• GESCHIEDENIS 1939 - 1948

 • De Duitsers hadden voor ASW de twee volgende veranderingen in petto:

  A. Alle voetbalbonden, dus ook de CNVB, waar ASW bij aangesloten was, werden opgenomen in één bond, de NVB, nu nog zonder K. Dat betekende voor de ASW ‘ers opname in de NVB, afdeling Dordrecht.
  ASW was intussen wel begonnen net een nederlaagserie. Met partijtjes tegen Deto uit Barendrecht en RVVH (verlies 2-7!). Er is geen eindstand van de competitie 1939-1940.
  Het wachten was nu op het beginnen van de competitie in de nieuwe voetbalorganisatie. De eerste wedstrijden: ASW 1 tegen Rijsoord 1 uit (winst 2-3) en ASW 2 thuis tegen Geluksvogels 2, langzamerhand meer bekend onder de naam VVGZ ((winst 5-0!).
  De andere tegenstanders van de Ambachters in deze competitie 1e klasse afdeling Dordrecht zijn: Pelikaan, Gelukvogels, De Zwerver, Groote Lindt, V.V.E. en Oranje Wit. Concluderend: allemaal clubs uit de directe omgeving. Voordeel: geen reiskosten en veel publiek. Nadeel: minder deelnemers en dus minder wedstrijden.
  ASW eindigt in de middenmoot, 14 wedstrijden en eveneens 14 punten. Ook het 2e elftal is zeer regionaal ingedeeld en besluit haar competitie op een keurige tweede plaats. De volgende competitie is weer verder afgeslankt want de kampioen Pelikaan is gepromoveerd en ASW 1 gaat met de overgebleven collega clubs verder. Na slechts 12 wedstrijden wordt de eindstand opgemaakt en prijkt ASW helaas op de laatste plaats met vijf schamele punten.

  1941/42 - 1e kl. Afd. Dordrecht
  Oranje Wit 12 17 32-20
  Groote Lindt 12 16 40-23
  De Zwerver 12 15 39-39
  Geluksvogels 12 14 33-20
  V.V.E. 12 12 28-27
  Rijsoord 12 5 20-41
  A.S.W. 12 5 16-38

   

  B. ASW moet in mei 1942 haar voetbalterrein inleveren.
  Op last van de Duitse bezetters moet het voetbalveld bouwland worden en moeten de wit-zwarten een andere voetbalarena zoeken. Na lange onderhandelingen vindt ASW onderdak bij de andere Ambachtse voetbalclub IFC, dat in september 1936 naar de Nieuwe Bosweg was verhuisd. Wat betreft de verrichtingen van het ASW juniorelftal kon vermeld worden dat deze zeer verdienstelijk, in de competitie 1941-1942, in 11 wedstrijden 19 punten wist te verzamelen

  Op de Algemene Ledenvergadering van 17 februari 1942 wordt het bestuur weer veranderd. Het voorzitterschap, dat in deze oorlogsjaren tijdelijk door Th. van den Berg, (slechts 2 maanden) en door M. Terlouw (2 jaar) was bekleed, wordt door H.J. Haksteeg, die na terugkeer uit militaire dienst penningmeester was geweest, weer wordt overgenomen. De voorzittershamer zou hij tot 1971 blijven hanteren.

  In feite zou de competitie 1e klasse afdeling Dordrecht 1942-1943 het laatste worden in oorlogstijd. Weer met zeven deelnemers. Oranje Wit was als kampioen in de vorige competitie geëindigd en haar reserve-elftal nam haar plaats in. Alle wedstrijden (12) werden nog afgewerkt en VVGZ mocht de kampioensvlag hijsen en ASW behaalde met 15 punten de derde plaats. Daarna trad er in de gehele voetbalwereld een uiterst moeilijke periode aan. Grote tekorten aan spelers (onderduiken en tewerkstelling in het gehate Duitsland, was de oorzaak, De wedstrijdsecretaris van ASW, Cees Verhoeven zat regelmatig, net als zijn collega wedstrijdsecretarissen, met de handen in het haar. Uiteindelijk zou op 12 februari 1944 het standaardelftal van ASW nog een keer in de voetbalwei komen en wel tegen De Zwerver, verlies 1-5.Daarna was het einde verhaal.

  Na het verlaten, lees uit het land schoppen, van de gehate Moffen, de scheldnaam voor de Duitsers,  kwamen de ASW-bestuurders al weer snel bijeen om de voetbaldraad weer op te pakken. De eerste wedstrijd was tegen gastheer IFC, verlies 3-0. Zeer vereerd was men dat ASW werd uitgenodigd voor de openingswedstrijden van de nieuwe voetbalterreinen van HSV uit Heerjansdam en OSS uit Dordrecht.

  In het voetbalseizoen 1945-1946 deed ASW 1 van zich spreken door fraai tweede te worden achter  het ongenaakbare Groote Lindt 1. Deze club promoveerde naar de 4e klasse van de KNVB. Er was ook weer een derde elftal geformeerd. Merkwaardigerwijs was dit elftal in de zelfde 2de klasse A ingedeeld met ASW 2. Het derde werd laatste met 77 tegendoelpunten.

  Onze vereniging viel ook in die jaren op. Er werden bijvoorbeeld "uitjes" georganiseerd. Men ging bijvoorbeeld met 80 deelnemers met bussen naar Breda en omgeving. De competitie 1946-1947 wordt weer gekenmerkt door een lange "ijstijd". Eerst begin april 1947 kan de bal weer aan het rollen gebracht worden. Ook in het organiseren van gezellige feestavonden excelleert de vereniging. Een fantastisch feest, op 15 April 1947, is een sprekend voorbeeld. Aan het einde van de competitie ziet ASW zich terug op een bescheiden 5e plaats. Een zeer droevige gebeurtenis is het plotseling overlijden op zeer jonge leeftijd van bestuurslid Kees Helmink. Eindstand seizoen 1947-1948: weer ASW op de 2e plaats, nu achter Heerjansdam.

  Opnieuw terrein problemen.
  Aan de situatie, dat de eerste drie elftallen hun thuiswedstrijden bij IFC en het 4e elftal en de junioren bij vv Zwijndrecht afwerkten, kwam abrupt een einde toen het bestuur van IFC met het motief, ons veld wordt teveel belast, ASW de deur wees. Het gastheerschap van de vv Zwijndrecht bleef gelukkig ongewijzigd en zou nog meerdere jaren met grote dankbaarheid van de ASWH leden voortduren. Ook IFC zij veel dank voor zes jaar lang het beschikbaar stellen van haar terrein. In deze moeilijke periode van de vereniging was er wel een lichtpuntje. ASWH werd uitgenodigd om mee te doen aan het in die jaren befaamde Dordtse Dagblad Toernooi. Men behaalde slecht een puntje in drie wedstrijden, maar dat kon de pret niet drukken.

  De volgende competitie stond voor de deur. Wat nu? Gelukkig was landbouwer Plaisier, uit Ridderkerk, die ASWH een weiland aan de Pruimendijk ter beschikking stelde. Het was qua afmetingen een bescheiden terrein. Met vereende krachten werd het weiland tot een acceptabel voetbalveld bewerkt. Men kon alsnog aan de competitie 1948-1949 gaan deelnemen. De eerste competitiewedstrijd op het nieuwe veld was: ASWH 1 - Rijsoord 2 met als uitslag 5-0 winst. De opmaat voor een kampioenschap?