ASWH
Nostalgie 4
27 maart, 2020
Vijf seizoenen had het 1e elftal er in de 3e klasse opzitten zonder enige rol van betekenis te spelen. Ja, alleen in 1966-1967 werd beslag gelegd op de tweede plaats, maar wel op eerbiedige afstand van HBSS. De Schiedammers werden met 9 punten voorsprong kampioen. Voo de rest was het grauwe middenmoot. In het seizoen 1969-1970 bleek al snel dat ASWH een van de favorieten was voor het kampioenschap. De overwinnigen werden regen zich aaneen en al vroeg in de competitie werd de kompositie overgenomen. Concurrent PPSC uit Schiedam hield de race het langste vol maar moest uiteindelijk toch caputileren. De laatste wedstrijd van het seizoen moest het gebeuren,  kampioen worden, thuis tegen het reeds gedegradeerde RCL uit Leiderdorp. 
.
16 mei 1970, een datum uit de geschiedenis van ASWH met een goud randje
Dubieuze goal Ritmeester betekent triomf voor ASWH
Onzeker juichende ASWH ‘ers, met een blik van “dat kan toch niet” kijkende tegenstanders en het maar één moment doodstille publiek hadden hun ogen gericht op de man in het zwarte pak, in dit geval arbiter Jan van Pelt uit Dordrecht. ”Doelpunt”, zei hij.

Daarna drieste taferelen op het gemeentelijke sportpark in Hendrik-Ido-Ambacht. Het Ambachtse publiek vergat de kwalijke kwaliteit van het vertoonde spel hunner idolen. Er was slechts plaats voor uitzinnige vreugde. In de 94e minuut (er was tijd bijgetrokken voor blessures van de RCL spelers John de Lange en van Andel) kopte Ritmeester tegen de onderkant van de lat . De bal stuitte terug. Was het loodrecht naar beneden, dan zou het op de lijn zijn geweest, was het voor of achter de lijn?
Wij weten het niet. De persplaatsen waren te ver van de plaats van handeling en de toestand voor het doel van RCL was onoverzichtelijk om er een eerlijke mening op na te kunnen houden. Daarom voegen wij die van enkele  betrokken. Allereerst arbiter van Pelt. Kort maar bondig: “Het was zonder meer een doelpunt.” De maker van het voor ASWH gouden doelpunt Ritmeester: “De scheidsrechter heeft het goedgekeurd, maar ik zou het werkelijk niet weten. De verschrikkelijk sterk spelende doelman van Egmond van RCL: “” Echt ik ben er kapot van. Hoe komt zo’n man er bij. De bal was zeker nog een halve meter voor de doellijn.”
Een zelfde afstand, die door uitblinker Rob Dorré  van ASWH werd genoemd, met dit verschil dat hij het over een halve meter achter de lijn had. Merkwaardige rol speelde toch het chauvinistische ASWH-publiek dat achter het doel zat. De meesten van hen waren van mening, dat er geen doelpunt was gescoord. Een mening, die de competitie equipe van het op een – laten we het maar zo zeggen – ongelukkige manier verliezende RCL, deelde.
Ab Ritmeester 1
Ab Ritmeester belaagt keeper Van Egmond (RCL)

Betere ploeg
Voor en na de rust – tijdens de pauze hoorde men overigens dat Scheveningen gewonnen had en dat RVL dus gedegradeerd was – was men gewoonweg de betere ploeg. Het stond weliswaar vaak onder druk van het bepaald niet intelligent aanvallende ASWH, was men echter ook maar even aan die pressie ontworsteld, dan bleek dan de Leiderdorpers het allemaal veel slimmer aanpakten. Enkele seconden nadat scheidsrechter Van Pelt een doelpunt van Mallegrom had afgekeurd, kreeg rechtsbuiten Ven den Berg na een bliksemsnel uitgevoerde contra-attaque zelfs een dot van een kans maar hij knalde precies in de handen van Scheurwater. Gevaarlijk waren ook de schoten van John de Lange. Natuurlijk kreeg het aandringende ASWH kansen. Velen zelfs. Maar de zenuwen zoals men na de wedstrijd toegaf en toch wel een deels onkunde was, maar bovenal doelman Van Egmond stonden treffers in de weg. Kanters schoot een keer vrij voor het doel hoog over, hetzelfde deed Mallegrom en ook Hollander was wel eens sterker in het afronden. Slechts de verdedigend sterke Dorré die bovendien de grondlegger was van goede aanvallen, kwam boven de grauwe middelmaat uit. Doelpunten leverde het echter allemaal niet op. Tot in de laatste minuut.

Bijzonderheden:
Dankzij deze overwinning is ASWH kampioen en promoveert naar de 2e klasse.
1E Kampioen 1970

Opstelling: Ton Scheurwater, Jaap Lodder, Giel Bakker, Bram de Bakker, Joop Valk, Arie Kanters, Wim van 't Hof, Ab Ritmeester, Henk Mallegrom, Gerrit Hollander, Robert Dorré
Doelpunt: 94. Ab Ritmeester 1-0
 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft