ASWH
De Wedstrijden: ASWH terug op het hoogste amateurniveau
9 juni, 2019
In het rijtje onvergetelijke wedstrijden past naadloos de wedstrijd FC Lienden – ASWH. Op zaterdag 8 juni schreef ASWH opnieuw
Gerrit 38
geschiedenis door met 2-0 te winnen en te promoveren naar de 2e divisie. Hoe was de weg hier naar toe? 
In het seizoen 1997-1998 degradeerde ASWH van de 1e (toen nog het hoogste niveau), naar de 2e klasse. Het jaar daarop werd die verloren positie heroverd. ASWH werd kampioen en keerde weer terug op het hoogste niveau. Toen in het seizoen 1996-1997 de hoofdklasse werd geïntroduceerd promoveerde ASWH mee en bleef op het hoogste amateurniveau acteren. De boot werd gemist toen in het seizoen 2009-2010 de topklasse werd gevormd. De 8e plaats in de eindstand van de hoofdklasse A was niet goed genoeg voor promotie. Toen de competitie in het seizoen 2015-2016 opnieuw op de schop ging en de voetbalpiramide door de KNVB bij de clubs door de strot werd geduwd, promoveerde ASWH naar de 3e divisie. Maar omdat ook een 2e divisie ontstond bleef ASWH toch op het tweede plan. Nu, na de heroïsche wedstrijd in Lienden, zijn wij weer waar wij thuishoren, in de 2e divisie!

Even terug in de tijd!
FC Meppel – ASWH op zaterdag 1 juni 1991. Een beslissingswedstrijd, op het terrein van Valleivogels in Scherpenzeel. Die wedstrijdging om het behoud van het 1e klasse schap voor ASWH. In de laatste vijf krankzinnige minuten boog ASWH een 3-1 achterstand om in een 4-3 overwinning.
Op 27 mei 1995 DTS ‘35 – ASWH, ook een wedstrijd om het vege lijf te redden in de 1e klasse. Op het terrein van TEC in Tiel steeg de spanning naar ongekende hoogte en er moest een verlenging aan te pas komen na een eindstand van 1-1. De strijdlust van ASWH werd beloond. Michel Devilee kopte op sublieme wijze ASWH naar een 2-1 overwinning.
En dan de wedstrijd op 11 juni 2005 ASWH – Argon, met als inzet de landstitel. Na een bizar schouwspel, dat 120 minuten spanning, hoop en vrees vermengde, sloeg de 3-2 overwinning de brug naar pure geschiedschrijving in de clubhistorie. Een 2-1 achterstand overleven, een strafschop in blessuretijd doorstaan, in de verlenging het laatste reservoir energie vinden en uiteindelijk met pijn en moeite de enorme ontlading en gelukzaligheid bereiken. ASWH kwam als gelukkigste uit de strijd en bereikte de unieke status van landskampioen.
4 juni 2016, ASWH – Noordwijk. Beslissingswedstrijden tussen de nummers 2 en 3 van de eindstand in de hoofdklasse B moesten uitmaken wie zou gaan promoveren naar de 3e divisie. Noordwijk was de grote favoriet. De Noordwijkers waren immers 14 punten boven ASWH geëindigd. De uitwedstrijd eindigde in 2-2, de thuiswedstrijd moest de beslissing brengen. Na de reguliere speeltijd stond er 1-1 op het scorebord. Maar in de verlenging sloeg ASWH toe en werd het 3-1. Het sportpark Schildman daverde op zijn grondvesten van de spanning en sensatie.
1
De helden!!
Het is nog maar een half jaar geleden dat wij met z’n allen met gefronste wenkbrauwen naar de ranglijst keken en naar de positie die ASWH innam. Op 12 januari stond de wedstrijd SJC – ASWH op de rol en bij verlies, ASWH had al zeven wedstrijden niet gewonnen, zou ASWH op de ranglijst gepasseerd worden door SJC en op een P/D plaats belanden. Trainer Cesco Agterberg moet toen een diepe zucht van verlichting geslaakt hebben toen er met 3-1 werd gewonnen. Vanaf dat moment keerde het tij voor ASWH en met de 3e periode in het vooruitzicht begon het team er in te geloven dat er meer te halen viel dan 10e en 12e plaats in respectievelijk de 1e en 2e periode. De start van de 3e periode was meteen goed, 2-0 winst op Quick Boys. De daaropvolgende thuiswedstrijd tegen Harkemase Boys werd met 3-2 verloren. Een domper, dat wel. Daarna bleef ASWH vijf wedstrijden ongeslagen, viermaal winst en eenmaal gelijk. Vervolgens leek de periodewinst uit het zicht te verdwijnen door het onverwachte 1-0 verlies bij Eemdijk. Gelukkig raakte concurrent Quick Boys ook de weg kwijt door tweemaal achtereen te verliezen. Een ijzersterk slot van de competitie van ASWH, drie overwinningen, bracht het begeerde 3e periodekampioenschap.

Nacompetitie
De nacompetitie gaat de geschiedenis als onvoorspelbaar. Ondanks het ijzersterke slot van de competitie waren de verwachtingen bij het grote publiek niet erg hooggespannen. De eerste opponent was het onbekende OFC uit Oostzaan en periodekampioen van de 3e divisie zondag. Een tegenstander, zo bleek, waar niet mee te spotten viel. De thuiswedstrijd was er eentje vol tegenstrijdigheden. Ondanks een vlotte 2-0 voorsprong werd het na de rust billenknijpen en toen OFC op 2-1 kwam en ASWH alle hoeken van het veld liet zien bleken zelfs de grootste ASWH-optimisten weinig perspectieven te ontdekken voor de uitwedstrijd. Toen tijdens die uitwedstrijd OFC op een 2-0 voorsprong kwam was ASWH zo goed als zeker uitgeschakeld voor promotie. Maar zie, toen toonde het ASWH-team haar veerkracht, teamgeest en slimheid. Maar nog belangrijker zij bleven voetballen en toonden de spelers hun klasse. Dit leverde twee doelpunten op, het werd 2-2 en tegen alle verwachtingen in mocht ASWH zich opmaken voor de tweeluik tegen FC Lienden dat moest knokken voor behoud van het 2e divisie schap. In de eerste ronde had deze Betuwse club GOES al uitgeschakeld met 3-0 uit en 3-1 thuis.
2
David Almeida symboliseert het elftal
vanwege een toonbeeld van 
onverzettelijkheid.

In een tijdbestek van twee weken vier loodzware wedstrijden afwerken is voor de spelers een enorme fysieke opgave. Ook moesten de spelers in hun hoofd fris blijven om te kunnen presteren. En dat is gelukt getuige de dubbel tegen FC Lienden. 
De thuiswedstrijd tegen de Liendenaren had gewonnen kunnen (moeten) worden gezien het spelbeeld. ASWH was de veel betere ploeg en had het meeste recht op de overwinning. Voetbal is en blijft onvoorspelbaar. Een wanhoop schot van een FC Lienden-speler belandde tot ieders verbazing in het doel van onze doelman Stefan Kok. En omdat ASWH niet bij machte was een van de vele kansen te verzilveren werd deze achterstand niet meer goed gemaakt. Maar in tegenstelling tot de uitwedstrijd tegen OFC bleef iedere rechtgeaarde ASWH ‘er optimistisch op een goed resultaat in de uitwedstrijd in Lienden.

Op een sfeervol sportpark en onder toeziend oog van een grote schare meegereisde ASWH-aanhang begon ASWH voortvarend aan de wedstrijd. De eerste kans, na een paar minuten al, werd jammer genoeg niet benut door Ismail. Een paar minuten voor de rust was het Jesper die alles wat bij ASWH hoorde deed juichen door de 1-0 te scoren. De stand was nu gelijk en wie zou met de eer gaan strijken?
FC Lienden bleek na de rust stoute plannen te hebben en verscheen meerdere keren op de helft van ASWH om het nodige gevaar te stichten. Maar met uitblinker Gilmaro aan het hoofd wist de verdediging van ASWH alle gevaar te pareren waarbij ook de jonge doelman Stefan Kok een hoofdrol vervulde. De spanning steeg de laatste minuten tot grote hoogte en het werd sommige oudere supporters bijna teveel. Ook op het veld dreigde de spanning uit te monden in onderlinge twisten tussen spelers van beide partijen. Gelukkig zegevierde het gezonde verstand op de juiste momenten mede dankzij de voortreffelijke scheidsrechter Dieperink. De 96e minuut van de wedstrijd. Het op dat moment veel sterker ASWH krijgt een vrije schop aan de rechterkant, net buiten het strafschopgebied. Iedereen denkt, dit is een klus voor Mels, maar nee, als een duveltje uit een doosje duikt Sam van de Kreeke op en die schiet met zijn fluwelen linkspoot de vrije schop in de touwen achter de verdwaasde uitvallende Lienden doelman. Een waar pandemonium breekt los, iedereen spring op iedereen, oerkreten schieten uit de kelen en spontaan begint iemand het clublied te zingen. ASWH staat op de rand van de 2e divisie. Een paar FC Lienden spelers reageren hun frustraties af op ASWH-spelers maar die deren het allemaal niks meer. Zelfs de rode kaarten voor die Liendenspelers zijn van ondergeschikt belang. Een minuut na die winnende goal fluit de scheidsrechter af en barste het feest los……. De dik verdiende promotie is binnen.

Cesco Agterberg
De tot tranen geroerde trainer Cesco Agterberg kon het maar nauwelijks bevatten. Het was immers een seizoen van vallen en opstaan en dan toch nog het grote succes. Dat moest even verwerkt worden.
Cesco
Cesco Agterberg tot in tranen
geroerd.
Toen Cesco Agterberg anderhalf jaar geleden het stokje van de vertrekkende Jack van de Berg overnam was hij voor velen de grote onbekende trainer. De 44 jarige Agterberg kon echter bogen op een uitstekende staat van dienst. Met vijf kampioenschappen en zes promoties had hij zijn naam reeds gevestigd in de amateurwereld. Die successen behaalde hij met Sportclub Woerden, Sportlust'46, Alphense Boys, Excelsior Maassluis en SC Feyenoord.
Cesco ontpopte zich bij ASWH als een open mens en had al snel de sympathie gewonnen van het publiek. Na zijn intrede bij ASWH presteerde hij wisselvallig met zijn team en het seizoen werd dan ook afgesloten met een 11e plaats in de 3e divisie. 
Zijn eerste volledige seizoen begon sterk. De voorronden van de KNVB beker werd vrij gemakkelijk overleefd en ook de eerste bekerronde tegen het Utrechtse Hercules werd succesvol afgesloten. De volgende bekertegenstander FC Utrecht was van een andere orde. Maar in het stadion Galgenwaard maakte ASWH indruk door het gedurfde voetbal. Daar toonde trainer Cesco Agterberg lef te hebben en een trainer te zijn die niet schuwt het avontuur te zoeken. Dat bewees hij ook in de competitie. Niet vastgeklonken in een systeem, maar hij probeert de zwakheden van de tegenstander te bespelen. Het afgelopen seizoen hebben we geweldige wedstrijden kunnen aanschouwen, denk aan Noordwijk en Quick Boys. Maar als het team verzaakt dan zakt de trainer ongewild mee door het ijs. Wie herinnert zich de wedstrijden tegen Eemdijk uit en Achilles ‘29 uit niet. 
De kwaliteiten van Cesco kwamen pas goed in beeld tijdens de nacompetitie. De wedstrijden uit tegen OFC en FC Lienden toonden zijn vakmanschap. Het tactische plan klopte en de wissels werden op het juiste moment toegepast door de spelers te wisselen die daar voor in aanmerking kwamen. Bovendien wist hij het elftal dusdanige te prepareren dat de spelers deze wedstrijden aankonden, zowel conditioneel als mentaal. 
Complimenten daarvoor. Cesco zal ongetwijfeld in de geschiedenis van ASWH blijven voortleven zoals zijn illustere voorganger Jack van de Berg, de trainer die ASWH landskampioen maakte. Cesco is de man die ASWH naar de 2e divisie bracht en dat wordt in de historie gegrift.
Cesco gaat ASWH verlaten. Een verhuizing naar Apeldoorn noopte hem ASWH vaarwel te zeggen. Hij gaat het volgende seizoen aan de slag bij hoofdklasser SDC Putten. Wij wensen Cesco daar alle succes toe.

Gefeliciteerd
In het spoor van Cesco verdienen de staf en de spelersgroep grote complimenten voor het behalen van het succes. Uiteraard krijgen de spelers van tijd tot tijd kritiek, vooral als er wordt verloren. Maar het is bijzonder knap als je als team weer opkrabbelt en het publiek van repliek dient door vervolgens weer goed te presteren. Dat het met de teamgeest goed zat is wel bewezen door deze geweldige prestatie neer te zetten.
Staf, spelers gefeliciteerd met de promotie naar de 2e divisie. 

Een aantal spelers zullen komende seizoen niet meer voor ASWH uitkomen. Sommige spelers hebben een reeks van jaren achter de rug bij ASWH. Daarvoor bedankt en wij hopen dat ASWH een onuitwisbare indruk bij jullie heeft achterlaten.
Veel succes bij jullie nieuwe club.

Door Gerrit Scheurwater
 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft