ASWH
Henk van der Meulen: “Voor mij is ASWH een heel belangrijk onderdeel van mijn leven”
2 januari, 2019
Deel 2
Henk Vd Meulen 2
Wat is jouw motivatie geweest om penningmeester van ASWH te worden?
“Eigenlijk was ik, toen ik stopte met werken, niet gemotiveerd om in het bestuur te gaan zitten. In de voorgaande jaren was Wim Helmink regelmatig langsgekomen met de voor hem kenmerkende vraag, joh Henk, we hebben een vacature in het bestuur, het wordt weer eens tijd dat je wat voor de vereniging gaat doen. Maar ik had er geen zin in. Nadat ik gestopt was met werken ben ik aan het Walking Football gaan deelnemen. Ik weet nog, ik was geblesseerd en zat in de kantine, komt Cor Scheurwater naar mij toe. Hij zegt: Henk we zijn bezig een financiële commissie in het leven te roepen. Een paar jaar geleden heeft het bestuur toegezegd een nieuwe commissie op te tuigen maar dat is nog steeds niet gebeurd. Ik heb de oud-penningmeesters Adrie Haksteeg en Herman van Benthem benaderd, heb jij ook zin om hieraan deel te nemen? Daar moet ik over nadenken Cor, zei ik. Een paar weken later kreeg ik Adrie aan de telefoon, er volgde een leuk gesprek en toen dacht ik, ik ga het doen. Een paar keer per jaar bijeenkomen met de financiële commissie om te filosoferen over de financiële positie van ASWH moet te doen zijn.”

Toen viel je met je neus in de boter?
“Je wordt er in gezogen, op een gegeven moment kom je er achter wat er allemaal speelt en je krijgt te horen dat penningmeester Jan Helderop gaat stoppen.”

Wat speelde er dan allemaal?
“Nou, dat we vorig seizoen een matig financieel jaar hadden en dat de communicatie hierover beter kon. Ook kwam ik er achter dat niet iedereen wist wie waarvoor financieel verantwoordelijk was. Dit heeft geleid tot een aantal maatregelen.

Maar toch ben je penningmeester geworden?
“Ja, maar in eerste instantie als interim omdat ik heb gezegd dat ik zeker wil weten dat we voor het seizoen 2019/2020 tot een sluitende begroting van de stichting kunnen komen. Vroegtijdige toezeggingen van onze topsponsors zijn hierbij onontbeerlijk als basis voor het spelersbudget. Achter de schermen wordt hier volop aan gewerkt. En als dit binnenkort succesvol afgerond is, treed ik definitief toe als penningmeester. Mijn taak is nu om samen met Adrie Haksteeg, die de financiën van de stichting doet, om het een en ander in goede banen te leiden. Zo langzamerhand zijn Adrie en ik een Siamese tweeling aan het worden, we zijn elkaars helper en controleur en hebben ondertussen bijna dagelijks overleg.

Hoe ga jij het penningmeesterschap invullen?
“Door heel veel contact met mensen te hebben. Niet alleen op financieel terrein maar voor alles moet je draagvlak creëren. Ik vind, de vereniging is van de leden. Een van de eerste dingen die ik heb gedaan is met heel veel mensen praten om te horen wat ze vinden en kijken of ze meegaan met jouw ideeën. Daarnaast moet ik er voor zorgen dat de financiën op orde zijn en blijven.“
1E Elftal 1983
Dit is het 1e elftal dat in het seizoen 1982-1983 kampioen werd van de 2e klasse. Dat leverde promotie op 
naar de 1e 
klasse, toen de hoogste amateurklasse van Nederland. Henk maakte deel uit van dit elftal.
Zijn we in staat om ons op 3e divisieniveau te handhaven?
“Als ik kijk naar het team dat er dit jaar staat, met een lager budget dan voorheen, en wat voor potentie dit team heeft, staan wij nu te laag. Het is zo jammer dat ze van De Dijk en Achilles ’29 hebben verloren. Met die zes verloren punten hadden we nu veel hoger gestaan. We hebben geweldige wedstrijden gespeeld tegen FC Utrecht, Noordwijk en Quick Boys. Als ik als oud voetballer langs de lijn sta vraag ik mij af, net als tegen De Dijk, waarom wil het niet. Het is opmerkelijk om te zien dat de meeste spelers in die wedstrijd hun normale niveau niet halen. Maar om terug te komen op jouw vraag, ik geloof zeker wel dat ASWH op 3e divisie zal blijven acteren. Dit seizoen heeft ons scoutingsapparaat bewezen oog te hebben voor jonge talentvolle voetballers en voor het komende seizoen zal dat niet anders zijn. Ik heb vertrouwen in de businessclub, die voor de centjes zorgt, en de technische commissie. Deze commissie is in staat er voor zorgen dat er volgend seizoen een volwaardige 3e divisie selectie op het veld staat.”

De financiële lasten voor de vereniging nemen steeds toe. Hoe staat de club er op dit moment en in de nabije toekomst voor?
“De vereniging staat er financieel goed voor. Dit lopende jaar wordt zelfs een uitstekend financieel jaar. Wij hebben een paar meevallers gehad. Bijvoorbeeld de extra opbrengsten uit de KNVB beker maar ook die uit het succesvolle gala, georganiseerd door onze businessclub. Ook hebben een aantal trouwe sponsors een extra duit in het zakje gedaan.”

Mag ik als conclusie vaststellen dat de toekomst van onze vereniging er rooskleurig uitziet?
“Dit kan ik volmondig beamen. Wij hebben een supergrote vereniging van bijna 1400 leden die goed is 
georganiseerd dankzij de vele vrijwilligers. We spelen 3e divisie, we horen bij de top van het amateurvoetbal. Het gaat vast lukken om voor volgend jaar weer een prima team op de been te brengen. Maar ASWH is zoveel meer dan alleen het eerste elftal. Kom bijvoorbeeld eens op een maandagmorgen kijken hoe onze onderhoudsploeg bezig is om onze accommodatie up-to-date te houden of op een doordeweekse avond om te zien hoeveel jeugd met plezier aan het trainen is. Daar krijg ik nu echt een warm gevoel van.“

Wat betekent ASWH voor jou?
“ASWH betekent veel meer dan alleen maar voetballen. Als ik in mijn vrienden- en kennissenkring rondkijk hoeveel er betrokken zijn bij de vereniging, dat is ongelooflijk. Datzelfde geldt voor heel veel leden die zowel in als buiten Ambacht wonen. Ook de sociale betekenis van ASWH in onze gemeente is groot. Voor mij persoonlijk is ASWH een heel belangrijk onderdeel van mijn leven.”

Door Gerrit Scheurwater
 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft