ASWH
Tien vragen aan Philip Schmidt
9 mei, 2020
Tien vragen aan Philip Schmidt
Oud-bestuurslid en vrijwilliger. Nu clubfotograaf.

Flip Schmidt 1
Na zeven weken min of meer isolatie vanwege het coronavirus informeer ik naar de omstandigheden van oudere ASWH leden die tot de risicogroep behoren. Deze risicogroep heeft veel beperkingen opgelegd gekregen. Geen bezoek thuis van kinderen en kleinkinderen, geen boodschappen doen en zoals iedereen, anderhalve meter afstand houden. Gelukkig heeft de regering een versoepeling van de maatregelen afgekondigd waardoor de mensen zich weer vrijer kunnen bewegen. Maar het blijft oppassen, een nieuwe uitbraak zou rampzalige gevolgen kunnen hebben. Laten we ons aan de regels houden, we zijn er nog lang niet voor het weer is, zoals het was, vóór deze crisis.

Door Gerrit Scheurwater

De volgende die ik in deze 10 vragen interviews sprak is Philip Schmidt (83), een van de oudste leden van de vereniging. Hij werd in 1971 lid van ASWH en voetbalde vooral in lagere elftallen. Hij was ook twee periodes bestuurslid. Een van zijn grootste wapenfeiten was het oprichten van de supportersclub in 1979. Op latere leeftijd was hij jarenlang de klusjesman van ASWH. Hij heeft wat af gesleuteld, getimmerd, gemetseld en gegraven voor ASWH, je kon het zo gek niet opnoemen of Philip had wel een oplossing. Na een aantal arbeidzame jaren vond hij het genoeg en stortte zich op zijn hobby, de fotografie. En sindsdien is hij bij elke wedstrijd van het 1e elftal als huisfotograaf aanwezig.

Ook voor Flip tien vragen:

1. Heel Nederland is al weken in de greep van het coronavirus. Hoe ervaar jij het persoonlijk?
“Het is niet alleen voor mij maar voor iedereen een hele nare ervaring. Ik vind het ongelooflijk om dit op mijn leeftijd nog mee te moeten maken. Het is voor een normaal mens niet te begrijpen hoe zo’n virus zich zo razendsnel kan verspreiden. Zolang er geen vaccin is hou ik mijn hart vast voor nieuwe uitbraken.”

2. Je behoort ook tot de risicogroep gezien je leeftijd, hoe breng jij je dagen door?
“Wij, mijn vrouw en ik, blijven zoveel mogelijk binnen. Ik amuseer mij prima. Dagelijks doe ik wel een klusje in of om het huis en zit veel achter de computer. Ik ben penningmeester van een seniorengroep van 150 leden in Zwijndrecht, dus daar heb ik ook het nodige werk aan. Ook doen wij zelf de boodschappen maar we houden ons wel aan de regels. Wat ik trouwens niet begrijp is dat de ene viroloog wel mondkapjes wil verplichten en een andere viroloog vind het niet nodig. Zo breng je de mensen toch in verwarring! Gelukkig komen mijn kinderen en kleinkinderen regelmatig langs maar ook dan houden we ons wel aan de anderhalve meter.”

3. Hoe ben jij bij ASWH terecht gekomen? 
“Het was 1970 toen mijn zoon Robin ging voetballen. Wat later werden William en Mike ook lid van ASWH. En ja, dan ga je naar hun wedstrijden kijken. Als je in die tijd op de ASWH veld verscheen was het onvermijdelijk dat je Joop Valk kon ontwijken. Iedereen die Joop gekend heeft weet dat je geen nee kon zeggen tegen Joop als hij je ergens voor vroeg. Dus werd ik al heel snel jeugdleider van C2. Nadat ik een paar jaar jeugdleider ben geweest was ik ook nog een tijdje leider van het 2e elftal. Maar erg leuk vond ik het allemaal niet, dit ‘baantje’ was niet echt iets voor mij.”

4. Jij hebt alles zo’n beetje gedaan voor ASWH. Waar heb je het meeste plezier aan beleefd?
“Er zijn een paar gebeurtenissen in de vereniging die mij een trots gevoel geven. Allereerst het oprichten van de supportersclub, samen met Joop van der Wulp. De bedoeling van de oprichting was geld ophalen voor de vereniging om een cola en een patatje voor de spelers van het 1e elftal te kunnen betalen. De supportersclub is in de loop der jaren een belangrijke factor geworden in de vereniging en dat stemt mij blij. Wat ik ook nooit zal vergeten is het ontstaan van de tribune. Een van de wensen van de club was begin jaren 80 om een tribune te bouwen. Maar ja, het geld was er niet. Ik kwam er achter dat Heerjansdam een nieuwe tribune ging bouwen en zette de oude tribune te koop. Tijdens de laatste competitiewedstrijd in het seizoen 1979-1980 speelde ASWH uit bij Heerjansdam. Toen sprak ik Heerjansdam voorzitter Janus van Peenen en we kwamen tot een deal dat ik de spanten zou kopen. Ik betaalde die uit eigen zak. Henk Stolk, toenmalig verslaggever bij de De Dordtenaar, kwam hier achter en publiceerde vrolijk in de krant dat ASWH de tribune van Heerjansdam had overgenomen. Het ASWH bestuur wist van niets omdat ik op eigen houtje die deal met Janus had gemaakt. Op dat moment was ik bestuurslid, dus je begrijpt wel dat de eerstvolgende bestuursvergadering behoorlijk spannend was. Ik kon mijn medebestuursleden overtuigen dat het de vereniging geen cent kostte. Gelukkige kwam daarna Cor Tims op mijn pad en die heeft veel betekend bij de opbouw. En ik heb er voor gezorgd dat de nodige gelden binnenkwamen waardoor op 20 maart 1982 de tribune schuldenvrij in gebruik kon worden genomen. Burgemeester Hof deed de officiële opening. Dit vind ik nog steeds het hoogtepunt in mijn ASWH tijd. Wat ik ook niet onvermeld wil laten is de invoering van de speler van het jaar. De toenmalige trainer Cees van den Bosch en voorzitter Kees Zwijnenburg vonden het maar niks, die waren bang dat er onrust bij de spelers zou ontstaan. Dit idee had ik opgedaan bij Sparta waar Robin toen speelde. Maar het is toch doorgegaan en het is nu een niet meer weg te denken activiteit in de vereniging.”
Flip

5. Wat vind je ervan dat ASWH in de 2e divisie blijft spelen?
“Afgelopen seizoen was het 1e elftal niet 2e divisie waardig. We waren vrijwel zeker gedegradeerd en dan heb je mazzel dat je er nu inblijft vanwege dat coronavirus. Voor mij had het best wel een stapje lager gemogen. Bovendien verlang ik nog wel eens naar de 1e elftallen waarin Ambachtse jongens speelden en dat we de spelers kenden en met hun een biertje dronken. Nu is het trainen, voetballen en wegwezen. Niemand kent de spelers meer. Elke twee jaar staat er vrijwel een nieuw elftal. Als ze bij een andere club een paar euro meer kunnen verdienen dan zijn ze weg. Ik ben waarschijnlijk te oud om dit te begrijpen maar ik zou het geweldig vinden als de eerste elftal spelers ook tot de club zouden behoren en zich in de vereniging willen laten zien.”

6. Je bent huisfotograaf en bij elke wedstrijd van het 1e elftal aanwezig. Heb je wel eens gekke dingen meegemaakt?
“Achteraf heb ik er om moeten lachen maar toch. ASWH speelde bij Heinenoord en ik had mij volgens de KNVB regels naast het doel achter de achterlijn genesteld. Komt er een bestuurslid van Heinenoord op mij af en wilde mij wegsturen. Ik ging natuurlijk niet weg totdat er een tweede bestuurslid aan te pas kwam. Die dreigde dat hij mij zou laten weghalen als ik niet opkraste. Toen ben ik maar aan ander plekkie gaan zoeken. Ik heb ze nog wel de regels van de KNVB toegestuurd maar daar hebben ze nooit op gereageerd.”

7. Waarschijnlijk mogen er pas in september weer wedstrijden gespeeld worden. Wat verwacht jij daarvan?
“Het ziet er somber uit want wie weet hoe de crisis er dan voor staat. Stel je voor dat we zonder publiek moeten spelen en dat de kantine nog gesloten is. Dat kan toch niet! Of misschien alleen naar het voetballen kijken met een mondkapje op. Je moet er toch niet aan denken.”

8. De amateurclubs krijgen het financieel flink voor hun kiezen. Wat moet het bestuur doen om de vereniging in leven te houden?
“Een van de dingen die het bestuur moet aanpakken is bezuinigen. Laten ze alle vrijwilligersvergoedingen bevriezen en de salarissen van de spelers halveren. Verder zou ik bij de gemeente aankloppen. Het is voor de vereniging diep triest dat wij dit mee moeten maken. Die hele coronacrisis is voor de verenigingen een ramp. Ik hoop dat het bestuur de zaak overeind kan houden.”

9. Afgezien van deze rampzalige periode, wat is voor jou het absolute hoogtepunt uit de geschiedenis van ASWH?
“Dat is het landskampioenschap in 2005, dat was een fantastische ervaring. Als club de beste van Nederland zijn, dat geeft een onbeschrijflijk goed gevoel. Direct hierna komt de wedstrijd uit bij FC Lienden. De spanning komt weer boven als ik er aan denk, toen we op de valreep wonnen en promoveerden naar de 2e divisie?”

10. Hoe is het met jouw conditie gesteld?
“Die is prima, ik kan nog wel 200 meter hardlopen. Ik voel mij goed en ik leef gezond. Daarnaast heb ik best wel veel beweging en………., ik heb nooit gerookt!”
 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft