ASWH
Grote belangen bij regionaal onderonsje tussen ASWH en Excelsior Maassluis
27 februari, 2020

Na een voetbalvrij weekend pakt ASWH zaterdag de draad weer op in de tweede divisie. Er zijn nog twaalf wedstrijden te spelen, waarin de Ambachters moeten proberen minimaal twee amateurclubs te passeren op de ranglijst. Een stevige uitdaging, maar het spel na de winterstop biedt hoop. Wel is het uiteraard zaak om dit om te zetten in punten. Dat moet dan gebeuren tegen een opponent die min of meer in hetzelfde schuitje zit. Ook Excelsior Maassluis is namelijk nog lang niet veilig. De 'Tricolores' hoeven met een voorsprong van elf punten nog niet voor directe degradatie te vrezen, maar bezetten momenteel wel een positie die veroordeelt tot het spelen van de nacompetitie. De belangen zijn dus groot bij dit regionale onderonsje!

Dit seizoen

Dat Excelsior Maassluis zich in deze situatie bevindt, mag gerust verrassend worden genoemd. De ploeg eindigde vorig seizoen immers knap als tweede achter kampioen AFC. Het zegt iets over de geringe verschillen in de tweede divisie, maar uiteraard ook over de veelbesproken degradatieregeling. Excelsior Maassluis is namelijk de nummer veertien, normaal gesproken een veilige plaats. Omdat de belofteteams echter eigen regels hebben, telt Jong FC Volendam niet mee en dus moet Excelsior Maassluis in eerste instantie nog een amateurclub voorbij. De achterstand op nummer dertien Quick Boys is slechts één punt, dus er is zeker perspectief. Wel moet er echter nog op Scheveningen worden gelet, want die ploeg zou Excelsior Maassluis nog kunnen passeren. De 'Tricolores' moeten in elk geval aan de bak. Op dit moment hebben zij zeven keer gewonnen, vier duels eindigden onbeslist en elf keer werd verloren. Goed voor een totaal van 25 punten. Daarvan behaalde Excelsior Maassluis er meer dan de helft op vreemde bodem. De ploeg won bij GVVV (1-2), Katwijk (1-2), Koninklijke HFC (2-3) en Noordwijk (1-3). Het bezoek aan Quick Boys leverde een punt op (1-1). Daar staan zes nederlagen tegenover. Excelsior Maassluis keerde puntloos huiswaarts na de duels bij AFC (3-1), HHC Hardenberg (5-0), Jong FC Volendam (4-1), Kozakken Boys (2-0), Rijnsburgse Boys (4-3) en Spakenburg (1-0).

Trainer

De trainer van Excelsior Maassluis is binnen onze vereniging uiteraard geen onbekende. Dogan Corneille was in het seizoen 2007/08 namelijk enkele duels actief als interim-trainer bij ASWH en fungeerde in het seizoen 2008/09 als assistent-trainer van Willem Leushuis. De geboren Limburger, die een dag voor de wedstrijd zijn 46e verjaardag viert, zette daarmee zijn eerste stappen in het trainersvak. Als speler bereikte Corneille het betaalde voetbal. Hij droeg de shirts van VVV-Venlo en FC Eindhoven. Daarna speelde hij jaren in de amateurtop voor FC Hilversum, Kozakken Boys, IJsselmeervogels en Barendrecht. Na zijn periode bij ASWH ging Corneille door als hoofdtrainer bij RVVH, Alphense Boys, Kozakken Boys, IJsselmeervogels en Noordwijk. In de zomer van 2018 trad hij aan bij Excelsior Maassluis, nadat hij daarvoor als assistent-trainer bij Willem II werkte. Corneille werd in zijn eerste seizoen dus direct tweede met de club.

Copyright Proshots 5030548
Menno Vooges in fel duel om de bal tijdens de heenwedstrijd in Maassluis (foto: PRO SHOTS / Dennis Wielders)

Blikvanger

De selectie van Excelsior Maassluis bevat een groot aantal spelers die al lang bij de club actief zijn. Die vaste kern bestaat onder meer uit doelman Jean-Paul van Leeuwen, de verdedigers Robin van der Ende, Sefa Kurt en Daan Smith, de middenvelders Kilian Berkhout, Kevin Dercks en Stephan Kruithof en de aanvallers Vincent van den Berg en Daan Blij. Jongere spelers als Giovanni da Fonseca, Sekou Sylla, Jeremy Moreno en Redouan Omar Ouali hebben de afgelopen seizoenen ook hun plek veroverd. Voormalig ASWH'er Kristijan Nikolić is momenteel reservedoelman in Maassluis. In de winterstop werd de selectie versterkt met de van Cardiff City gekomen Ierse aanvallende middenvelder Quivi Fowler en de uit Zweden teruggekeerde oud-Feyenoorder Omar El Baad. Hij kan achterin uit de voeten, net als de derde winteraanwinst. Dat is tevens de blikvanger. Het gaat om Kevin Ringeling. De 21-jarige verdediger brak al op jonge leeftijd door bij Excelsior Maassluis en dwong een overgang naar Sparta Rotterdam af. Na anderhalf jaar op het Kasteel besloot Ringeling onlangs echter om terug te keren naar Maassluis. Hij is direct een basisspeler bij zijn oude club.

Eerste ontmoeting

De eerste ontmoeting tussen ASWH en Excelsior Maassluis vond dit seizoen plaats op 26 oktober 2019. Het is te hopen dat de komende wedstrijd beter wordt dan dit duel, want er viel destijds weinig te genieten voor het publiek. ASWH kreeg weliswaar de eerste kans, maar Sefa Kurt kopte de thuisploeg vijf minuten voor rust op voorsprong. De verdediger tekende daarmee voor de enige goal van de wedstrijd. ASWH eindigde die middag overigens met tien man, omdat invaller Abderrahim Loukili de rode kaart kreeg van scheidsrechter De Winter. Een kaart die na een beroepszaak overigens werd geseponeerd.

Historie

ASWH en Excelsior Maassluis komen elkaar dit seizoen voor het eerst sinds lange tijd weer eens tegen in de competitie. De laatste keer dat zij in dezelfde afdeling zaten, was het seizoen 2012/13. Excelsior Maassluis werd toen kampioen van de hoofdklasse B, promoveerde naar de topklasse en later naar de tweede divisie. Die vorige ontmoeting op sportpark Schildman was een belangrijke. ASWH moest toen winnen om de titelkansen in stand te houden. Dat lukte, de Ambachters klopten hun concurrent met 2-1. De goals kwamen van Paul Scheurwater en Michael van Dommelen, waarna Jorno Reurink nog iets terug kon doen namens Excelsior Maassluis. De driepunter zorgde echter niet voor de start van een inhaalrace, want uiteindelijk ging het kampioenschap dus naar Maassluis. De overige resultaten die ASWH in de hoofdklasse tegen Excelsior Maassluis boekte sinds de promotie in 1999 zijn wisselend. Er werd gewonnen in de seizoenen 2003/04 (1-0, Jeffrey Reith werd de matchwinner), 2006/07 (3-0) en 2008/09 (2-0). In het seizoen 2001/02, toen beide teams ook concurrenten waren in de uiteindelijk door ASWH gewonnen titelstrijd, won Excelsior Maassluis met 1-2. De 'Tricolores' namen ook in het seizoen 2007/08 de volle buit mee (1-2). Daar zag het in het seizoen 2011/12 eveneens naar uit, maar in de extra tijd schonk 'supersub' Ebu Öztürk ASWH alsnog een punt (1-1).

ASWH zal zaterdag ongetwijfeld op zoek gaan naar een belangrijke driepunter, maar Excelsior Maassluis heeft in deze regioderby exact dezelfde belangen. Alle steun is daarom welkom, dus laat je horen langs de lijn! Wie niet in de gelegenheid is naar sportpark Schildman te komen, kan via de Twitterpagina van ASWH de wedstrijd volgen. Uiteraard is het ook mogelijk om op de radio te luisteren naar de verslagen van RTV Rijnmond en natuurlijk onze eigen Joost Trouwborst op Atos RTV.

Mikki

 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft