ASWH
De Wedstrijden: De JO19-1 op de weg terug
13 oktober, 2019
In mei 2019 lanceerde de KNVB dit opvallende bericht. KNVB maakt nieuwe onder 21 competitie voor belofte teams. Het argument
Gerrit 39
was: De opzet van deze competitie is om jonge talenten langer de tijd te gunnen om te rijpen en leren om onder meer weerstand te voetballen. De KNVB ging bij alle BVO ’s koffie drinken om dit voorstel te bespreken en kwam tot de conclusie dat de reacties positief waren.
Een paar maanden later liet de KNVB in een conceptplan weten dat ook de amateurclubs gaan meedoen aan de onder 21 competitie. In het seizoen 2020/2021 zou deze competitie moeten gaan beginnen. Men wil met een pilot starten. De competitie zou gaan bestaan uit vijf poules van acht teams, met teams van betaald voetbalorganisaties en amateurverenigingen. Clubs die met jeugdteams onder 19 jaar in de 1e of 2e divisie spelen zouden zich voor de competitie onder 21 in kunnen schrijven.

Deze nieuwe competitie is ook al langer het gespreksonderwerp binnen de CVTD, de belangenvereniging van de clubs uit de 2e en 3e divisie. De meerderheid van de topamateurclubs zou positief staan tegenover de plannen van de KNVB, echter met de volgende restrictie, dat de leeftijd bij de amateurs onder 23 jaar wordt. De amateurs hopen dat zij dan betere weerstand kunnen bieden tegen de profclubs. Of de KNVB hier positief tegenover staat behoort nog tot het geheim van Zeist! Ook over de voorwaarden om aan de onder 21 competitie mee mogen doen is ook (nog) niets bekend.

Op 2 oktober publiceert de KNVB op haar website over de voortgang van de onder 21 competitie. Hier volgt de letterlijke tekst.
Er wordt een voorstel voorbereid voor het starten van een nieuwe competitie. Het betreft een landelijke competitie voor spelers van onder 21 jaar.
De wens om tot zo’n competitie te komen, noteerden de directieleden Eric Gudde, Nico-Jan Hoogma en Art Langeler bij hun rondgang langs alle betaald voetbalorganisaties in het land. In de afgelopen anderhalf jaar spraken de bestuurders met vertegenwoordigers uit alle relevante geledingen van de clubs.
Die tour kwam tot stand op verzoek van de BVO’s. Toen bij KNVB Betaald Voetbal de nieuwe directie en nieuwe toezichthouders aantraden, spraken de clubs de wens uit, dat die nieuwe bestuurders dichter op het voetbal zouden opereren. Teneinde op die positie mee te denken en met initiatieven te komen met betrekking tot de verdere ontwikkeling van het betaald voetbal in ons land.
Ideeën en wensen
We willen recht doen aan alle belanghebbenden en proberen te komen tot een model waar liefst alle clubs achter kunnen gaan staan.
De sessies leverden veel ideeën en wensen op. Eén suggestie betrof de nieuwe competitie Onder 21. Ook kwam de vraag om een visie op scouten en de leeftijd waarop jeugdig talent gescout/geselecteerd wordt. Tevens kwam een nieuwe certificering (pakket van eisen waaraan een jeugdopleiding betaald voetbal minimaal moet voldoen) aan de orde.
Over deze voorstellen is de KNVB momenteel in bespreking met de clubs, daarover ontvingen ze woensdag onder meer een schrijven. Er volgen nog gesprekken ‘in het veld’ waarin gepoogd wordt zo volledig mogelijke overeenstemming te bereiken. "We willen recht doen aan alle belanghebbenden en, hoe moeilijk ook, proberen te komen tot een model waar liefst alle clubs achter kunnen gaan staan", aldus de directie in een statement. "Hier hebben we de komende weken in oktober voor nodig, we zullen het overleg op directieniveau voeren. Dus de algemeen directeuren en de technisch directeuren."
De planning is om in november te komen met een voorstel naar de clubs, dat in stemming gebracht wordt op de Algemene Vergadering Betaald Voetbal van 3 december aanstaande.

Geen woord wordt in dit artikel gerept over de deelname aan de onder 21 jaar competitie van de topamateurclubs. Hoe zit dat? 

De Wedstrijden
1e elftal
Het bezoek aan AFC Amsterdam is ons slecht bekomen. Toen de wedstrijd door de scheidsrechter werd afgefloten stond er 4-0 voor AFC op het scorebord. Deze uitslag geeft echter wel een vertekend beeld van de wedstrijd omdat ASWH, met name een groot gedeelte van de tweede helft, de betere ploeg was. Dit kon jammer genoeg niet omgezet worden in doelpunten. Wat betreft effectiviteit was AFC heel wat alerter en mede dankzij zwak verdedigen van enkele ASWH-spelers kwamen de Amsterdammers vrij gemakkelijk aan de overwinning. Het moet gezegd worden, bij ASWH ontbraken nogal wat prominente spelers die met blessures  kampen. Trainer Rogier Veenstra moest daarom behoorlijk wat aanpassingen doen aan zijn opstelling. Hieruit bleek maar weer de kracht van de 2e divisie, en dat het voor een aantal spelers nog aanklampen is. Maar gezien de inzet van onze spelers hoeven wij echt niet te wanhopen omdat we nu 15e staan. ASWH was voor een groot deel van de wedstrijd gelijkwaardig aan de landskampioen. Maar AFC was slimmer en profiteerde optimaal van de geboden kansen. 
Volgende week geen wedstrijd maar op 26 oktober gaan we naar Maassluis om Excelsior aan te pakken. Daar zijn belangrijke punten te verdienen omdat het verschil met de Vlaardingers maar drie punten is. 

Senioren
Het 2e elftal boekte een belangrijke uitoverwinning op Pelikaan 2. Good Old David Almeida was goed voor de openingstreffer. Na de rust trok Pelikaan de stand gelijk maar Delano Oehlers tekende voor de winnende goal. Sliedrecht 2 blijft koploper maar het 2e volgt op een punt, samen met Hoek en Papendrecht.
Voor het 3e elftal was de opgave te groot tegen Nieuw Lekkerland 3. Thuis werd met 3-1 verloren en dit betekende wel de eerste drie punten voor Nieuw Lekkerland. Ook het 4e elftal verloor de drie punten. In  Lage Zwaluwe was opponent Zwaluwe met 3-2 net te sterk. Het 5e elftal blijf fier aan kop staan. De uitwedstrijd tegen SC Emma 3 werd met 5-3 gewonnen. Het nog ongeslagen 5e lijkt regelrecht op een kampioenschap af te stevenen. Het ook nog ongeslagen 6e elftal kende geen enkel mededogen met Heerjansdam 5. Thuis kregen de groen hemden een 6-1 pak slaag. Het 7e elftal wil niet achter blijven bij het 5e en 6e. Thuis spelend tegen Sliedrecht 13 tekende dit elftal voor een 5-2 winst en behouden daardoor hun ongeslagen status. Het 8e elftal had waarschijnlijk een off day. De uitwedstrijd tegen Pelikaan 8, dat veel lager op de competitieladder staat dan ASWH, werd verrassend met 1-0 verloren en dit betekende de eerste nederlaag. De Veteranen blijven op één overwinning staan. Haaften, dat op bezoek kwam, bleek met 3-1 de betere ploeg te zijn.

Junioren
Het is plezierig dat de JO19-1 goed presteert. De thuiswedstrijd tegen Pelikaan JO19-1 werd met liefst 6-1 gewonnen. De tweede positie op de ranglijst geeft goede hoop dat dit team op de goede weg terug is. Verrassend verlies van de JO15-1. Thuis werd met 3-0 verloren van het zwakker geachte ARC JO15-1. Zo zie je maar weer dat de stand op de ranglijst er niet zoveel toe doet. 
Opnieuw verlies voor de JO14-1. Thuis werd koploper Nieuwerkerk JO14-1 ontvangen. Het ASWH-team bood goede tegenstand maar kon helaas de 2-0 verlies niet voorkomen.

Pupillen
Voor de JO13-6 stond er een bekerwedstrijd op het programma. Zij moesten het thuis opnemen tegen Wieldrecht JO13-2. Dit bleek het ASWH-team wel toevertrouwd want zij wonnen met 5-3. Zij bekeren dus verder.

De Meiden
Voor de MO17-1 werd het een mooie zaterdag. Zij mochten op het hoofdveld spelen tegen Arkel MO17-1 en deden dat met veel verve. Met 3-1 werden de Arkelse meiden afgetroefd en staat dit team ongeslagen aan kop van de ranglijst.

Alle niet genoemde teams speelden niet.

Door Gerrit Scheurwater
 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft