ASWH
De rechterteen van Stefan Kok
7 augustus, 2019
Wij zullen het nooit vergeten, zondag 11 juli 2010. Toen speelde Nederland de WK-finale tegen Spanje. Het was al bijna 23.30 uur toen Robben voor Casillas, de doelman van Spanje, opdook en Nederland naar het wereldkampioenschap zou schieten. Tot afgrijzen van 10 miljoen Nederlanders strekte Casillas zijn rechterbeen en zijn grote teen toucheerde de bal waardoor die naast het doel verdween. Spanje werd wereldkampioen. Want in de 116e minuut (van de verlenging) velde Iniesta het vonnis door voor Spanje te scoren.
De overeenkomst is frappant. Zaterdagmiddag 8 juni, het omstreeks tien over vier als de grote rechterteen van ASWH doelman Stefan Kok de redding is en zijn elftal op een 1-0 voorsprong houdt. Even later volgt de apotheose wanneer Sam van de Kreeke in de laatste minuut de 2-0 scoort tegen FC Lienden. De dan pas 19-jarige doelman kan zijn geluk niet op, promoveren naar de 2e divisie, daar had hij nooit van durven dromen.
Casillas en Stefan hebben dus een ding gemeen; een ijzersterke sterke rechterteen!!!

Wie is Stefan Kok?
Kok2018
Stefan is nu 20 jaar en is geboren in Rotterdam en opgegroeid in Krimpen aan den IJssel. Hij woont, met een broertje en een zusje, nog bij zijn ouders. Beiden hebben ze niets met voetbal. Zijn ouders wel, die zijn, zolang Stefan voetbalt, zijn vaste supporters en ontbreken vrijwel nooit bij zijn wedstrijden. Na zijn basisschooljaren doorliep hij met succes de havo. Nu is hij bezig met de opleiding sportmarketing en management. Het aankomende jaar is zijn laatste jaar en dan hoopt hij af te studeren.
Zijn voetballoopbaan begon Stefan op 5-jarige leeftijd bij Spirit in Ouderkerk aan de IJssel. Een jaar later al maakte hij de overstap naar Excelsior Rotterdam om daar alle selecties te doorlopen. Na 11 jaar hield hij het in Rotterdam voor gezien. Net als zijn medespelers kreeg hij van Excelsior geen contract aangeboden en als speler van JO19 ging hij zich toen maar oriënteren in de omgeving om te zien of er een club op hoog amateurniveau van zijn diensten gebruik zou willen gaan maken. 

Hoe kwam jij in aanraking met ASWH
?
“Na mijn laatste jaar in de jeugd van Excelsior was het afwachten of ik een contract kreeg aangeboden en daar kon blijven. Jammer genoeg kreeg ik geen contract aangeboden dus moest ik een andere club gaan zoeken. Ik ging om mij heen kijken maar ik wilde wel op hoog niveau spelen. Zo kwam ASWH in mijn beeld. Dat was een club die mij wel aansprak qua niveau en organisatie. Ook de afstand van Krimpen aan den IJssel naar Hendrik-Ido-Ambacht was te doen. Dus ik was er vrij snel uit dat ik bij ASWH wilde gaan voetballen. Ik heb mij toen zelf aangeboden bij ASWH. Ik mocht direct een keer meetrainen en dat was voldoende om mij op te nemen in de selectie voor het seizoen 2018-2019. Daar was ik uiteraard zeer blij mee.”

Je bent niet aangenomen voor basiskeeper?
“Nee, dat klopt. Ik wist natuurlijk dat Stef (Doedée) de eerste doelman was en naar alle waarschijnlijkheid ook de eerste keeper zou blijven. Het was voor mij dus geen harde klap dat ik niet zou spelen. Maar ik ben altijd mijn best blijven doen. Keepte in oefenwedstrijden, het was dus voor mij  geen verrassing dat ik op de bank plaats moest nemen. Ik wist wat ik kon en als ik de kans kreeg moest ik die pakken. En dat is uiteindelijk gelukt.”

Toch kwam je debuut in het 1e elftal nog vrij onverwacht?
“Ja, dat was op 9 maart, thuis tegen Quick Boys. Het zal rond de 35e minuut geweest zijn toen Stef geblesseerd raakte en ik warm moest gaan lopen. Drie minuten later moest ik Stef vervangen. Ik had helemaal geen tijd om er over na te denken, ik moest er staan. Heel apart was dat de wedstrijd na twee minuten, nadat ik was ingevallen, tijdelijk werd gestaakt wegens noodweer. We wonnen met 2-0 en dat was nog verrassend ook. Mijn debuut betekende voor mij een grote stap voorwaarts omdat ik het goed gedaan had.”
Stefan
Het debuut van Stefan thuis tegen Quick Boys. Die wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning.

Van de een op de andere dag werd je de eerste keeper?
“Klopt, ik heb geen wedstrijd meer gemist. Met de nacompetitie mee heb ik nog 14 wedstrijden gespeeld. En nog het mooiste gedeelte van de competitie meegemaakt ook. We winnen de derde periode en ook de nacompetitie. Juist in die moeilijke wedstrijden heb ik laten zien dat ik het aankan. Hier kun je alleen maar van dromen.”

Hoe heb je dit ervaren?
“Ja, het was geweldig. Je hoort het ook in de kleedkamer van de oudere spelers, je gaat dit echt niet veel meemaken als voetballer, zeker niet in je eerste jaar. Het is echt bijzonder en dat besef ik ook wel. Maar ja, zo gaat dat in de voetballerij, Stef raakt geblesseerd, ik presteerde goed en de trainer (Cesco Agterberg) besloot mij te laten staan. Voor mij was dit heel fijn, dit was ook mijn doel maar voor Stef was het natuurlijk sneu.”
Stefan Kok 1
Stefan als 'jonkie' in
actie
bij Excelsior

Tijdens de nacompetitiewedstrijd FC Lienden uit redde jij met je grote teen de promotie. Hoe ging dat?
“Ik kan die situatie nog haarscherp voor mijn geest halen. Ik geloof dat het in de 88e minuut was en volgens mij verloor Mels van Driel de bal nabij de middenlijn door een miscommunicatie met een medespeler. Gevolg was dat een speler van FC Lienden kon doorbreken en alleen op mij af kwam. Ik bleef gelukkig lang staan en kon het schot met de punt van mijn rechterschoen keren en voorkwam daarmee de gelijkmaker. Als die wel gevallen was had FC Lienden zich veilig gespeeld. Tot nu toe is dit het hoogtepunt van mijn voetballeven. Het is een moment om te koesteren.”

Promotie naar de 2e divisie, heb je nog kunnen slapen na die gedenkwaardige zaterdag?
“Nee! Die promotie was echt bijzonder om mee te maken. Sommige jongens maken het misschien twee keer mee in hun leven dat ze nacompetitie mogen spelen. Bij mij gebeurde het in mijn eerste seizoen en dat is toch heel apart.”

Wat verwacht je van het komende seizoen en ben je opnieuw eerste keeper?
“Voor wat het laatste betreft, dat is wel mijn doelstelling. Als ik mijn niveau van de derde periode en van de nacompetitie haal en mijzelf nog verbeter dan verwacht ik wel, maar ik moet het natuurlijk wel laten zien. Gezien de samenstelling van de selectie verwacht ik dat we wel mee kunnen in de 2e divisie.”
Tegenstanders in de 2e divisie zijn natuurlijk wel andere koek dan in de 3e divisie. Wat denk je?
“De 2e divisie is wel een stap hoger, dat zal niemand onder stoelen of banken steken, maar ik vind wel dat we in de 3e divisie tegen teams die op de ranglijst hoger stonden, zoals Noordwijk, Quick Boys en DVS ‘33, onze beste wedstrijden speelden. Ook in oefenwedstrijden tegen 2e divisieclubs hielden wij ons goed staande. Ik verwacht gewoon dat wij goed mee gaan doen.”

Merk je dat er een andere trainer (Rogier Veenstra) voor de groep staat?
“Ik merk zeker verschil. In de voorbereiding is duidelijk dat hij een eigen plan heeft en dat wij uit een bepaalde eigen visie moeten gaan voetballen. We moeten ook meer van eigen kracht uitgaan als wij zelf aan de bal zijn. Ik vind ook dat wij een hele leuke groep hebben met hele leuke voetballers. Ik vind het wel jammer dat wij Peter Verhoeve zijn kwijtgeraakt, dat was toch een hele goeie verdediger maar ik denk toch wel dat wij in de breedte iets sterker zijn geworden.”

Wie zijn de favorieten het komende seizoen?
“Volgens mij gaat AFC weer hoge ogen gooien. En ook IJsselmeervogels en Kozakken Boys schat ik hoog in. Voor ASWH hoop ik dat wij in de middenmoot mee kunnen doen. Dan denk ik dat wij het goed hebben gedaan. Ik reken er op dat het een mooi seizoen gaat worden.”

Door Gerrit Scheurwater
 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft