ASWH
Terugronde start voor ASWH met bezoek aan Spakenburg
16 januari, 2020

De competitie in de tweede divisie is halverwege. Komende zaterdag beginnen de ploegen aan de terugronde. Voor ASWH staat er een uitwedstrijd op programma bij het roemruchte Spakenburg. De ploeg van trainer Rogier Veenstra hoopt op bezoek bij 'de Blauwen' het goede gevoel dat tijdens het trainingskamp is ontstaan andermaal te vertalen in een resultaat. Dat lukte in de eerste wedstrijd tegen TEC ook, hoewel er toen wellicht nog meer in had gezeten dan een gelijkspel. Makkelijk zal het uiteraard niet worden aan de blauwe zijde van sportpark De Westmaat, maar dat geldt voor geen enkel duel.

Dit seizoen

Spakenburg sprak aan de vooravond van het seizoen de wens uit om mee te draaien in de titelstrijd in de tweede divisie. Halverwege kan de conclusie worden getrokken dat een topklassering vermoedelijk niet haalbaar is. Dat heeft alles te maken met de beroerde start. Pas op de zevende speeldag behaalde Spakenburg de eerste overwinning. Lang bivakkeerde de ploeg in de onderste regionen, maar inmiddels staat Spakenburg tiende met 24 punten. Er werd zes keer gewonnen, zes duels eindigden onbeslist en vijf wedstrijden gingen verloren. De meeste punten werden wel op eigen veld gepakt. Spakenburg won thuis van Excelsior Maassluis (1-0), Katwijk (4-2), Noordwijk (2-1), Quick Boys (2-0) en TEC (1-0). Zowel tegen Jong Sparta Rotterdam als Rijnsburgse Boys werd een 2-2 gelijkspel behaald. De enige ploeg die tot nu toe de volle buit meenam uit Spakenburg was regerend kampioen AFC. De Amsterdammers wonnen met 2-4.

Over Amsterdammers gesproken… Spakenburg is nog altijd actief in het toernooi om de TOTO KNVB Beker. Daarin wacht volgende week woensdag een mooie wedstrijd in de achtste finales. Spakenburg mag namelijk op bezoek bij landskampioen Ajax in de Johan Cruijff Arena. Hoe mooi zo'n wedstrijd is, weten we bij ASWH natuurlijk allemaal. Ongetwijfeld speelt Ajax dus mee in de hoofden van de spelers, want je zou zo’n duel maar moeten missen…

Trainer

Spakenburg begon het seizoen met John de Wolf als trainer. Het voormalig boegbeeld van Feyenoord verliet de club eind oktober echter. De Rotterdammers benaderden hem namelijk om assistent te worden van de nieuwe trainer Dick Advocaat. De Wolf nam afscheid van Spakenburg na de gewonnen bekerwedstrijd tegen ASWH (2-0) en is sindsdien samen met Advocaat en Cor Pot bezig om Feyenoord richting een hogere positie op de ranglijst te loodsen. Zijn opvolger werd half november gepresenteerd. Niemand minder dan Eric Meijers werd aangesteld als nieuwe trainer. De 56-jarige Meijers was de architect achter de grote successen van Achilles '29 in het amateurvoetbal. Het leverde hem een kans op in het betaalde voetbal bij Helmond Sport. Na een prima eerste seizoen werd hij in zijn tweede jaar ontslagen. Later keerde Meijers terug bij Achilles '29, nadat hij ook voor JVC Cuijk werkte. De club was toen al in een neerwaartse spiraal beland, in beeld gevangen in de documentaire 'Voetbal is Oorlog'. Onbedoeld leverde Meijers dit flink wat landelijke bekendheid op, met name door de beroemd geworden scenes rond zijn keeper en een journalist van een plaatselijk dagblad. Na een tijdje zonder club te hebben gezeten, trok VVSB hem vorig seizoen aan. De club uit Noordwijkerhout verkeerde in degradatienood in de tweede divisie. Meijers zette een opmars in met de ploeg, maar in de nacompetitie viel alsnog het doek tegen Quick Boys. Daarom startte de trainer dit seizoen met VVSB in de derde divisie, waarna Spakenburg hem in november dus overnam.

Copyright Proshots 4174427
Fabian Korporaal zit Spakenburger Roy Castien op de huid in de openingswedstrijd van het seizoen (foto: PRO SHOTS / Marcel van Dorst)

Blikvanger

Meijers heeft een selectie onder zijn hoede vol ervaren krachten. Die werd voor de winterstop al versterkt door Vince Gino Dekker en de nu speelgerechtigde Robin Eindhoven. Begin januari meldde ook Thomas van den Houten zich aan de Westmaat. De ervaren Zeeuwse vleugelverdediger kwam over van AFC. Eigenlijk zou hij pas in de zomer komen, maar het vertrek van Mitchell de Zwart naar DOVO bracht zijn komst in een stroomversnelling. Uiteraard behoort ook voormalig ASWH'er Everton Pires Tavares nog tot de selectie van Spakenburg. Als blikvanger valt de keuze echter op Koos Werkman. Niet zonder reden. De drie goals die Spakenburg dit seizoen tegen ASWH maakte, kwamen namelijk allemaal van het hoofd of de voet van de 29-jarige verdediger. Werkman, die bezig is aan zijn eerste seizoen sinds zijn komst van HHC Hardenberg, maakte beide goals in de bekerwedstrijd en tekende in de competitiewedstrijd voor de gelijkmaker. De gewaarschuwde defensie van ASWH dient de oud-speler van FC Groningen, Harkemase Boys en ACV dus zeker in de gaten te houden!

Eerste ontmoeting

De eerste ontmoeting tussen ASWH en Spakenburg vond dit seizoen plaats op 24 augustus 2019. Het betrof de eerste speeldag. ASWH pakte bij het debuut in de tweede divisie een verdienstelijk punt. Nadat de Ambachters op een warm sportpark Schildman voor rust vooral moesten tegenhouden, kropen zij in de tweede helft meer uit hun schulp. Loerend op de ruimte probeerde ASWH om Spakenburg pijn te doen. Dat lukte toen Kenny Anderson ontsnapte en de bal keurig breed speelde op Sam van de Kreeke. Met een subtiel tikje bezorgde 'Samba Sam' zichzelf een plek in de geschiedenisboeken van ASWH als eerste doelpuntenmaker in de tweede divisie. Helaas hield ASWH de voorsprong niet vast, want in de slotfase tekende de al beschreven Koos Werkman na een hoekschop voor de 1-1. Dat werd ook de eindstand.

Historie

ASWH en Spakenburg troffen elkaar vroeger diverse keren. In het seizoen 1999/00, een jaar na de laatste promotie van ASWH naar de hoofdklasse, werd met 3-0 verloren in Spakenburg. In het daaropvolgende seizoen nam de latere kampioen ASWH een punt mee na een 0-0 gelijkspel. Daarna werd nog drie keer voor de competitie op de Westmaat gespeeld. ASWH won twee van die duels. In het seizoen 2002/03 werd het dankzij een dubbelslag van Onno Doeland 0-2. In het seizoen 2005/06 won regerend landskampioen ASWH wederom met 0-2. Arjan Human opende kort voor tijd de score, in de extra tijd legde Izaak Verhoeven vanaf de stip de eindstand vast. Vervolgens kwam ASWH de Spakenburgers tot het seizoen 2017/18 niet meer tegen in de competitie. Spakenburg begon de onderlinge wedstrijd als koploper. Het lukte ASWH niet om de opponent te verrassen. Nadat Stef Doedée voor rust nog een strafschop van Kees 'Pier' Tol stopte, moest hij zich na rust wel twee keer gewonnen geven op inzetten van de goaltjesdief uit Volendam. De aansluitingstreffer van Peter Verhoeve viel echter pas in de slotminuut, waardoor een inhaalrace niet meer mogelijk was. Spakenburg zou een week later kampioen worden.

ASWH zal zaterdag een resultaat willen boeken in de degradatiestrijd, maar Spakenburg zal vermoedelijk alleen genoegen nemen met de volle buit. Alle steun is daarom welkom, dus laat je horen langs de lijn! Wie niet in de gelegenheid is naar sportpark De Westmaat te komen, kan via de Twitterpagina van ASWH de wedstrijd volgen.

Mikki

 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft