ASWH
ASWH reist naar Volendam voor absolute degradatiekraker
5 maart, 2020

Helaas moest ASWH afgelopen zaterdag het hoofd buigen voor Excelsior Maassluis in een regionaal onderonsje. Daardoor lieten de Ambachters na om in te lopen op de concurrentie, maar zakten zij ook naar de laatste plaats. Dat had te maken met Jong FC Volendam, want die ploeg pakte wel een punt in de wedstrijd tegen Spakenburg. Komende zaterdag stapt ASWH in de bus naar Volendam, om het in het Kras Stadion op te nemen tegen de beloften van 'het andere oranje'. Een wedstrijd die betiteld kan worden als absolute degradatiekraker, want de nummer zeventien en achttien treffen elkaar. Beide teams hebben de punten dus hard nodig, waardoor het niet moeilijk te raden is met welke insteek de mannen van trainer Rogier Veenstra zaterdag het veld zullen betreden. Om de met de week afnemende kans op een nacompetitieplek in stand te houden, moet er gewonnen worden!

Dit seizoen

De degradatieregeling die de KNVB heeft bedacht, zorgt soms nog voor enige verwarring. Eigenlijk dient er na afloop van het seizoen een schaduwranglijst te worden gemaakt, waaruit de twee belofteteams zijn geschrapt. De onderste twee amateurploegen degraderen rechtstreeks, de twee daarboven spelen nacompetitie. Het maakt dus niet uit of daar belofteteams tussen of onder staan. In de huidige situatie dient ASWH dus TEC en Scheveningen te achterhalen om een afzink te voorkomen. Hoe zit dat dan met Jong FC Volendam? Die ploeg heeft een andere reden om zich zorgen te maken. De Volendammers zijn veilig als zij op de zestiende plaats of hoger belanden. Worden zij zeventiende of achttiende, dan dient er met een schuine blik naar de derde divisie te worden gekeken. De daar actieve belofteteams – Jong Almere City FC op zaterdag en Jong ADO Den Haag op zondag – kunnen promoveren ten koste van Jong FC Volendam, maar dienen dan wel bij de bovenste vier te eindigen. Daar wringt nu de schoen voor de jonge 'wijdbroeken', want Jong ADO Den Haag staat momenteel derde in de derde divisie zondag. Jong FC Volendam moet in de huidige situatie dus minimaal één plek stijgen. Als dat lukt, spelen zij volgend seizoen weer in de tweede divisie. Mislukt dat, dan verdwijnen zij uit de piramide, want volgend seizoen spelen er geen belofteteams meer in de derde divisie. Jong FC Volendam wordt dan FC Volendam onder 21 en gaat verder in de Onder 21 competitie. Begint het al te duizelen? Dan is het misschien verstandiger om naar de cijfers te kijken. Die leren dat Jong FC Volendam net als ASWH drie keer won, vier keer een gelijkspel behaalde en zestien keer verloor. Goed dus voor dertien punten, waarbij het doelsaldo van de Volendammers beter is. ASWH pakte alle punten op eigen veld en dat is bij Jong FC Volendam bijna hetzelfde. De ploeg won thuis van Excelsior Maassluis (4-1), Jong Sparta Rotterdam (5-0) en TEC (3-1). Tegen Spakenburg werd een punt gepakt (1-1). De overige zeven thuiswedstrijden werden verloren, waarbij vooral de nederlagen tegen AFC (4-6) en Koninklijke HFC (3-6) opvallen door de opmerkelijke score. Jong FC Volendam doet het thuis dus net iets minder dan ASWH, maar op vreemde bodem net iets beter door drie keer gelijk te spelen, onder meer bij titelkandidaat IJsselmeervogels (3-3).

Trainer

Berry Smit, de trainer van Jong FC Volendam, is bezig aan zijn laatste maanden bij de club. Dit terwijl hij afgelopen zomer juist terugkeerde. De 46-jarige oud-speler van FC Volendam nam in december 2017 namelijk afscheid als trainer van de beloften, omdat hij zich op zijn maatschappelijke loopbaan wilde richten. Sinds zijn terugkeer staat hij samen met een andere oud-speler, de 33-jarige Johan Plat, voor de groep van Jong FC Volendam. Zijn eigen toekomst ligt hoe dan ook in de tweede divisie, want in december werd bekend dat Smit de nieuwe trainer van topamateurclub IJsselmeervogels wordt. De 'Rooien' lieten bij zijn aanstelling weten dat de aanvallende speelstijl en het vermogen om jonge spelers beter te maken mede de doorslag hadden gegeven om voor Smit te kiezen.

Copyright Proshots 4851777
Ismail Yildirim was in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Jong FC Volendam op dreef met twee treffers (foto: PRO SHOTS / Marcel van Dorst)

Blikvanger

Smit heeft bij het samenstellen van zijn wedstrijdselectie uiteraard te maken met de regelgeving die de KNVB heeft opgesteld voor belofteteams. Behalve de leeftijdsgrens speelt ook het aantal wedstrijden dat spelers bij het eerste elftal voetbalden een rol. Mede daardoor wisselt de samenstelling uiteraard nogal eens. Natuurlijk zijn er wel spelers die vrijwel wekelijks meedoen met Jong FC Volendam. De man in vorm lijkt in elk geval aanvaller Dyllandro Panka. In de laatste vier competitiewedstrijden scoorde de 21-jarige aanvaller, die afgelopen zomer overkwam van Purmersteijn, twee keer. Hij lijkt dus in elk geval een speler waar de Ambachtse defensie op moet letten.

Eerste ontmoeting

De eerste ontmoeting tussen ASWH en Jong FC Volendam vond dit seizoen plaats op 5 oktober 2019. Dit werd een van de drie door ASWH gewonnen competitieduels. De Ambachters kwamen voor rust twee keer op voorsprong, maar de bezoekers hadden ook twee keer een antwoord. De openingstreffer kwam van de stip. Ismail Yildirim schoot raak, nadat ASWH een strafschop kreeg na een overtreding op Clarence Bijl. Roy Tol maakte echter gelijk, waarna Sam van de Kreeke ASWH opnieuw aan de leiding bracht. Martijn Kaars, dit seizoen ook al goed voor elf doelpunten in de Keuken Kampioen Divisie, bepaalde de ruststand echter op 2-2. Na rust nam ASWH wederom afstand door een heerlijke volley van Clarence Bijl, waarna Ismail Yildirim en Lester Pires de wedstrijd in de slotfase beslisten. Die 5-2 overwinning is nog altijd de grootste zege van ASWH ooit in de tweede divisie, al is dat niet zo vreemd.

Historie

De historie leert dat ASWH een zware uitwedstrijd tegemoet kan zien. Zowel in het seizoen 2016/17 als 2017/18 speelden de Ambachters tegen Jong FC Volendam in de derde divisie. Beide uitwedstrijden werden met 3-0 verloren. Maar waar bij een positieve balans altijd de waarschuwing volgt dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst, moet dat idee misschien ook maar worden losgelaten op deze statistiek!

ASWH zal zaterdag namelijk op zoek moeten gaan naar een belangrijke driepunter, maar dat geldt voor Jong FC Volendam net zo goed. Alle steun is daarom welkom, dus laat je horen langs de lijn! Wie niet in de gelegenheid is naar het Kras Stadion te komen, kan via de Twitterpagina van ASWH de wedstrijd volgen. Uiteraard is het ook mogelijk om naar het radioverslag van Joost Trouwborst op Atos RTV te luisteren.

Mikki

 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft