ASWH
Tien vragen aan Bert van Helden
30 mei, 2020
Tien vragen aan Bert van Helden
Secretaris Supportersclub

Bert V Helden 3 
Na 10 weken min of meer isolatie vanwege het coronavirus informeer ik naar de omstandigheden van oudere ASWH leden die tot de risicogroep behoren. Deze risicogroep heeft veel beperkingen opgelegd gekregen. Maar er gloort licht aan de horizon. Deze week kondigde premier Rutte opnieuw verruiming van de maatregelen aan. Per 1 juli gaan o.a. de sportscholen weer open en ook de sportkantines gaan van slot. Dit gaat wel gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Handenwassen en 1,5 meter afstand houden blijft nog steeds een vereiste. Daar zullen wij ons allemaal aan moeten houden. Doen wij dat niet dan sluit de overheid de kantine en zijn we weer bij af. 
Blijf dus oppassen, een nieuwe corona uitbraak zou rampzalige gevolgen kunnen hebben. Laten we ons aan de regels houden, we zijn er nog lang niet voor het weer is, zoals het was, vóór deze crisis.

Door Gerrit Scheurwater

Bert van Helden is (65) is niet zo’n opvallende verschijning binnen ASWH hoewel hij al 52 jaar lid is van de vereniging. Een topvoetballer is hij nooit geworden, integendeel, hij voetbalde met veel plezier in de krochten van het lagere voetbal. Bert is een op en top ASWH ‘er die getrouwd met Hilde Haksteeg, de dochter van de legendarische oud-voorzitter, de in 1978 overleden Harmen Haksteeg. Hoewel zij de nodige tegenslagen hebben moeten verwerken, beiden kregen eerder een herseninfarct, gaat het gelukkig weer goed met allebei en genieten zij tijdens uit- en thuiswedstrijden elke zaterdag (toen er nog werd gevoetbald) van het 1e elftal. Reden genoeg voor………

De Tien vragen aan Bert van Helden.

1. Het lijkt de goede kant op te gaan met het coronavirus, maar hoe heb jij deze pandemie ervaren? 
“Mijn vrouw en ik hebben een herseninfarct gehad en behoren daardoor tot de risicogroep. Wij zijn ontzettend voorzichtig geweest, nog steeds trouwens. We zijn veel binnen gebleven en komen we buiten, dan kijken we goed om ons heen en zoeken de drukte niet op. Wij waren deze week drie dagen in Volendam en ook daar hebben we ons strikt aan de regels gehouden. Minder leuk is dat wij onze twee kleinkinderen op afstand moeten houden, die knuffels van hun missen wij heel erg.”

2. Toen Rutte min of meer de noodtoestand afkondigde, wat dacht je toen?
“Die is goed bezig! Toen die coronaexplosie in China uitbrak hadden wij er geen idee van dat dit coronavirus ons zou gaan treffen. Ook niet wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Maar dat kwamen we snel achter in ons dagelijkse bestaan, dat werd door Rutte wel heel duidelijk gemaakt en de gevolgen van dit virus werden duidelijk zichtbaar in onze samenleving. Wij worden geboren en gevormd door onze ouders. We moesten uit onze dagelijkse gewoontes stappen. De 1,5 meter, handen wassen en elkaar niet meer aanraken, het werd onwerkelijk. Voor de naoorlogse generatie was dit nieuw en de eerste dagen van de overheidsmaatregelen was het voor veel mensen erg moeilijk om aan die regels te wennen.”

3. Op je 13e jaar ben je lid geworden van ASWH, hoe verliep je voetbalcarrière?
“Ja, dat lid worden heeft nogal wat moeite gekost. Ondanks dat ik altijd op straat voetbalde en naar wedstrijden van ASWH ging kijken, mocht ik geen lid worden van ASWH. Mijn ouders hadden helemaal niets met voetbal en aangezien ik ook nog bronchitis had was het volgens onze huisarts dokter Rodenhuis helemaal niet gezond om te gaan voetballen. Ik kon beter binnen blijven! Gelukkig was de opvolger van Rodenhuis een veel moderner arts. Dat was dokter Hermans en die vond dat ik juist naar buiten moest. Nou ik moet je zeggen dat ik die man eeuwig dankbaar ben omdat ik toen wel op voetbal mocht. Ik begon in de C’s maar mijn tijd in het A2 herinner mij nog het beste. Het was een fijn en gezellig elftal. Toen ik net in de senioren speelde heb ik anderhalve wedstrijd in het 2e gespeeld. Het hoogste wat ik ooit gehaald heb. Ik weet nog dat de aanvoerder van het 2e tegen mij zei: ‘je hoeft alleen maar in de weg gelopen Bert’, en dat heb ik maar gedaan. Ik kon wel hard werken maar techniek had ik totaal niet dus waren het de lagere elftallen waarin ik tot mijn 38e met veel plezier heb gevoetbald.”

4. Na zoveel jaren spelen in lagere elftallen moet je een anekdote in je achterzak hebben?
“Ja, die heb ik zeker. Het zal in 1980 geweest zijn toen wij ook een dominee in ons elftal hadden. Dat 
was Jan Delhaas en hij was predikant in de Open Hofkerk. Op een keer moesten we uitspelen tegen een club uit Dordrecht, tegen wie weet ik niet meer, maar voor de wedstrijd liep Jan een beetje te bluffen van, ik maak er deze wedstrijd vier. Wij; nou Jan, als je dat voor elkaar krijgt dan komen wij zondag allemaal naar de kerk om naar je preek te luisteren. En wat gebeurt er, Jan maakte in die wedstrijd maar liefst vijf doelpunten! Wij waren dus de pineut en op de daaropvolgende zondag zaten wij met het hele elftal pontificaal op de eerste rij in de Open Hofkerk naar de preek van Jan te luisteren. Wonderwel kon Jan zijn gezicht in de plooi houden maar zijn ogen spraken boekdelen.”
Foto Bestuur ASWH SC
Bert, staande 3e van links, als lid van het bestuur van
de
supportersclub

5. Je bent nu ook vrijwilliger bij de vereniging. Wat doe je precies?
“Het was Rob Lobrink die mij vroeg of ik wat voor de supportersclub wilde gaan doen. Ik was al lid van de supportersclub en op ledenvergaderingen liet ik altijd wel mijn neus zien. Dus ik heb ja gezegd en prompt werd ik tot secretaris gebombardeerd. Verder ben ik ongeveer een jaar geleden lid geworden van de onderhoudsploeg. Met mijn achtergrond, als servicemonteur heb ik een technische opleiding, was ik meer dan welkom. Wat jammer is dat het aantal leden van de onderhoudsploeg wat uitgedund is. Daarom roep ik mensen op, kom erbij, helpt de vereniging een handje door lid te worden van de onderhoudsploeg. Het is gezellig en het is goed voor je sociale contacten.”

6. Je weet dat de vereniging in financieel zwaar weer terecht komt door de coronacrisis. Gaat de supportersclub nog acties ondernemen om de vereniging te steunen?
“Afgelopen woensdag stond een vergadering hebben gepland, maar die werd uitgesteld. Maar komende woensdag gaan we er over praten. De supportersclub gaat zeker wat doen om de vereniging te steunen. Dat zal hard nodig zijn.”

7. Samen met je vrouw ben je een fanatiek supporter van het 1e elftal. Zijn jullie het altijd met elkaar eens?
Bert En Hilde 1
Bert en Hilde, trouwe supporters van het 1e elftal
“Soms hebben wij wel een verschil van mening. Vooral als het niet lekker loopt. Dan is Hilde kritischer dan ik, vooral naar de spelers. Dan zegt ze al gauw, ‘ze moeten werken voor de centen’. Ja, en bij sommige wedstrijden, zoals dit seizoen in de 2e divisie, heb ik ook wel eens gedacht, dat spelers voor zichzelf aan het voetballen waren. Dan miste ik de teamspirit. Maar wij weten ook niet wat de afspraken zijn tussen de trainers en de spelers. Wij zijn er trouwens altijd, uit en thuis. Bij uitwedstrijden zou ik graag zien dat meer ASWH supporters mee zouden gaan en dat wij na afloop wat langer bij tegenpartij blijven hangen om een biertje of sapje te drinken in de kantine. Goed voor de contacten.”

8. Is de 2e divisie niet te hoog gegrepen voor ASWH? 
“Ik denk het wel, gezien hoe dit afgebroken seizoen is verlopen. We waren vrijwel zeker gedegradeerd naar de 3e divisie. Maar toch, we hebben natuurlijk ook rare wedstrijden gespeeld, wedstrijden die we hadden kunnen winnen, maar toch werd er verloren. Maar goed, er komen nieuwe kansen. Ik denk wel dat de juiste spelers zijn vertrokken. Voordeel van de nieuwe spelers is dat de trainer weet wat ze kunnen omdat hij met enkele eerder heeft gewerkt. Als de spelers niet teveel aan zichzelf denken maar als team gaan opereren dan denk ik dat ASWH zich in de 2e divisie kan handhaven. Daar hoop ik op en daar heb ik toch wel vertrouwen in.”

9. De coronacrisis maakt de toekomst onzeker. Hoe denk jij daarover en gaan we in september voetballen?
“De toekomst is nog steeds onzeker. Zolang er nog geen vaccin is gevonden moeten we oppassen en ons aan de regels houden. Voetballen zonder publiek zie ik niet zitten en ook voetballen waarbij supporters op 1,5 meter van elkaar langs de lijn staan moeten we niet willen. Wie laat je dan toe tot de wedstrijden? Wat kost het niet om het rondom het veld veilig te maken. Wat gaan je sponsors hiervan vinden? Zolang niet alles wordt vrijgegeven moet de competitie maar uitgesteld worden en maar wachten op het vaccin.”

10. Hoe is het met je conditie?
“Die wordt steeds beter. Na mijn herseninfarct was mijn linkerkant verlamd maar die verlamming is nagenoeg verdwenen. Ik fiets en loop veel en ook met het klussen bij ASWH verbeter ik mijn conditie. Met veel plezier hoop ik dit klussen nog lang vol te houden.”
 
Sponsoren

Transsafe logo kleiner
Geen advertenties gevonden
Geen advertenties gevonden
Twitter mee met ASWH
Om deze functie te kunnen zien, dient u cookies geaccepteerd te hebben.
Om dit alsnog te doen, klik hier.
Tmpgreen   Dartcompetitie
       
Adres:
v.v. ASWH
Sportpark Schildman
Reeweg 75b
3342 AA Hendrik-Ido-Ambacht

Meer contactinformatie

Concept: VillaDM     |     Realisatie: Lucrasoft