ASWH
Uit het ASWH archief: Willem van Hanegem
8 maart, 2019

ASWH  90 JAAR

Willem van Hanegem in Hendrik-Ido-Ambacht.

In de 70er jaren waren er meerdere profspelers van Feyenoord in ons dorp neergestreken. Wij mogen aannemen met duidelijke financiële hulp van hun broodheer. In het kader van het komende jubileum van onze bijna 90-jarige vereniging (opgericht 1 augustus 1929) blikken we nog eens terug op deze bijzondere situatie. Uiteraard over de inmiddels 75-jarige Willem van Hanegem, aan wiens verjaardag recent zoveel aandacht in de nationale media is besteed, zijn hele leuke anekdotes over zijn leven in Ambacht te verhalen. Ook onze jubilerende vereniging betreffende.

Feyenoord

Alvorens nader op de belevenissen in H.I.Ambacht van de 75-jarige ex-voetballer, nu columnist en voetbalanalyticus in te gaan, een opgave van die voetballers, die in de 70er jaren Ambacht bevolkten. Coen Moulijn (heel kort), Dick Schneider, Ruud Geels, Franz Hasil, Kristensen, Henk Groot, Theo Laseroms, Wim Jansen, Peter Ressel (wonende iets verder weg, in een zijstraat van de Pruimendijk) en dus ook, zoals reeds vermeld Willem(Wim) van Hanegem met vrouw Truus. Misschien heb ik er nog wel een paar vergeten!

Ongetwijfeld zullen er in die tijd wel ASWHers gedacht en gehoopt hebben, nou als die voetballers hun voetbaltijdperk zouden afsluiten in H.I.Ambacht en wel bij onze club, dan zouden we een schitterend veteranenelftal kunnen hebben!! Helaas bij het werkwoord zouden is het gebleven. Deze utopie is niet door gegaan.

Vraag: wat was in die tijd de verbinding v.Hanegem met ASWH? Antwoord: zoon Gert voetbalde in de ASWH jeugd, zo ver ik mij herinner in B2. B1 was  toen nog enigszins te hoog gegrepen. Gert had niet het  megavoetbaltalent van zijn vader bij zijn geboorte meegekregen. Toch heeft hij later nog het beroepsvoetbal gehaald, met name bij FC Utrecht. Heeft de jeugdopleiding bij ASWH misschien toch een bijdrage geleverd?

In de periode, dat zijn zoon bij onze club voetbalde is Willem zelfs nog een blauwe maandag jeugdleider geweest. Dit feit moeten we wel vermelden, want wie weet telt dit vrijwilligerswerk mee en krijgt de beste Wilem toch nog het dik verdiende lintje???

Het gemeentebestuur van H.I.Ambacht heeft haar waardering voor v.Hanegem wel laten blijken en hij is samen met plaatsgenoot Wim Jansen na het grote voetbalsucces in 1974 op het gemeentehuis gehuldigd!

Meeleven met de Ambachters

Zoals hiervoor al gemeld zijn er veel  anekdotes, de meeste over de gulheid van het gezin v. Hanegem in Ambacht in omloop en daar kunnen met name de krantenbezorgers met groot genoegen op terugzien. Fooien soms buiten proporties, bezorgers van postpakketjes werden niet zelden door Truus  op de koffie genood. Het gezin v.Hanegem had aandacht voor de medemens!

Tennisschoenen

Nog een voorbeeld: Willem kon naast zijn befaamde voetbalkunnen ook redelijk goed tennissen en vond als tegenstander aan de andere kant van het net Jan V. een van de beste tennissers van Hiaten, toevallig een goede collega van schrijver dezes op mijn werk. Hij vertelde me het volgende verhaal: plotseling stopte Willem een partij en keek met afgrijzen naar mijn tennisschoenen. Jan dat is toch geen gezicht die schoenen van jou, hoe oud zijn die wel niet? Ze zijn inderdaad oud, maar functioneren nog uitstekend antwoordde Jan. Kunnen we doorgaan?

Een week later hadden ze weer een tennisafspraak en daar verscheen Willem met een grote doos op het tennispark en offreerde aan de zijn verbouwereerde tegenspeler een paar peperdure tennisschoenen. Echt Willem 'ten voeten uit'!

Vlees, vlees, vlees!

Destijds organiseerde ASWH, toen nog gezamenlijk met de korfbalvereniging van ASWH boutdagen. Het Rad van Fortuin draaide op de vrijdagavond, op zaterdagmiddag en -avond.

Er ging wat doorheen op zo'n "boutweekend".

Wat dacht U van 150 kippen, 35 konjijnen, 10 kalkoenen, 20 rollades en natuurlijk ook een grote hoeveelheid wijn en Weihnachtstollen.. In deze tijd zouden zulke grote hoeveelheden vlees onacceptabel zijn voor de steeds grotere groep vegetariërs en veganisten, om over de Partij voor de Dieren maar te zwijgen.

In de tijd, dat de v.Hanegems in Ambacht woonden hadden zij als buurman Piet v. Zon, enige jaren lid van het  bestuur van ASWH en die had Willem en Truus voor zo'n boutavond uitgenodigd eens een keer mee te gaan. En zo geschiedde!

De meisjes, die op die avond de lootjes aan de man en vrouw moesten brengen, hadden een ongewone gemakkelijke avond, want wanneer de verkoop enigszins stagneerde, kocht Willem een kwart van de lootjes en Truus ook een kwart, kortom de afzet liep dan weer als een trein. Dat het echtpaar aan het einde van de avond een tafel vol behaalde prijzen voor zich hadden, behoeft natuurlijk geen nadere toelichting. En toen? Men kan het wel raden. De prijzen werden bijna allemaal aan de mensen, die in het geheel of slechts mondjesmaat prijzen gewonnen hadden, uitgedeeld!!  Overigens de traditie van het boutgebeuren nu beperkt tot een Boutmiddag is er nog steeds, nu op de zaterdag voor de Kerst, zoals alle ASWHers weten!

52020820 10210661123044699 2789268490643570688 N
Foto: Philip Schmidt (www.phsfoto.nl)

Oud-internationals

Tenslotte nog een gebeuren over een raakvlak v.Hanegem met ASWH, in dit geval ook met een persoonlijk  tintje.

Aan het einde van het voetbalseizoen 1985-1986 werd zoals gebruikelijk een klutstoernooi georganiseerd maar ditmaal met een extra voetbaltoetje. Het voetbalelftal van de oud-internationals werd uitgenodigd om een wedstrijd tegen een regioelftal te spelen, waarin uiteraard ook een tweetal spelers van ASWH, t.w. Wout Tims en Arthur Dorré, werden opgenomen. In die tijd had ik de bestuursfunctie van PR en Sponsoring en mijn taak was het illustere gezelschap BN voetballers na het voetbalgebeuren een dineetje voor te schotelen in het Jeugdhome.

Mijn oudste dochter Monique zou mij daarbij assisteren en dat deed zij voortreffelijk, echter het diner werd toch een catastrofe!! Wij hadden voor de maaltijd een  goed wijntje geselecteerd, maar daar hadden de voetbalmiljonairs geen trek in. Men wilde bier in grote hoeveelheden en goed gekoeld!! Een terecht verzoek, want het was die dag warm, warm, over de 30 graden! Er doemde echter een groot probleem op: de beschikbare koeling voor kratjes bier was in die tijd in de kantine absoluut onvoldoende. Als we weer een paar flesjes gekoeld kregen werden die weer aan tafel met lauw bier gemengd, Improvisatie in die tropische hitte alom!

Ook was er nog een bijzondere dissonant in de ASWH happening in de vorm van cabaretier Freek de Jonge, die met een collectebus in de weer was. Doel: geld ophalen voor de slachtoffers van de grote aardbeving in Mexico, waar in die maanden het WK voetbal plaats vond. Op een zeker moment vroeg hij mij, slechts gekleed in een fraaie gebloemde boxershort, staande in de bestuurskamer (ook hij had het bijzonder warm), is het mogelijk dat ook ASWH aan zijn actie een bijdrage doet. Verdubbeling van  het opgehaalde geld? Nu dat was te veel gevraagd, wel een redelijke bijdrage vanuit de ASWH kas. Zoals bekend waren wij bij dat WK niet aanwezig, België had Nederland de weg versperd en had zich geplaatst. Resultaat: een mooie vierde plaats.

Even later schoot v.Hanegem mij aan, kun je een pakje sigaretten voor mij regelen. Nou,dat kon ik wel want nieuwe ASWHers let op: in de ASWH kantine kon men sigaretten kopen! Deze vreemde situatie is natuurlijk al lang achterhaald, ASWH is nu zelfs Lid van Rookvrije Generatie geworden, zoals ik op de website las.

Ik kon dus aan de wens van Willem voldoen en overhandigde het in de overvolle kantine veroverde pakje peuken. Hij gaf me een bankbiljet en sprak laat het wisselgeld maar zitten meneer. Mijn bezweet verwilderd gezicht, had waarschijnlijk oprechte deernis bij hem opgewekt. Nee hij wilde absoluut het wisselgeld (minstens de dubbele waarde van het pakje) niet hebben. Ik voelde me toen natuurlijk in mijn positie als bestuurslid wel heel erg opgelaten, en heb uiteindelijk het geld maar in de fooienpot van het kantinepersoneel gestopt!!

Toch vond Willem het roken in die tijd ook niet aan te bevelen, want wat las ik in een boekje van bijzondere uitspraken van topsporters, uit die tijd?

Van Hanegem, Willem ex-voetballer: Roken is slecht…..voor de gordijnen.

Desalniettemin deel ik de mening van zeer velen, dat aan hem onverwijld, of hij wil of niet, een Koninklijk Lint toegekend moet worden!!

Tenslotte hoop ik binnen afzienbare tijd nog meer aandacht te besteden aan bijzondere gebeurtenissen in het 90-jarig bestaan van onze club,

Cor Scheurwater

 

 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft