ASWH
Henk van der Meulen: “Voor mij is ASWH een heel belangrijk onderdeel van mijn leven”
30 december, 2018
Deel 1
Henk Vd Meulen 2
Sinds 3 december is de 61-jarige Henk van der Meulen de nieuwe penningmeester van ASWH. Hij is er één van de gouden generatie uit de jaren 80 toen ASWH naar de top van het amateurvoetbal promoveerde. Na zijn voetbalcarrière bleef hij zich in dienst stellen van ASWH met als drijfveer om de leden van ASWH iets te kunnen bieden waardoor de onderlinge sociale cohesie tussen de leden wordt bevorderd. Voor Henk is ASWH een belangrijk onderdeel van zijn leven.”

Als geboren Boskoper en vanaf zijn 7e jaar woonachtig in Slikkerveer kwam Henk, in 1967, op 10-jarige leeftijd in Hendrik-Ido-Ambacht wonen. Zijn vader was oorspronkelijk stuurman op de grote vaart maar later is hij aan wal gaan werken bij stuwadoorsbedrijf Thomsen’s Havenbedrijf. Moeder Van der Meulen was tot aan de geboorte van Henk kleuterleidster. Henk heeft een dochter, Marloes en twee kleindochters Sarah en Feline.
Via de Prins Willem-Alexanderschool in Ambacht volgde Henk een opleiding aan het gymnasium in Rotterdam en vervolgens het atheneum aan het gemeentelijke lyceum in Dordrecht. Hoewel spijbelen een van zijn “hobby’s” was om maar ergens op straat te kunnen voetballen slaagde hij wel voor zijn examens. Na zijn school solliciteerde hij bij de politieacademie maar de sollicitatieprocedure was zo scherp dat hij net niet werd aangenomen. Op voorspraak van zijn oma in Boskoop kwam Henk in contact met de directeur van de AMRO bank Boskoop. Via personeelszaken is hij 1977 terecht gekomen bij de AMRO bank in Rotterdam. Bij die bank is Henk 40 jaar, zijn enige werkgever, in dienst geweest. Daar was hij vermogensstructureerder en als zodanig gaf hij financiële adviezen aan vermogende particulieren en ondernemers. Honkvast zou je Henk kunnen noemen want hij woont 50 jaar in Ambacht en is ook al 50 jaar lid van ASWH. Dit jaar is hij op zijn 60’ste jaar vervroegd gestopt met werken.

Hoe begon je sportieve loopbaan?
“Op mijn 10e jaar werd ik lid van ASWH. Beetje tegen de zin van mijn ouders die het waarschijnlijk beter vonden dat ik naar de padvinderij, tennis of hockey ging. Ik werd ingedeeld in pupillen B en mijn eerste leider was Cor Provilij. Ik weet nog dat ik tijdens mijn eerste wedstrijd als linksbuiten werd opgesteld. Er waren toen bij de pupillen nog geen selecties. Toen ik in B1 kwam was dat de eerste keer dat ik in een selectie-elftal uitkwam. Oud 1e elftalspeler Bas van den Bovenkamp was daar trainer van.”

Wanneer werd voetballen echt serieus?
“Het voetballen begon voor mij echt in A1. Toen liep de leeftijd nog door tot 19 jaar en Joop Valk en Leo Vroegindeweij waren mijn trainers. De drieling Rijnenberg waren onder andere mijn medespelers. Op mijn 18e jaar ging ik over naar de senioren.”

Was dat de stap naar het 1e elftal?
1E Elftal
1e elftal 1976. Staand vlnr Simon van der Meulen, Jan Doorduijn (elftalleider), Geert Wielinga, Paul Marseille,
Henk van
der Meulen, Wim van 't Hoff, Fred Rijnenberg, Pleun van 't Hoff (verzorger), Ab Ritmeester, Dick van der Giessen (bestuurslid), Leo van Graafeiland (trainer). Gehurkt Robert Dorré, Joop Jacobs, Gerard Hansma, Leendert Rijnenberg, Jan van der Padt, Fred Burksen.

“Ja, maar eerder mocht ik op 17-jarige leeftijd mijn eerste wedstrijd spelen in het 1e, in december 1974 in de sneeuw tegen Heerjansdam. Gerrit van Wijngaarden was toen de trainer. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik linkshalf stond en Henk Mallegrom rechtshalf. Maar soms kwam Henk naar de linkerkant en zei, je moet mijn plek overnemen. De reden was dat mijn loopvermogen heel wat groter was dan dat van Henk. In het seizoen 1975-1976 ging ik definitief van de junioren over naar het 1e, samen met Gerard Hansma en Joop Jacobs.”

Hoe lang heb je het als 1e elftal speler volgehouden?
“Ik heb acht jaar permanent in het 1e gespeeld en acht seizoenen heen en weer. Daar bedoel ik mee dat ik afwisselend in het 1e en 2e uitkwam. Soms zag een trainer het niet in je zitten en dan was je de pineut. Ik daalde zelfs vrijwillig af naar het 3e. Onder trainer Vermunt werden er eens vier wedstrijden verloren, dat was aan het einde van mijn carrière, stond Wim Helmink bij mij op de stoep met de vraag, Henk wil je weer met het 1e meedoen? Dat was tegen Marken uit. Na de rust viel ik in en er werd nog twee keer gescoord uit mijn voorzetten ook. We wonnen met 2-1. Toen riep Vermunt; Van der Meulen…., maandag half acht trainen, dus toen zat ik er weer bij! Zo liet ik mij verleiden om na de legendarische beslissingswedstrijd, op 1 juni 1991 tegen Meppel om het behoud van het 1e klasserschap, nog een jaar door te gaan.”

Welke trainer heeft de meeste indruk op je gemaakt?
“Dat waren Arnold Lobman, die toen ik al 30 jaar was, mijn traptechniek nog heeft verbeterd, en Schleurholz Boerma. Ik weet dat hij heel jong was, we hadden ook een super jong elftal en die trainer leerde ons denken over hoe het voetbal gespeeld moest worden. Maar ook Henk van Osch, die maakte het elftal steeds beter. In zijn derde trainingsjaar werd hij kampioen en promoveerde met ASWH naar de hoogste amateurklasse. Maar de belangrijkste trainer die invloed op mij gehad heeft was Joop Valk. Door zijn vertrouwen in mij, kreeg mijn ontwikkeling een enorme boost.”

Wat was het absolute hoogtepunt van je voetbalcarrière?
“Als je aan een hoogtepunt denkt heb je het over een moment. Maar het team dat in 1982-1983 kampioen werd, met daarin spelverdeler Arthur Dorré die nog geen 27 jaar oud was maar wel met keeper Wim Berends de oudste speler was, beschouw ik als een uitzonderlijk goed elftal met allemaal talenten uit eigen jeugd. Als die spelers bij elkaar waren gebleven en een trainer hadden gehad die ons nog beter had gemaakt dan zou ASWH toen een topteam zijn geweest. Ook de generatie spelers die na ons kwam was bijzonder talentvol. Maar ja de meeste amateurclubs rammelden al met de portemonnee en ook de ASWH spelers konden de verleidingen van het “grote” geld niet weerstaan en vertrokken.”

Je zult ongetwijfeld ook minder leuke dingen meegemaakt hebben?
“Ja zeker, dat komt enerzijds omdat de trainers Cees van den Bosch en Gerard Weber het niet in mij zagen zitten. Cees van den
Feestavond 2
Feestavond met optreden van 
Mouth. 
Een van de activiteiten van
Henk in
1986.
Bosch bijvoorbeeld, die riep eens een keer dat ik alleen maar een hardloper was waar je niets aan had. Ik was geblesseerd maar ik hoorde deze opmerking van mijn vrienden. Ik vond het, los van die uitspraak, overigens ook een onaardige man.”

Wanneer ben je met vrijwilligerswerk voor ASWH begonnen?
“Dat was in 1985, ik was nog actief als speler. Toen organiseerde ik voor het eerst, met Ton Schreuders en René van Rijswijk, een feestavond voor het 1e, 2e 3e en het 4e elftal. Daarna heb ik met Ton het toen zo befaamde klutstoernooi, dat in verval was geraakt, opgepakt en weer op de kaart gezet. Daaraan koppelden we ook feestavonden voor de leden. Befaamde artiesten als Nico Haak en Mouth (van Mac Neal) kwamen de avonden opluisteren. Ik herinner mij ook een wedstrijd van oud-internationals tegen een regio-amateurteam. Oud-internationals Wim van Hanegem, Piet Schrijvers, Barry Hulshoff, Rob Rensenbrink en nog veel meer, waren van de partij. Het regioteam bestond uit spelers van verenigingen uit de regio. Prompt werd ik gebeld door cabaretier Freek de Jonge die vroeg of hij mocht komen collecteren voor de slachtoffers van de aardbeving in Mexico. Dat was in 1986. Dat werd een succes, voor 10 gulden mochten de mensen met hem op de foto en de collecte leverde ook veel geld op dankzij de oud-internationals die met de collectebus rondgingen. Maar het hoogtepunt vond ik wel het 60-jarig jubileum. De jubileumcommissie bestond toen uit Ton Schreuders, Joost Penning, Leo Noordzij, Wim Helmink, jij en ik. Wij hebben toen een ongeëvenaard programma neergezet. Een jeugdinterland tegen de DDR, een klutstoernooi, een schoolvoetbaltoernooi, een kindertheaterprogramma met Brammetje Horlepiep, een Sound Playbackshow, een triatlon en als klap op de vuurpijl een feestavond in de uitverkochte sporthal met 800 bezoekers met een optreden van Gerard Joling, toen een ster in opkomst. Een ander hoogtepunt die avond was dat wij als organisatie nog een cheque van 25.000 gulden aan voorzitter John van Spronsen konden overhandigen.”

Deel 2 verschijnt over drie dagen.

Door Gerrit Scheurwater
 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft