ASWH
Jack van den Berg: “ik ben er trots op wat wij tot nu toe bereikt hebben”
10 augustus, 2016
Komende zaterdag begint het nieuwe seizoen voor ASWH met een primeur. De competitie starten in de 3e divisie. Wie had dit een half jaar geleden durven dromen. Met trainer Jack van den Berg blik ik terug op het afgelopen seizoen. Maar een vooruitblik op het komende seizoen mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Jack
Wedstrijd analyseren voor radio Rijnmond.
De thans 57-jarige Jack van den Berg is in juli aan zijn tweede seizoen begonnen als trainer van ASWH. Terugkijkend op zijn sportieve leven staat vast dat Jack meer is dan een gemiddelde voetbaltrainer. Hij is een trainer die echt verstand van voetbal heeft, een trainer die de juiste spelers op de juiste plaats zet en tactisch boven zijn collega’s uitstijgt. Maar hij is ook een trainer die lastig is voor bestuurders en (bijna) nooit tevreden is met de geleverde prestaties van zijn spelers.
De mens Van den Berg staat daar haaks op. Hij is sociaal, rechtvaardig, heeft oog voor zijn omgeving en is een verenigingsman die zich in een kantine met supporters thuis voelt.

Jack van den Berg is geboren in het Rotterdamse Kralingen, stamt uit een sportief gezin, is getrouwd met Marianne en heeft twee kinderen. De vader van Jack, Bas van den Berg, was een bekend scheidsrechter en floot jarenlang in de 2e divisie. Met zijn 89 jaar is hij nog regelmatig toeschouwer bij de club waar Jack werkzaam is. Zo was hij ook present tijdens de allesbeslissende wedstrijd tegen Noordwijk. De moeder van Jack overleed op 50-jarige leeftijd.
Hij begon zijn voetballoopbaan bij de vv Lombardijen. Als jongentje van 9 jaar ging hij naar Feyenoord en speelde daar tot zijn 18e jaar. In de landelijke jeugd speelde o.a. met Sjaak Troost, Ed Ridderhof en Joop Hiele, zijn trainer was Leo Beenhakker. Na zijn Feyenoordperiode ging Van den Berg voor Zwart Wit ’28 spelen. Daarna speelde hij zes seizoenen voor Barendrecht, keerde weer terug naar Zwart Wit om vervolgens zijn voetballoopbaan af te sluiten bij het net naar de 4e klasse gedegradeerde SC Feyenoord. Als dertigjarige speelde hij met spelers van achttien, negentien jaar, waaronder Johan Sturrus, zijn huidige assistent, en fungeerde hij op het veld als verlengstuk van trainer Dammes van Wilgenburg. Als een soort wegkapitein stuurde hij de spelers aan, en met succes. In drie jaar tijd was SC Feyenoord 1e klasser. Na deze periode besloot hij op advies van Wim Jansen om trainer te worden.

Als beginnend trainer startte Van den Berg zijn loopbaan bij de C1-jeugd van stichting Feyenoord. Na vier jaar ging hij aan de slag bij het Rotterdamse Zwart Wit ’28. Maar vanwege een slechte relatie met de toenmalige voorzitter besloot hij om van club te veranderen en vertrok naar SHO in Oud Beijerland. Ook bij die club voelde Jack zich niet echt gelukkig, de resultaten vielen tegen en dat was de reden om de Oud Beijerlanders na een jaar vaarwel te zeggen. In 2001 kwam hij in contact met ASWH en dat klikte, na een moeizame start, wel. Van den Berg maakte een zeer succesvolle periode door. Het hoogtepunt viel in 2005 en 2006, met het landskampioenschap, het winnen van de landelijke beker en de Super Cup als hoogtepunten. Alles werd gewonnen wat er maar te winnen viel. Na vijf mooie jaren vertrok hij naar de vv Barendrecht waar hij maar liefst negen seizoenen zou blijven. En met succes. Promotie naar de hoofd- en topklasse waren de absolute hoogtepunten bij de Barendrechters. In het seizoen 2013-2014 werd hij naast Barendrecht ook trainer van de zondag 1e klasser IFC. Heel bijzonder was toen Jack in het seizoen 2015-2016 terugkeerde bij ASWH. Na een stroef begin werd het seizoen toch nog succesvol afgesloten met promotie naar de 3e divisie.
Jack 2
Coachend langs de lijn met in zijn kielzog assistent-trainer Johan Sturrus
Waarom ben je teruggekomen naar ASWH?
“Ik heb het bij Barendrecht negen jaar fantastisch naar mijn zin gehad, want Barendrecht is een mooie club. Maar ja, op een gegeven moment krijg je het gevoel van, wanneer ga je weg. Je moet toch niet het gevoel krijgen dat je een jaar te lang doorgaat, dat zou doodzonde zijn. Toen kwam ook ASWH. Gezien de ambities van de club heb ik niet lang hoeven te twijfelen om die stap naar Ambacht opnieuw te maken. ASWH hikte al een paar jaar tegen promotie aan, dus die uitdaging wilde ik wel aangaan.

In 2006 vertrok je na een succesvolle periode bij ASWH, vind je de club veranderd?
“Nee, juist niet, ik vind er niets veranderd. Er zou juist wel iets moeten veranderen. Als ik ASWH vergelijk met Barendrecht is het daar elk jaar wat professioneler geworden. Ik kon daar bijvoorbeeld beschikken over video-analist, krachthonk en een hersteltrainer. Dus als ik ASWH vergelijk met negen jaar geleden ja, dan vind ik nog veel dingen hetzelfde, het zou wel wat professioneler mogen. Ik weet niet hoe vorige trainers hierin hebben gestaan. Een trainer is een professional, die moet ook meehelpen de club organisatorisch beter te maken. Een club moet er ook voor open staan en al niet bij voorbaat roepen, oh, daar heb je die trainer weer.”

Hoe kijk je terug op het achterliggende seizoen?
“Dat was heel zwaar. Het is algemeen bekend dat het in het begin van het seizoen niet goed ging. Samenwerken met een technische commissie was nieuw voor mij. Voorheen had ik maar met een enkel persoon te maken en die liet je je gang gaan. Maar nu moest ik met vijf man communiceren. Ook met de spelersgroep begon het lastig. Wanneer spelers wissel stonden heb ik veel boze koppen gezien. Ik vind, als je als speler niet tevreden bent moet je met de trainer praten en niet naar een TC toegaan. Dus ja, dat was best een moeilijke start. Maar na deze moeizame aanloop ging het wel steeds beter. Ons positiespel ging vooruit en daardoor gingen wij ook dominanter voetballen. Op het positiespel hebben we dan ook eindeloos getraind. Hoe er aan het einde van de competitie werd gespeeld was een wereld van verschil met het begin. Tegen Kozakken Boys en de wedstrijden tegen Noordwijk stond er een team. Vooral de twee nacompetitiewedstrijden tegen Noordwijk speelden we heel knap, ik heb daar echt van genoten. Waar ik vooral op gehamerd heb, is de spelers er op te wijzen geen gekke dingen te doen, de rust bewaren. Heel knap hoe de spelers dit opgepikt hebben. Ik ben er dan ook heel trots op dat wij dit met elkaar bereikt hebben.”

Je gaat nu aan je tweede seizoen beginnen ben je tevreden over de samenstelling van de selectie?
“Ja, daar ben ik wel tevreden over. Kijk, we hebben dit seizoen behoorlijk moeten bezuinigen, maar ondanks dat vind ik dat wij een goede selectie hebben. Ik ben er tevreden over. Hoewel je toch moet afwachten waar je in de 3e divisie staat.”

Wat zijn je verwachtingen voor het komende seizoen?”
“Dat is nog moeilijk te voorspellen. Kijk, wij zijn pas een week (dit interview is 23 juli gemaakt) aan het trainen en er zijn een aantal nieuwe spelers bijgekomen. Sommige spelers komen vanuit de 1e klasse dus je moet toch maar afwachten hoe zij zich ontwikkelen en of zij het niveau al aankunnen. Behalve de twee spitsen Robin Mulder en Michael van Dommelen is de basis gebleven. Met alle respect voor Robin en Michael, maar nieuwe spitsen inpassen gaat sneller dan een heel nieuw middenveld. Bovendien wil ik blijven spelen zoals aan het einde van het afgelopen seizoen, dominant spelen en niet de bal achterin rondtikken. Voor ASWH zijn er een aantal onbekende clubs bij gekomen. Met Barendrecht heb ik zes jaar in de topklasse gespeeld dus de meeste clubs ken ik wel. Maar hoe sterk die zijn is op dit moment moeilijk in te schatten. DVS ’33 bijvoorbeeld is vorige jaar in de topklasse gekomen en schijnt een heel aardige ploeg te hebben. Waar wij staan? Ik ga er voor om in het linker rijtje spelen.”

Jack 2
Een coach die alles geeft om zijn elftal beter te maken. Dat is Jack.
Wat vind jij van de nieuwe competitiestructuur? Verre reizen, minder publiek voetballen tegen Jong Volendam, Groningen en Almere City?
“Als je wil promoveren dan zitten daar consequenties aan, daar moeten we niet moeilijk overdoen. Hoe hoger je komt te spelen hoe langer de reisafstanden. Ik denk dat het een fantastisch competitie wordt in de 3e divisie hoewel ik minder blij ben met die beloften teams uit het betaald voetbal. Ik heb niets tegen die clubs hoor, maar de sfeer die een zaterdagclub uitstraalt zullen wij bij deze tegenstanders missen, net zoals het publiek. Nee, wij zitten echt niet op dit soort tegenstanders te wachten.”

Hoe kijk jij tegen de 2e divisie aan?
“Ook ASWH probeert zo hoog mogelijk te voetballen, maar of het er nou leuker op wordt in de 2e divisie betwijfel ik. Je moet dan op zaterdagmiddag om 5 of 6 uur spelen en daardoor gaat de traditionele zaterdagmiddag van de amateurclubs er toch heel anders uit zien. Wat denk je, als je na afloop van de wedstrijd in de kantine komt, zal die niet meer vol staan. Ik moet zeggen dat er zes jaar geleden bij de vorming van de topklasse ook sceptisch naar werd gekeken, maar het is wel een succes geworden. Maar nu met die zondagclubs en die tweede elftallen erbij, zijn we weer sceptisch. Maar laten we het afwachten. Ik denk wel dat het voor het echte verenigingsleven van het amateurvoetbal niet goed is. Geen wedstrijden van het 1e elftal meer om half drie is moeilijk voor te stellen. Maar goed, wij zitten in de 3e divisie, laten we de ontwikkelingen maar afwachten.”

Hoop je nog eens bij een topclub, zoals IJsselmeervogels of Quick Boys, aan de slag te gaan?
“Daar had ik veel eerder aan de slag gekund. Na zes seizoenen Barendrecht werd ik gevraagd door Spakenburg. We werden het eens over de voorwaarden en ik tekende een contract. Toen ik eenmaal getekend had begon ik te twijfelen. Ik ging mij afvragen of ik wel bestand zou zijn tegen de druk daar en de reisafstanden, hoeveel uren moet ik in de auto doorbrengen. Ik ben een gevoelsmens, een verenigingsman en een sociaal leven vind ik belangrijk. Ik belde Spakenburg op dat het niet doorging! Twee jaar eerder had ook IJsselmeervogels al interesse getoond. De kans om bij een grote club aan de slag te gaan die is er zeker wel geweest. Zelfs afgelopen winter ben ik nog door een club uit de Bollenstreek benaderd, waar ASWH overigens van af wist, maar ook daar ben ik niet op ingegaan.”

Je bent 57, hoe lang ga je nog door als trainer?
“Ja, ik moet ook mijn centjes verdienen (Jack is full time trainer), bovendien vind ik het hartstikke leuk. Nee, ik ga geen voorspelling doen wanneer ik ga stoppen, Ik voel me nog een jonge hond dus ik ga nog wel even door. Maar goed, ooit komt toch het moment dat ik een stapje terug moet doen. Dan zou ik wel een functie ambiëren om als technische man te gaan werken bij een club, om met die club het technische beleid te bepalen en trainers aan te stellen. Het zit er ook aan te komen dat 2e en 3e divisieclubs in de toekomst zo’n man aan gaan stellen. Dat zou een geweldige job zijn, ik denk ook dat zo’n functie op mijn lijf geschreven is. Kijk, zo’n functie kan ook commercieel uitgebreid worden met bijvoorbeeld contacten onderhouden met sponsors.”

Barendrecht en ASWH hebben veel betekend in je trainersloopbaan. Zou je bij een van de twee ook een punt achter je trainerscarrière willen zetten?
“Jaaaa…., dat zou heel mooi zijn en dan in de functie van technische man zoals ik eerder schetste. Maar voorlopig ben ik de komende jaren nog trainer.”

door Gerrit Scheurwater
 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft