UA
 • Ik weet niet of je het herkent: ik vind een EK leuk om te volgen, maar het doet me veel minder als het zelf bijwonen van een wedstrijd. Ongeacht of er sprake is van kunstgras of gewoon gras, het gras is voor mij groener langs de lijn.

  Het goede nieuws is: de eerste stappen zijn alweer gezet! ASWH 1 heeft het eerste blok van de voorbereiding afgesloten met een oefenwedstrijd tegen FC Dordrecht onder 21 (2-3 verlies, na een knappe 2-0 voorsprong) én de competitie-indeling van ASWH is bekend.

  ASWH start, na het glansrijke kampioenschap van afgelopen jaar, dit seizoen in de Derde Divisie B.
  De competitie bestaat uit alle drie de Zeeuwse Derde divisionisten (Hoek, Goes en Kloetinge), de enige Limburgse deelnemer (SV Meerssen), vijf Brabantse clubs en negen verenigingen uit Zuid-Holland. Totaal dus achttien teams.

  De Derde Divisie B kent veel verschillende elementen. Allereerst een aantal mooie regio-derby’s: Smitshoek, SteDoCo en TOGB. Daarnaast natuurlijk de wedstrijden tegen de reeds genoemde Zeeuwse clubs (uniek dat zij alle drie in dezelfde competitie uitkomen). Ook de tegenstanders in het westen spreken aan: FC Lisse, ’s-Gravenzande, Rijnvogels en de sjieke verenigingen Quick en VVSB. Nieuw in competitieverband zijn maar liefst negen verenigingen uit de voormalige zondag divisies: Blauw Geel’38, OJC Rosmalen, Gemert, UNA en de al gememoreerde teams van SV Meerssen, Goes, Quick, TOGB en VVSB. Tenslotte gaat ASWH weer de strijd aan met de oude bekende degradant uit de Tweede Divisie Kozakken Boys.

  Een mooie competitie met voor elke liefhebber wat te halen. Of je nu op zoek bent naar het oude vertrouwde, het nieuwe, wedstrijden in de regio of juist ver er buiten, makkelijke tegenstanders of moeilijkere, het zit er allemaal in. Zeventien mooie potjes in Hendrik-Ido-Ambacht en zeventien in het midden en zuidelijke deel van Nederland.

  De verenigingen in de andere Derde Divisie (A) gaan we in de reguliere competitie dus niet treffen, wellicht wel in promotie-degradatie wedstrijden aan het eind van het seizoen. Ook daarin veel gerenommeerde clubs: wat te denken van IJsselmeervogels, Excelsior 31, Harkemase Boys, Genemuiden, Sparta Nijkerk, bekerstuntploeg Hercules en de amateurs van Ajax. Ook die competitie staat dus bol van de mooie wedstrijden. Als ASWH een keer vrij is, kun je daar een keer gaan kijken.

  De kansen van ASWH? De eerste kenners voorspellen een plek in de middenmoot. Die plaats lijkt op basis van de resultaten van afgelopen seizoen (kampioen en winnaar van alle drie de periodes) realistisch. Zelf droom ik altijd graag weg aan het eind van mijn column: lang meedoen om de bovenste plaatsen, een periodetitel of zelfs het kampioenschap in de Derde Divisie B in 2025. Hoe zou dat eruit zien? Het mooie van de zomerstop is: alles kan nog en als ik naar de competitie- indeling kijk, hoeft er voor mij niets aan de stand te veranderen: met de A als eerste letter staat ASWH namelijk nu al bovenaan!

  Het speelschema is bekend. De eerste wedstrijd van ASWH is een uitwedstrijd op zaterdag 17 augustus tegen Quick .

  Rutger Rotmeijer