plaats. Cor Scheurwater valt de titel lid van verdienste ten deel. TS Seeds volgt als hoofdsponsor De Verenigde Spaarbank op. Op 8 juni 1989 gaat er een schok door héél de vereniging als eerste elftal-speler Martin de Vries op 22-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk om het leven komt. Het voor twee dagen later geplande klutstoernooi wordt uiteraard direct van de agenda afgevoerd.

    Op 24 juni wordt de eerste kwart-triatlon, tevens een van de jubileumactiviteiten, een daverend succes. Hetzelfde geldt voor de officiële receptie en de grootse feestavond. Jan Scheurwater, doelman van C1, krijgt in 1990 een uitnodiging voor een selectiewedstrijd van het Nederlands elftal onder veertien jaar. Vrijwilligsters van ASWH collecteren ten bate van het Nationaal Fonds Sport Gehandicapten een bedrag van 3252,50 gulden bijeen. Michel Devilee wordt gekozen voor het Nederlands amateurelftal, waarmee hij later zelfs naar de Antillen mag afreizen. In juni wordt doelman Leo van Driel uitgeroepen tot speler van het jaar. De triatlon vindt voor de tweede keer plaats, maar het overlijden van een deelnemer werpt een grote zwarte schaduw over het evenement. In oktober speelt Henk van der Meulen zijn 400e wedstrijd voor ASWH 1, de teller bij Aad van der Graaf staat inmiddels op 350. Het gaat overigens niet goed met het eerste elftal. Het bestuur heeft echter kritiek op de supporters die zich té kritisch over de hoofdmacht uitlaten. In november 1990 wordt de omstreden Stichting ASWH, die voor ondersteuning aan de selectie zorgdraagt, in het leven geroepen.

    René Vermunt wordt in januari 1991 benoemd tot hoofdtrainer. Hij zal aan het eind van het seizoen Arnold Lobman opvolgen. Om de strijd tegen degradatie goed te kunnen afsluiten wordt door de A-selectie een trainingskamp in het Spaanse Benidorm belegd. In maart bestaat de supportersclub van ASWH 12,5 jaar en dat wordt uiteraard gevierd. Een commissie gaat nog maar eens kritisch kijken naar de status van de Stichting ASWH. In april schiet de stichting, die ook een Club van 100 opricht, uit de startblokken. Vier sponsors kunnen meteen al welkom worden geheten. Dit aantal wordt in een rap tempo uitgebreid. Keeper Jan Scheurwater, inmiddels weer een veel scorende veldspeler, wordt officieel jeugdinternational. In juni spelen zich tijdens de beslissingswedstrijd om behoud tegen Meppel, op het terrein van Valleivogels in Scherpenzeel, ongelooflijke taferelen af. Vlak voor tijd leidt Meppel nog met 1-3 en niets wijst erop dat ASWH eerste klasser kan blijven. Maar een voetbalwonder geschiedt: ASWH scoort in een paar minuten driemaal en laat Meppel als verdwaasd achter: 4-3. Michel Devilee kiest in de zomer voor een profbestaan bij het Rotterdamse Excelsior. Het eerste elftal kent een dramatische start van de competitie: nul punten uit de eerste vier duels. Het contract met trainer René Vermunt wordt in januari 1992 enigszins verrassend verlengd. Ook ASWH bemerkt de veranderingen in de maatschappij: er worden steeds vaker portemonnees en fietsen gestolen.

    In mei mag een D/C-combinatie een voorwedstrijd spelen in De Kuip. Dat met 6-0 van Feyenoord wordt verloren, daar zit helemaal niemand mee. Ondanks een zege tegen Zwart Wit’28 degradeert het eerste elftal naar de tweede klasse. Ook het derde en vierde elftal moeten een stapje terugdoen. Troost Systeemcentrum wordt de nieuwe, ambitieuze hoofdsponsor van ASWH. Amateurvoetballers worden met ingang van dit seizoen ook met gele en rode kaarten geconfronteerd. Reeds in september wordt Troost failliet verklaard. Via een zogenaamd sponsorcollectief wordt het financiële gat gedicht. Het eerste elftal, met de teruggekeerde Jaap Kense als schutter, draait in de top van de tweede klasse mee. Cor Provily wordt in november benoemd tot erelid van ASWH. Voorzitter John van Spronsen treedt af. Cor Scheurwater pakt de hamer op.

    ASWH 1, waarvan René Vermunt trainer blijft, grijpt in 1993 naast de titel en ook de nacompetitie wordt geen succes. Michel Devilee keert na twee jaar Excelsior terug bij ASWH. In september verschijnt voor de 500e keer het zo vertrouwde Weekbericht. Hoewel de resultaten goed zijn, besluit het bestuur het contract met René Vermunt niet te verlengen. Hij wordt opgevolgd door Arie van der Zouwen. De Stichting ASWH publiceert voor het eerst de namen van de 1000 gulden-sponsors. De oefenwedstrijd van ASWH tegen Feyenoord 2, dat met tal van cracks naar Ambacht komt, trekt liefst 1500 toeschouwers.

    Gerrit Scheurwater maakt in januari 1994 bekend na zeven jaar te stoppen als jeugdtrainer, een functie die hij heeft gecombineerd met die van Jeugd Technisch Coördinator. Wel geeft hij aan dat voor speciale projecten altijd een beroep op hem kan worden gedaan. Paul Tims wordt assistent-trainer bij het eerste elftal. Een andere voormalig eerste elftal-speler, Jan Verveer, wordt aangesteld als jeugdtrainer. Het tweede elftal lijdt een historische nederlaag bij Katwijk 2: 10-0! In april overlijdt de markante ASWH’er Marius Lodder. Het eerste, lange tijd koploper, loopt veel puntverlies op en is nog een jaar veroordeeld tot voetballen in de tweede klasse. De festiviteiten rondom het 65-jarig jubileum worden afgesloten met de overhandiging van een cheque van 10.000 gulden aan het bestuur. Eén van de oprichters, Bas van Wingerden, brengt felicitaties over vanuit Canada. Jur Sturrus en Wim Verhoeven mogen zich lid van verdienste noemen. De Club van 100 bestaat eindelijk officieel: de huidige wethouder Henk van der Giessen is het eerste lid. Het eerste bestuur van de Stichting ASWH bestaat uit Nico van der Ent, Wim Helmink, Jan van der Wulp, Jan Penning, Eddy Koppers en Ton Doornink. In oktober tonen de Volendamse baltovenaars Arnold en Gerrie Mühren hun kunsten tijdens de bekende Herfstweek.

    Het jaar 1995 begint met droevig nieuws: Johan Kanters, bestuurslid van 1954 tot 1962, overlijdt. Het eerste elftal schopt het tot de nacompetitie, waarin wordt gewonnen van Ter Leede en Vitesse Delft. De promotiewedstrijd lokt bijna duizend Ambachters naar Tiel (terrein TEC), waar DTS’35 de tegenstander is. Na een 1-1 stand na 90 minuten knikt Michel Devilee in de verlenging de winnende treffer in de touwen: 2-1. ASWH is terug op het hoogste amateurniveau. De Dordtse artiest Willy Batenburg luistert de feestavond op. In mei sterft Johannes van Wingerden, een van de oprichters van ASWH. Bé Vijge stopt na vele jaren als leider van het eerste. Bouwbedrijf Van Wingerden/Karwei Bouwmarkt wordt de nieuwe shirtsponsor van de hoofdmacht. Wim van Soest, de man achter kledingsponsor Kappa, komt voor het eerst in beeld bij ASWH. De presentatiegids, waaraan Ton Doornink, Jasper van den Herik, Aad van der Leer, Wim van der Steen, Ben Roode, Arie Scheurwater, Hans Valk, Patrick van der Wulp en André Valk jarenlang hun medewerking verlenen, ziet er weer gelikt uit. De jeugd neemt met een recordaantal pupillenteams deel aan de nieuwe competitie. Voor het eerst sinds mensenheugenis wordt Sinterklaas niet ontvangen in het jeugdcentrum, maar in de kantine.

    In januari 1996 besluit het bestuur het contract met de succesvolle oefenmeester Arie van der Zouwen te verlengen. Vanwege veranderingen bij de Totalisator stop Kees Barendregt na een slordige dertig jaar met het ophalen van toto- en lotto-formulieren. Ron Tempelaar en André Penning spelen in maart een proefwedstrijd bij het Tilburgse Willem II. Van een vervolg is het nooit gekomen. In dezelfde maand moet ASWH veel te vroeg afscheid nemen van de op vele fronten actieve Jasper van den Herik. De bekende krijtploeg raakt door hun gevorderde leeftijd de nodige mensen kwijt, onder wie Arie Legerstee (liefst 57 jaar in touw voor ASWH op velerlei gebieden), maar slaagt erin vervangers te vinden. De Stichting ASWH organiseert de ludieke loterij Schijt je Rijk, waarbij een koe op het hoofdveld de winnaar bepaalt. In juni wordt doelman Willem-Jan Barendregt lid van ASWH. Hij zal (mede) vele jaren het gezicht van het eerste elftal bepalen. De meest talentvolle keeper die ASWH ooit heeft gekend, Jan Scheurwater, verhuist naar Dordrecht’90. Hij debuteert in het betaalde voetbal tegen MVV. De Herfstweek in oktober is niet meer weg te denken. Ditmaal laten zelfs de voetbalbroers Gérard en Dennis de Nooijer hun gezicht zien. Cor Provily, materiaalman, theezetter én nog heel veel meer, wordt geveld door ernstig lichamelijk ongemak. Zijn wegvallen laat een groot gat binnen ASWH achter. In het Home of History in de Rotterdamse Kuip vindt voor het eerst een zogenaamde sponsoravond plaats. Victor Deconinck praat de avond aan elkaar en een pan el, met onder anderen burgemeester Jonker en Arie van Eijden (destijds KNVB, inmiddels weer directeur bij Ajax), voert de discussie. Arie van der Zouwen vertrekt als hoofdtrainer.

    Arie Romijn wordt begin 1997 gepresenteerd als opvolger van Van der Zouwen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie wordt Jan Scheurwater gehuldigd vanwege zijn 60-jarig lidmaatschap van ASWH. Sportpoint Ambacht komt met het initiatief om jarige jeugdleden een cadeaubon te schenken. Op 11 april slaat wethouder Van Cortenberghe de eerste paal voor de bouw van sponsorhome en kleedkamers. Architect is ASWH-lid Ron de Goeij. Het eerste presteert wonderbaarlijk goed in de sterke hoofdklasse A, de ‘bollenafdeling’. Na een 3-1 zege tegen landskampioen Scheveningen is er zelfs zicht op het kampioenschap. Een 3-3 gelijkspel tegen FC Lisse en verlies bij Veere gooien echter roet in het eten. De topper tegen Lisse wordt zo druk bezocht dat er op één middag liefsmet Groote Lindt 2t 940 liter bier wordt verkocht. In mei komt Cor Provily, na maandenlange revalidatie na een herseninfarct, weer thuis. Herman van Benthem, Nico van der Ent en Dick van der Wulp (de laatste twee worden lid van verdienste) verlaten om uiteenlopende redenen het hoofdbestuur. Oktober is een memorabele maand: het sponsorhome wordt op de 25e feestelijk geopend door Burgemeester Jonker, maar vrijwel tegelijkertijd wordt bekend dat oud-voorzitter Frans van Son is overleden. Tevens verschijnt ASWH, met dank aan Gert-Jan Hakkesteegt en Asro Assurantiën, met een eigen site op internet. Leo van den Berg lost in november Cor Scheurwater af als voorzitter. Laatstgenoemde mag voortaan wel de hoogste onderscheiding binnen ASWH, die van erelid, met zich meedragen. John van Spronsen en Teun Visser worden lid van verdienste.

    Het contract met Arie Romijn als hoofdtrainer zal tot één seizoen beperkt blijven. In januari 1998 wordt bekend dat Hans Maus als zijn opvolger aan de slag gaat. Barendrecht wint voor de vijfde maal het GCS-zaalvoetbaltoernooi en mag de beker houden. Lid van verdienste Cees Nouwen overlijdt in maart. In diezelfde maand moet het bestuur een weinig populaire maatregel nemen: na de 5-1 nederlaag tegen Scheveningen wordt trainer Arie Romijn op non-actief gesteld. Jan van der Hoek, reeds actief als scout, neemt de honneurs de rest van de competitie waar. Het mag echter niet maar baten, want degradatie is onontkoombaar. Het 2e elftal wordt na een nek aan nekrace kampioen van de res. hoofdklasse. De kampioenswedstrijd wordt met 13-1 van tricht 2 gewonnen. Ook het 3e viert het kampioenschap en promoveert raar de res. 2e klasse. Edwin Middendorp, de sterke spits van het eerste, moet vanwege knieproblemen vrezen voor zijn voetballoopbaan. Het A1-elftal pakt via een 2-0 zege op Almkerk de titel en promoveert naar de hoofdklasse van het district Zuid 1. Joop Valk, die eerder dit jaar een darmoperatie heeft ondergaan, wordt gekozen tot vrijwilliger van het jaar in Hendrik-Ido-Ambacht. Uit handen van wethouder De Koning krijgt hij de Maartje Alting Trofee uitgereikt. Hans Valk zwaait na tien jaar af als wedstrijdsecretaris van de senioren. In juni neemt ASWH het op tegen de gerenommeerde topclubs Celtic en Anderlecht. Vooral het treffen met Celtic wordt door de aanwezigheid van de gezellige Schotse supporters, die hun oude trainer én Ambachter Wim Jansen in de armen sluiten, een ware happening. Onder leiding van Piet Roodnat nemen wederom veel jeugdleden deel aan de traditionele sportkampen in Zeist. Pas in november verliest ASWH 1 tegen Roda Boys de eerste competitiewedstrijd. Wim van der Linden treedt toe tot het rijtje leden van verdienste. De jeugdmedewerkersavond mag zich weer in grote belangstelling verheugen. Papendrecht wint het eerste ASWH/Cascade topzaalvoetbaltoernooi. De belangstelling van het publiek in de Ridderhal overtreft de stoutste verwachtingen.